Καθηλωτικοί υπήρξαν στις καταθέσεις τους οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε αγρίως τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο από τους ήδη καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό σε ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη, Μανώλη Κούκουρα, και Αλέξανδρο Λουτσάι.

Οι γονείς της άτυχης φοιτήτριας Μεσογειακών Σπουδών, Ιωάννης Τοπαλούδης και Κούλα Αρμουτίδου καταθέτοντας χθες ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών με πόνο ψυχής μίλησαν για την κόρη τους, την Ελένη με τις ηθικές αξίες, που σεβόταν τον συνάνθρωπο, συμμετείχε σε δράσεις για πρόσφυγες και που βοηθούσε συμφοιτητές της. Την Ελένη που κακοποιήθηκε και δολοφονήθηκε από «αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη, τα θρασύδειλα ανδρείκελα», όπως χαρακτήρισε τους κατηγορουμένους η μητέρα της και που «αυτοί ήρθαν εδώ να πουν τι; να τους μειωθούν τα 16 χρόνια; δεν ντραπήκανε;», ξέσπασε η μητέρα της.

Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο πατέρας της Ελένης, ο Ιωάννης Τοπαλούδης, ο οποίος περιέγραψε τις τραγικές στιγμές που βίωσαν μαζί με τη σύζυγό του, όταν κλήθηκαν στο νησί από τις Αρχές για να αναγνωρίσουν το άψυχο σώμα του παιδιού τους.

«Με αυτοκίνητο του Λιμενικού μας πήγαν στον ιατροδικαστή, δεν άντεξα να μπω στο νεκροτομείο. Μπήκε μόνο ο αδελφός μου. Φοβόμουν τι θα αντικρίσω. Πήγα στο σπίτι του παιδιού, να τρέχουν τα μάτια μου πιο πολύ από το νερό της βρύσης. Το πλυντήριο ήταν ακόμα αναμμένο, τα ρούχα ήταν μέσα. Ένα αποτσίγαρο, τσίχλες. Όλα τα πράγματα τα πήρα, ακόμα και τα φρούτα που είχε αγοράσει διότι τα είχε πάρει για τον εαυτό της και τα έριξα μέσα στον τάφο, όλα ήταν οι αναμνήσεις του παιδιού μου, εκεί άφησε την τελευταία της φοιτητική πνοή.

Πήγαμε στο μέρος που την βρήκαν, δεν τολμούσα να πάω μέχρι στα τελευταία βράχια που ήταν στη θάλασσα.

Ήταν συγκλονιστικό να ταξιδεύεις με το αεροπλάνο μαζί με το φέρετρο του παιδιού σου… Έλεγα να ανεβάσει πιο πάνω ο κυβερνήτης το αεροπλάνο, να συναντήσει το σώμα, την ψυχή της και να ξαναζωντανέψει. Την επόμενη μέρα συνοδέψαμε το παιδί μας στην τελευταία του κατοικία, δεν υπάρχει πιο τραγικό για έναν γονιό. Μας έλαχε ένας πολύ μεγάλος σταυρός να κουβαλήσουμε», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Τοπαλούδης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στο δικαστήριο ο πατέρας της άτυχης φοιτήτριας στην κηδεία ήρθαν δυο συμφοιτήτριες της κόρης τους και «εκμυστηρεύτηκαν στη σύζυγό μου ότι η Ελένη την προηγούμενη χρονιά είχε υποστεί έναν βιασμό», επιρρίπτοντας στη συνέχεια ευθύνες κατά των αστυνομικών για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την εν λόγω καταγγελία.

«Η Ελένη βρήκε το θάρρος να το καταγγείλει στο ΑΤ, πήγε μαζί με κάποιες φίλες της, μια φίλη της ανέφερε ότι υπήρχε βιντεοσκόπηση. Ο αξιωματικός και ο αστυνομικός που είχαν υπηρεσία της είπαν ότι είχαν περάσει τρεις μέρες και να πάει να βρει μόνη της το βιντεοσκοπημένο υλικό, να κάνει τον ντετέκτιβ. Γιατί δεν έκαναν έρευνα; Αν ήταν το δικό τους παιδί θα το έστελναν να κάνει τον ντετέκτιβ; Για μας αυτοί οι τρεις και οι επίορκοι αστυνομικοί ήταν κύκλωμα, μπορεί να γνωρίζονταν. Είμαστε σίγουροι ότι το παιδί μας ζούσε από τότε έναν συνεχή εκβιασμό.

Τώρα για τους δύο βιαστές, δολοφόνους, βασανιστές, τι να σχολιάσω; ότι την επόμενη πήγαιναν για καφέ; γυμναστήριο; Ο ένας μάλιστα βίαζε ΑΜΕΑ το Σάββατο, τη μέρα που εμείς πηγαίναμε στο Λιμενικό. Είμαι σίγουρος ότι στο σπίτι κολαστήριο βίασαν και άλλα κορίτσια, άλλα υπέκυψαν. Η Ελένη μας δεν υπέκυψε».

