Ο Δήμος Καβάλας μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να ιδρυθεί Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο για να ασχοληθεί με τα 4 μικρά λιμάνια που διαθέτει, όπως των Σφαγείων, των Καλαφατιών, της Νέας Καρβάλης και της Καλαμίτσας.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας κα Αναστασία Ιωσηφίδου έκανε λόγο σε δηλώσεις της για ιστορική στιγμή.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση για την ίδρυση Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Μιλάμε για μία ιστορική απόφαση διότι είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του δήμου η σύσταση του συγκεκριμένου Γραφείου. Μέχρι τώρα τους λιμενίσκους αυτούς μπορούσαν να τους διαχειριστούν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Ο δήμος Καβάλας, όμως, ουδέποτε, όταν θα μπορούσε να συστήσει Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δεν είχε το είχε κάνει. Μετά από επαφές και με συνεχείς οχλήσεις και με το υπουργείο Ναυτιλίας, ψηφίστηκε το νομικό καθεστώς το 2017 που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν το Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. Περιμέναμε την ΚΥΑ γιατί στο νόμο του 2017 αναφέρονταν ότι θα επέλθει μία Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις. Στο Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο μπορούν να επέλθουν τα λιμανάκια που δεν έχουν φορέα διαχείρισης. Και μάλιστα στις προϋποθέσεις της ΚΥΑ, υπήρχε και το απαιτούμενο ερώτημα που θα έπρεπε να κάνει ο δήμος που θέλει να συστήσει το συγκεκριμένο φορέα προς τον ΟΛΚ, αν τα συγκεκριμένα «ορφανά» λιμανάκια είναι στη δικαιοδοσία του ΟΛΚ. Έγινε η απαραίτητη διαδικασία με τον ΟΛΚ, η απάντησή του ήταν ότι δεν ήταν αυτά τα 4 λιμανάκι στο δικό του φορέα διαχείρισης.

Στο λιμανάκι των Σφαγείων έχουν γίνει κάποιες αυθαίρετες κατασκευές πριν από 25 χρόνια. Υπάρχει και κάποια αυθαίρετη κατασκευή από το δήμο Καβάλας. Υπάρχει μια διαδικασία σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να νομιμοποιηθούν. Ήδη ο φάκελος από το δήμο Καβάλας βρίσκεται στο υπουργείο για να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση. Δημιουργεί κι ένα πρόβλημα στους καταστηματάρχες της περιοχής, διότι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε σ’ αυτήν τη διαδικασία. Το ένα έρχεται να συμπληρώσει το άλλο και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα που έχουν οι καταστηματάρχες, θα αναπτυχθεί η περιοχή και στο μέλλον θα φέρει έσοδα στο δήμο. Όλοι θέλουν το καλύτερο.

Τα Καλαφατιά είναι αυτήν τη στιγμή ένα εντελώς αναξιοποίητο λιμανάκι. Το λιμανάκι της Καλαμίτσας θα λύσει προβλήματα της περιοχής. Το λιμανάκι στη Νέα Καρβάλη για το οποίο έχουν αίτημα οι κάτοικοι του χωριού να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης και αξιοποίησης.

Το επόμενο βήμα είναι μέσα σε 30 μέρες θα στείλουμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο υπουργείο Ναυτιλίας. Μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να καθορίσουμε τη ζώνη λιμένα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, απαραίτητη προϋπόθεση να λυθούν όλα τα προβλήματα».

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το διήμερο ερασιτεχνικού θεάτρου
Επόμενο άρθροΗ χρηματοδότηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων των δήμων της ΑΜΘ από το το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ»