Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας συμμετείχε από τις 20/2/2022 έως και την 24/2/2023 σε πρόγραμμα κινητικότητας Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση ΚΑ2, Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο ”INNOVATIVE APPROACHES 21st CENTURY’’.
Ομάδα τριών (3) καθηγητών του 1ου Ε.Κ. Καβάλας σε συνεργασία με αποστολές από την Ιταλία, την Πολωνία και την Τσεχία, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δράσεις, επιμορφωτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην πόλη Πράγα της Τσεχίας.
Στα πλαίσια της εκπαίδευσης έγινε παρουσίαση των λογισμικών εργαλείων web 2.0, σε όλους τους συμμετέχοντες με αποτέλεσμα την συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και τεχνικών. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Charles, όπου καινοτόμοι τρόποι διδασκαλίας, με την χρήση της τεχνολογίας, αναλύθηκαν από ειδικά καταρτισμένους καθηγητές Πανεπιστημίου.
Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, είχαν οι ημερήσιες εξορμήσεις στην γέφυρα του Καρόλου και το Αστρονομικό ρολόι, Jan Vesely. Η ξενάγηση σ’ αυτά τα μέρη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γεμάτη με νέες πληροφορίες. Τέλος έγινε επίσκεψη στις τοπικές αγορές και δοκιμάσαμε την τοπική κουζίνα. Οι οικοδεσπότες ήταν πολύ φιλόξενοι και εξυπηρετικοί.
To 1o Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας επιδιώκει διεύρυνση και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ καθώς αποτελούν έναν σημαντικό φορέα εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών που υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) που αποτελεί τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης με στόχο την προώθηση της Ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση για την απόκτηση κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Όλες οι εργασίες στο πλαίσιο της κινητικότητας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.
Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας συμμετείχε , από τις 01/05/2023 έως και την 05/05/2023, σε πρόγραμμα κινητικότητας ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση ΚΑ2 Στρατηγικές Συμπράξεις στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης με τίτλο ”Leading Future Minds’’.
Υπό την εποπτεία και καθοδήγηση Ομάδας τριών (3) καθηγητών του 1ου Ε.Κ. Καβάλας και σε συνεργασία με αποστολές από την Τουρκία και την Λιθουανία , οι πέντε (5) μαθητές μας , συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και εργαστηριακές δράσεις , επιμορφωτικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Λύκειο του Licuel Technologic Todireni του Μποτοσάνι – Ρουμανίας. Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο σχολικό περιβάλλον, όπου και έλαβαν μέρος σε διάφορα είδη δραστηριοτήτων, που είχαν ως κύριο στόχο την συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και τεχνικών από διδάσκοντες και διδασκόμενους.
Επίσης επισκεφτήκαμε το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Ρουμανίας στο Ιάσιο το ALEXANDRU IOAN CUZA, όπου εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέλυσαν το έργο τους και τους στόχους των ερευνών που διεξάγουν. Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, είχαν οι ημερήσιες εξορμήσεις στην SUCEAVA και στο Ιάσιο.
Η ξενάγηση σ’ αυτά τα μέρη ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και γεμάτη με νέες πληροφορίες. Το πιο ενδιαφέρον από τα ιστορικά μνημεία, που επισκεφθήκαμε, ήταν το Παλάτι της διατήρησης πολιτιστικής κληρονομίας (Palace of Cultural Heritage Conservation) στο Ιάσιο, όπου η ξενάγηση υπήρξε ιδιαίτερα επιμορφωτική και διαφωτιστική για την ιστορία του τόπου, καθώς δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές, και καθηγητές να γευτούν τα τοπικά εδέσματα και να γνωρίσουν την παράδοση του τόπου, μέσω των παραδοσιακών χορών και άλλων δράσεων.
Οι οικοδεσπότες ήταν πολύ φιλόξενοι και εξυπηρετικοί. Όλες οι εργασίες στο πλαίσιο της κινητικότητας στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία.