Την 4η Ιουλίου 2024 και μέσω της εφημερίδας «Εμπρός» είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι εμφανίστηκε κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στα Άβδηρα.
Το εν λόγω δημοσίευμα τιτλοφορείται «Κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου στα Άβδηρα» και διά του παρόντος διαψεύδουμε το σκέλος του που αφορά το «κρούσμα» καθώς οι πληροφορίες δεν ευσταθούν. Δηλώνεται ρητά ότι δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και αυτό επιβεβαιώνεται κατ’ αρχάς από τον ίδιο τον γιατρό κο Απόστολο Κυργιαλάνη, ο οποίος σε μεταγενέστερη δήλωσή του επισημαίνει ότι: «Σε διόρθωση του δημοσιεύματος της εφημερίδας “Εμπρός”, με τίτλο “Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Άβδηρα”, αναφέρω ότι -μέχρι αυτή τη στιγμή- δεν υπάρχει ασθενής να διαγνώστηκε και να νοσεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο νοσοκομείο της Ξάνθης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που δόθηκε, έγινε ταυτόχρονη αναφορά και στην έξαρση της νόσου covid-19. Συγκεκριμένα, αρχικά έγινε συζήτηση για ασθενείς που προσήλθαν για εξέταση, διαγνώστηκαν με covid-19 και νοσηλεύτηκαν, με έναν ασθενή να καταλήγει. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στη νόσο του ιού του Δυτικού Νείλου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Λόγω των θετικών δειγμάτων του ιού σε κουνούπια στον Δήμο Αβδήρων, έγινε αναφορά στη συμπτωματολογία της νόσου στον άνθρωπο και συστάθηκε η ενημέρωση των κατοίκων για τη λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας»
Επιπλέον ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε ανακοίνωσή του με ημερομηνία 05/07/2024 ενημερώνει ότι «διαγνώστηκε στη χώρα μας το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2024, με πιθανότερο τόπο έκθεσης στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Δήμο Λαρισαίων».
Κατόπιν όλων των παραπάνω, καταθέτουμε με τη δέσμευση ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τελούν σε πλήρη εγρήγορση και παρακολουθούν επισταμένα την πορεία εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχει προσβάλει κανέναν άνθρωπο στην επικράτεια της Περιφέρειας μας.

Προηγούμενο άρθροΦυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Το Maxi Home Super Save με τιμή 7,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα έχει την χαμηλότερη τιμή της αγοράς για τον Ιούλιο!
Επόμενο άρθροΕπαφές του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης Αλέξανδρου Ιωσηφίδη με Δημοκρίτειο και ΕΑΣ Καβάλας