Με την ανάπτυξη ενός νέου δείκτη τιμών αποκλειστικά για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέχρι το τέλος του έτους, την εφαρμογή ενός μηχανισμού με κυμαινόμενο πλαφόν στις συναλλαγές που γίνονται στον κόμβο TTF και ενός ακόμα μηχανισμού για πλαφόν στις ενδοημερήσιες διακυμάνσεις των παραγώγων προϊόντων στην ενέργεια θεωρεί η Κομισιόν πως θα αντιμετωπιστούν οι κερδοσκόποι.
Εν μέσω των πιέσεων από 17 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για επιβολή γενικού πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που διακινείται στην Ε.Ε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που εκτιμά πως επιτυγχάνουν τον συγκεκριμένο στόχο.
Τελικά, δεν υιοθετεί ούτε το ιβηρικό μοντέλο με πλαφόν μόνο στο φυσικό αέριο που καταναλώνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρώντας πως δεν ταιριάζει σε όλα τα κράτη – μέλη. Στην πρόταση αναφέρεται πως θα αναζητηθεί με τα κράτη – μέλη ένας κοινός μηχανισμός, ώστε οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου να μην αποτυπώνονται και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, αυτός ο μηχανισμός πρέπει να μην αυξάνει την κατανάλωση αερίου και να στηρίζει τις ροές του καυσίμου προς την Ε.Ε. όπως τονίζει.
Η Κομισιόν θα παρουσιάσει και πρόσθετες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων, περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική αγορά περίπου του 15% του φυσικού αερίου που θα αποθηκεύουν κάθε χρόνο μέσω ενός κοινού, πανευρωπαϊκού, μηχανισμού προμήθειας.
Σε σχέση με το νέο δείκτη τιμών στο LNG ο φορέας των ευρωπαίων ρυθμιστών στην ενέργεια (ACER) αναλαμβάνει να τον παρουσιάσει μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να είναι διαθέσιμος κατά τη νέα περίοδο αγοράς αερίου στις αρχές του 2023, όταν η Ε.Ε. θα προετοιμάζεται για τον επόμενο χειμώνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ενόψει τη Συνόδου Κορυφής, έναν προσωρινό μηχανισμό δυναμικού (κυμαινόμενου) πλαφόν για τις συναλλαγές στο TTF, τον κύριο κόμβο φυσικού αερίου της Ευρώπης. Έτσι θεωρεί πως θα αντιμετωπιστεί «η σπέκουλα» στην οποία έχουν αναφερθεί αρκετοί υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και ο Κ. Σκρέκας. Η Κομισιόν υποστηρίζει πως είχε παρουσιάσει μια πρόταση για πλαφόν από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά η εφαρμογή της καθίσταται εφικτή σήμερα γιατί υπάρχει πρόοδος στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου.
Το τρίτο μέτρο αφορά την εφαρμογή ενός προσωρινού μηχανισμού αντιμετώπισης των μεγάλων διακυμάνσεων στις ενδοημερήσιες συναλλαγές στην αγορά παραγώγων της ενέργειας. Έτσι εκτιμά πως θα στηριχθούν και οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι βλέπουν τη ρευστότητά τους να πιέζεται (ορισμένοι χρειάστηκαν και κρατική στήριξη) λόγω των συναλλαγών στις συγκεκριμένες αγορές.
Τέλος, η Κομισιόν επαναλαμβάνει πως απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση για επιτάχυνση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ανακοινώνει πως ετοιμάζονται stress tests για τις ενεργειακές, τηλεπικοινωνιακές και άλλες κρίσιμες υποδομές της Ε.Ε. μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου NordStream.