Ο Δήμος Καβάλας φιλοξενεί 7 γυναίκες και 9 παιδιά από την Ουκρανία στον Καπλανίδειο Ξενώνα στην Νέα Καρβάλη. Ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μουμτσάκης σημείωσε ότι υπήρξε ετοιμότητα από πλευράς του Δήμου Καβάλας. Παράλληλα υπάρχει ετοιμότητα και η Δομή Ασημακοπούλου για την φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.
Συγκεκριμένα είπε ότι «θέλοντας να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε και μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου Καβάλας, διαθέσαμε τον Καπλανίδειο Ξενώνα που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαμε ως στέγη για τους άστεγους. Αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται 7 γυναίκες και 9 παιδιά από την Ουκρανία. Περιμένουμε να έρθουν άλλες δύο γυναίκες και δύο παιδιά. Θα είναι συνολικά 20 άτομα, που είναι και τα όρια του ξενώνα. Προέρχονται από την Οδησσό και το Σούμι. Θα φιλοξενηθούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Ήμασταν προετοιμασμένοι ως Δήμος Καβάλας, περιμέναμε ότι θα έρθουν κάποιοι πρόσφυγες και σε μας, οπότε είχαμε ετοιμάσει το χώρο. Αυτήν τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια έτσι ώστε τα 4 μικρά παιδιά που είναι νήπια, να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στο παιδικό σταθμό της Νέας Καρβάλης. Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά, γίνεται μία προσπάθεια να μπει wi-fi στον ξενώνα για να επικοινωνούν με την πατρίδα τους αφού τα μαθήματα εξ αποστάσεως συνεχίζονται. Τα παιδιά θα μπορούν να συνδέονται με Ουκρανία και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους.
Θέλουμε να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους πρόσφυγες που θα έρθουν στην πόλη μας, δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή να το κάνουμε σε ιδιόκτητους χώρους του Δήμου Καβάλας. Είμαστε σε συνεργασία και με τη Δομή Ασημακοπούλου. Εκεί υπάρχουν πολλά κρεβάτια για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες αλλά αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το κράτος και το υπουργείο. Για ό,τι άλλο χρειαστεί θα είμαστε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων».
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ
Πρόσθεσε ότι «οι Ουκρανοί είναι ξεριζωμένοι, σε απόγνωση, χωρίς ρούχα. Πήραν μαζί τους ό,τι πρόλαβαν, για’ αυτό κάνουμε μία προσπάθεια να βρούμε ρουχισμό και να τους βοηθήσουμε και από αυτήν την πλευρά. Θέλουν γενικά τη βοήθειά μας και την ψυχολογική στήριξη. Θα γίνει μία προσπάθεια –μας το ζήτησαν- να βρούμε έναν δάσκαλο που να γνωρίζει τη γλώσσα τους και ελληνικά για να μάθουν σιγά- σιγά ελληνικές λέξεις και να μπορούν να συνεννοούνται και με τους Έλληνες».