Πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουλίου 2021, η 5η Διακρατική Συνάντηση Ανταλλαγής για το έργο «URGE: Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBACT III, που υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με το Δήμο της Ουτρέχτης (Ολλανδία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία), τη Δημοτική επιχείρηση Nigrad (Σλοβενία), τον Δήμο της Riga (Λετονία), την πόλη της Γρανάδας (Ισπανία), την πόλη της Κοπεγχάγης (Δανία), τον Δήμο του Πράτο (Ιταλία) και την πόλη του Μονάχου (Γερμανία).

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις συμμετέχουσες πόλεις και θεματολογία σχετική με την επανάχρηση άδειων χώρων, καθώς και τις διαγωνιστικές διαδικασίες που διέπουν τα δημόσια έργα.

Πέρα από την ανταλλαγή γνώσεων στα παραπάνω αντικείμενα, στόχος της συνάντησης ήταν και η παρουσίαση των πιλοτικών δράσεων που σχεδιάζει ο Δήμος της Ρίγας για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.
Η πρώτη μέρα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην πρόοδο της πόλης της Ρίγα στην ένταξη δράσεων ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο προβλήθηκε μία σειρά από βίντεο με σχετική θεματολογία, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή της δημιουργίας σημείων ανταλλαγής κατασκευαστικών υλικών (περισσευμάτων).
Επίσης συζήτηση έγινε για την επανάχρηση των άδειων χώρων, κλειστών ή ανοικτών, ως μέσο αξιοποίησης,διατήρησης, αλλά και δημιουργίας υπεραξίας σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού.
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των δημοσίων συμβάσεων τεχνικών έργων με άξονα την κυκλική οικονομία και παρουσιάστηκε ένα εργαλείο e-learning για τις διαδικασίες προμηθειών (https://uapp.maester.com ).

Η δεύτερη ημέρα αφορούσε στη διαχείριση του έργου URGE, την πρόοδο υλοποίησης των δράσεων του έργου, και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων για την επιτυχή και έγκαιρη ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό τομέα σε κάθε συμμετέχουσα πόλη.

Οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε μικρές ομάδες, χωρισμένοι σε ζεύγη πόλεων ανάλογα με την στόχευση του Σχεδίου Δράσης τους, εμβαθύνοντας στις κοινές τους δράσεις στο πλαίσιο του έργου.

Το έργο συνεχίζει την πορεία του, με επόμενο βήμα τη 6η Συνάντηση εργασίας της Τοπικής Ομάδας Φορέων της Καβάλας, που θα αφορά στο σχεδιασμό ενός δημοτικου έργου με αξιοποίηση ανακτημένων ΑΕΚΚ σε πιλοτική κλίμακα.

Προηγούμενο άρθροΤα συνεργεία της Π.Ε Καβάλας στη Θάσο για καθαρισμό των χόρτων στο οδικό δίκτυο
Επόμενο άρθροCoach του ΑΟΚ στο μπάσκετ ο Σπύρος Κατσίκας