Σε μία απέραντη λίμνη μετατράπηκαν γι’ ακόμη μία φορά, ως είθισται μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τα Τενάγη των Φιλίππων.

Ενας από τους πιο εύφορους κάμπους της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, λόγω της ύπαρξης τύρφης, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας, στους πρόποδες των όρων Παγγαίου, Μενοικίου, Φαλακρού και της οροσειράς της Λεκάνης, φαίνεται πως… επιστρέφει στην πρότερη μορφή του.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στην περιοχή υπήρχε η λίμνη Πρασιάδα, η οποία είχε αποξηρανθεί επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου τη δεκαετία του ’30 για να μετατραπεί σε μία εύφορη γη.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν ενώ οι αγρότες της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάμπος.

Σύμφωνα με το northmeteo.gr, τις τελευταίες μέρες οι παρατεταμένες βροχές που πλήττουν την Ανατολική Μακεδονία με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή γύρω από το ανατολικό και βόρειο κομμάτι του Παγγαίου είχαν ως αποτέλεσμα να μετατραπούν τα Τενάγη Φιλίππων σε «λίμνη». Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος προήλθε από τα νερά που μέσω των κλιτύων του Παγγαίου οδηγούνται και συγκεντρώνονται στα Τενάγη.

Ενδεικτικά στο Παλαιοχώρι Καβάλας (που βρίσκεται στα όρια της πεδιάδας με τις ανατολικές παρυφές του Παγγαίου) το διάστημα μεταξύ 21-26/1/2019 σημειώθηκαν 190mm (λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο), ενώ μόνο στις 25/1/2019 καταγράφηκαν 120mm.

Πηγή: Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μυλωθρίδης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)

Προηγούμενο άρθροΔιαδήλωση μαθητών στην Ελευθερούπολη ενάντια της συμφωνίας των Πρεσπών
Επόμενο άρθροΒουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις εξετάσεις οδήγησης – Τέλος στο “φρακάρισμα”