Ο Ιωάννης Τοπαλούδης επέρριψε ευθύνες και στους γονείς των δύο κατηγορουμένων. «Για μένα και τη μάνα της οι γονείς είναι ηθικοί αυτουργοί για την άμεση δολοφονία της κόρης μας και την έμμεση δολοφονία των δικών τους παιδιών. Άλλαζαν συνεχώς σχολείο, έβγαζαν μαχαίρια, δεν άκουγαν τους εκπαιδευτικούς, τους άλλαζαν σχολεία, ενίσχυαν αυτή τη θρασύδειλη συμπεριφορά των παιδιών, έκαναν τους νταήδες στους εκπαιδευτικούς. Οι γονείς του Κούκουρα θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι γιατί εξαφάνισαν ό,τι τους υποδείκνυαν κάποιοι ότι έπρεπε να εξαφανιστεί: το στρώμα, τα κινητά… Η γιαγιά και ο θείος είμαστε σίγουροι ότι άκουγαν τις κραυγές της κόρης μας όταν σπάραζε από τον πόνο και αυτοί παρίσταναν τους κωφούς».

Κλείνοντας την κατάθεσή του ζήτησε «τα ισόβια να είναι ισόβια για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα».

Μητέρα Ελένης Τοπαλούδη: Η λέξη κτήνη πολύ τους είναι…
Από την πλευρά της η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας, Κούλα Αρμουτίδου δεν μπορούσε να κρύψει την οργή της βλέποντας στο εδώλιο τους δύο κατηγορουμένους.

«22 ώρες έκανα να γεννήσω την Ελένη, και γεννήθηκε ένα καταπονημένο, κατακόκκινο παιδάκι. Το πήρα στην αγκαλιά μου σαν ιερό εικόνισμα… αλλά αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη στέρησαν από τον Πέτρο μου την αδελφή του. Και η λέξη κτήνη πολύ τους είναι…

Λένε ότι η Ρόδος είναι το νησί του Ήλιου, αυτό το φως δεν τους φώτισε τις σκοτεινές ψυχές τους; αυτοί μου δώνανε την ισόβια κάθειρξη, τον ισόβιο πόνο, το σπίτι μου έγινε η φυλακή μου και το δωμάτιο της Ελένης το κελί μου. Αυτοί ήρθαν εδώ να πουν τι; να τους μειωθούν τα 16 χρόνια; δεν ντραπήκανε;

Να έρχονται δυο θρασύδειλα ανδρείκελα να σου παίρνουν τη ζωή …

Όταν συνέβη αυτό το κακό είπε ο γιος μου: θέλω να δω τους δολοφόνους της αδελφής μου, γιατί μαμά να έχουμε δίπλα μας σκουπιδότοπους ψυχών;»

Η μητέρα της Ελένης επέρριψε επίσης ευθύνες στις οικογένειες των κατηγορουμένων, ενώ απευθυνόμενη στους δικαστές ζήτησε να παραμείνει η ισόβια κάθειρξη που έχει επιβληθεί πρωτόδικα στους δύο κατηγορούμενους, λέγοντας πως «αν δώσετε ελαφρυντικό θα είναι σαν να στιγματίζετε τη μνήμη του παιδιού».

Διάσπαρτες κηλίδες
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση κατέθεσε και η Σοφία Γκούγκουρα, πραγματογνώμονας της ΕΛ. ΑΣ., η οποία εξέτασε τα όσα προέκυψαν από τα στοιχεία DNA που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από το οίκημα κολαστήριο στην περιοχή Πεύκοι στη Ρόδο.

«Βρέθηκαν κηλίδες αίματος μεταξύ άλλων στο μπάνιο, στο ταβάνι, στους τοίχους, στα πλακάκια του μπάνιου, στο χώρο της κουζίνας, στο πάτωμα, στη σφουγγαρίστρα και στον κουβά. Το σίδερο δεν έδωσε κάτι αξιοποιήσιμο για την ανάλυση. Έμαθα ότι ήταν και στη θάλασσα. Το σπίτι είχε στοιχεία που έδειχναν ότι είχε καθαριστεί για παράδειγμα στο μπάνιο. Το DNA πρέπει να το σκεφτούμε ως μία χαρτογράφηση. Όταν υπάρχει διασπορά βιολογικού υλικού σε όλο το σπίτι, υποδεικνύει ότι πιθανόν ότι υπήρχε μετακίνηση» κατέθεσε η μάρτυρας.

Η δίκη συνεχίζεται στις 13 Απριλίου 2022

Προηγούμενο άρθροΗ επίσκεψη των Αμερικανών Αξιωματούχων στο ΓΕΕΘΑ και η «Σούδα του Βορρά»
Επόμενο άρθροΛιβάνιος: Τα σχέδια του υφυπουργού Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης για τις επόμενες εκλογές και ο «δρόμος» του Νίκου Ρωμανού