Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «UW TECH HELLAS A.E.», Νίκος Παπασαραφιανός, υπέγραψαν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 το συμφωνητικό για την “Προμήθεια ολιστικού συστήματος διαχείρισης δικτύου ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας”.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
1️⃣ Τηλεπαρακολούθηση των Η/Μ εγκαταστάσεων ύδρευσης
2️⃣ Ανάπτυξη δικτύου τηλεμετρίας
3️⃣ Εγκατάσταση οργάνων μέτρησης παροχής και στάθμης στις εξόδους των δεξαμενών
4️⃣ Εγκατάσταση 44 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου
5️⃣ Εγκατάσταση νέων οργάνων μέτρησης και ρύθμισης της υδραυλικής λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και σταθμού μέτρησης της ποιότητας του νερού
6️⃣ Εγκατάσταση Τοπικού Σταθμού Ελέγχου της Ρύθμισης Πίεσης (ΤΣΕΡΠ)
7️⃣ Εγκατάσταση 10 σταθμών μέτρησης υπολειμματικού χλωρίου
8️⃣ Προμήθεια 25.695 υδρομετρητών, με ενσωματωμένο ασύρματο μεταδότη σήματος
9️⃣ Επέκταση του Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (Κ.Σ.Ε.)
🔟 Εγκατάσταση Ειδικού Λογισμικού Διαχείρισης Επικοινωνίας, Επεξεργασίας και Εξαγωγής Δεδομένων
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Όπως αντιλαμβάνεστε, οι μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΚ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Το σχέδιο μας για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, πλήρως κοστολογημένο και απολύτως έτοιμο από πλευράς μελετών και εξασφάλισης των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων, υλοποιείται με σταθερά βήματα.
Μου δόθηκε πολλές φορές η ευκαιρία, τόσο στην αρχή της θητείας μας, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν, να μιλήσω για την επάρκεια και τον επαγγελματισμό της διοίκησης, των διευθυντικών στελεχών και των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ.
Τα παραπάνω εχέγγυα δεν εξασφαλίζουν μόνο το αποτέλεσμα που επιθυμούμε για τον έλεγχο του δικτύου ύδρευσης και τη σταδιακή αντικατάσταση του παλιού εξοπλισμού σε όλα τα επίπεδα, αλλά αποδομούν και τα όποια επιχειρήματα εμφανίζονται στη δημόσια συζήτηση για την συγχώνευση των ΔΕΥΑ σε όλη την επικράτεια.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, προχωρήσαμε στη μελέτη, συμβασιοποίηση και την κατασκευή έργων 107 εκατ. ευρώ.
Η φημολογούμενη συγχώνευση της ΔΕΥΑΚ με άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, όπως τουλάχιστον διατείνονται οι θιασώτες αυτού του εγχειρήματος.
Η αυτονομία που έχουμε σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε στο μέγιστο βαθμό τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, το περιεχόμενο των νέων επιλογών αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της, καθώς και το ύψος των χρεώσεων προς τους καταναλωτές.
Οι οριζόντιες λύσεις και τα γενικά πλαίσια αναδιοργάνωσης, δεν θα επιφέρουν καμία θεαματική αλλαγή στην προοπτική επιβίωσης των μικρών ή ακόμη και των προβληματικών επιχειρήσεων.
Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για τα σενάρια που απεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο, θεωρώ ότι είναι πλέον επιβεβλημένη η αναδίπλωση της κυβέρνησης.
Εκτός από τις ενστάσεις για το προτεινόμενο κυβερνητικό πλάνο εξυγίανσης, υπάρχουν και σοβαρές παρατηρήσεις για τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς.
Ο νόμος 5037 σχετικά με τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, μπορούσε να προσφέρει τα αναγκαία εφόδια στις ΔΕΥΑ για να εξέλθουν από την οικονομική τους δυσπραγία, αλλά δυστυχώς οι επιχειρήσεις έμειναν χωρίς χρηματική ενίσχυση στην ενεργειακή κρίση, χωρίς προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να εισπράττουν τις οφειλές μέσω ΑΑΔΕ και χωρίς ρυθμιστική αρχή για την τιμολόγηση.
Αν δεν πρυτανεύσει η λογική και δεν αξιολογηθούν σωστά όλα τα δεδομένα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα.
Η επίκληση των όποιων προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ, δεν δικαιολογεί βιαστικές κινήσεις και την πιθανή αναψηλάφηση του σεναρίου των ιδιωτικοποιήσεων.
Ήμασταν και παραμένουμε κατηγορηματικά αντίθετοι”.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΚ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΟΝΗΣ: “Ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων και η αντικατάστασή τους με τα πιο εξελιγμένα αποτελεί «κλειδί» για τη διαμόρφωση του νέου, «έξυπνου» χάρτη υδροδότησης και μπορεί να συνδυαστεί με μια σειρά άλλων επενδύσεων σε έργα του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας.
Παράλληλα, τα «έξυπνα» υδρόμετρα, πέρα από τη βέλτιστη διαχείριση του νερού, θα συμβάλλουν και στην επίτευξη μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας. Με την ασφαλή καταμέτρηση των υδρομέτρων και τη σωστή καταγραφή της κατανάλωσης, θα πετύχουμε τη δίκαιη χρέωση των καταναλωτών και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από τη χρηστή διαχείριση των υποδομών και τον έλεγχο των διαρροών.
Η ψηφιακή μετάβαση της ΔΕΥΑΚ είναι μονόδρομος για το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία χαμένη. Η υλοποίηση της παρούσας σύμβασης μαζί με τις λοιπές συμβάσεις που έχουμε υπογράψει αποδεικνύουν στην πράξη ότι ετοιμαζόμαστε για το μέλλον και ότι είμαστε σε σωστό δρόμο.
Στις μεγάλες σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις του τομέα υδάτων, η ΔΕΥΑΚ μπορεί να ανταποκριθεί στο έπακρον, επιλέγοντας τη συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, ενώ προαπαιτούμενο αποτελεί και η συνεργασία με τους δημότες για να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, προς όφελος όλων”.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «UW TECH HELLAS A.E.», ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ: “Με τη συγκεκριμένη προμήθεια υδρομέτρων, η ΔΕΥΑΚ περνάει στην ψηφιακή εποχή. Ολοκληρώνεται όλο το δίκτυο της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας και ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τον εντοπισμό των διαρροών, της μείωσης του κόστους παραγωγής και του ελέγχου του δικτύου σε καθημερινή βάση”.
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΑΚ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΓΚΑΡΗΣ: “Τα νέα υδρόμετρα έχουν διαφορετική τεχνολογία μέτρησης. Είναι ογκοετρικά υδρόμετρα και μετράνε με μεγαλύτερη ακρίβεια την ποσότητα του νερού”.
Με την προμήθεια του νέου εξοπλισμού θα αντικατασταθούν περίπου τα 3/4 όλων των υδρομέτρων του Δήμου Καβάλας (σύνολο 44.500). Η τοποθέτηση τους, για την οποία δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ, θα γίνει από τα συνεργεία της αναδόχου εταιρείας, θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση από το Παληό και θα ακολουθήσουν οι περιοχές του Βύρωνα και της Παναγίας.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Ευρωπαϊκή Ένωση / Ταμείο Συνοχής ● Υποδομές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 ● ΕΣΠΑ 2014-2020
Προϋπολογισμός: 8.729.835,80 ευρώ
Χρόνος παράδοσης: Επτά (7) μήνες