Οι δύο πλευρές περιμετρικά στο εξωτερικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους καπνιστές θα πρέπει να είναι παντελώς ανοιχτές διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα. Ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας κ. Δημήτρης Χίζαρης διευκρίνισε ότι ο νόμος είναι σαφέστατος και έχουν ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα είπε ότι «αυτή η παρανόηση είναι ξεκαθαρισμένη από τη νομοθεσία. Όταν λέμε εξωτερικός χώρος, είναι ένας εξωτερικός υπαίθριος χώρος. Λέει μέσα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να είναι ανοιχτές τουλάχιστον. Ως εσωτερικός χώρος νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή όπως και κάθε χώρος με σκέπαστρο, μεγάλη ομπρέλα, τέντα κλπ, και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιοδήποτε τρόπο περιμετρικά. Σε μία σύσκεψη που είχαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δώσαμε και μία ερμηνεία του νόμου, που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι παντελώς ανοιχτές σε οποιαδήποτε εξωτερική χρήση του χώρου. Αυτά τα νάιλον που βλέπουμε. Δύο πλευρές παντελώς ανοιχτές. όταν βλέπουμε την τέντα ή την ομπρέλα, να κατεβαίνει και να κλείνει τους χώρους αυτούς, θεωρούνται κλειστοί χώροι. Είναι η μεταφορά του καταστήματος από μέσα προς τα έξω. Τι διαφορά θα έχει εκτός από το δομικό στοιχείο; Τίποτα περισσότερο. Θα έχει την ίδια ρύπανση από τους καπνιστές και θα έχουμε την ίδια επιβάρυνση. Αν διαπιστωθεί η χρήση του τσιγάρου σε τέτοιους χώρους, θα επιβάλλεται πρόστιμο. Εδώ θα πρέπει να συμβάλουν οι καταστηματάρχες. Το να καθίσει κάποιος από μόνος του και έχει ειδοποιηθεί από τον καταστηματάρχη, θα επιβληθεί πρόστιμο μόνο στον πελάτη. Αν όμως δούμε ότι υπάρχουν τασάκια, δεν υπάρχουν πινακίδες, δεν υπάρχει ενημέρωση από πλευράς καταστήματος κλπ, θα επιβληθεί πρόστιμο και στους καταστηματάρχες. Αν δούμε κάποιον δύστροπο πελάτη, έχει δικαίωμα ο καταστηματάρχης να ενημερώσει την Αστυνομία και να φύγει ο πελάτης που δημιουργεί το πρόβλημα».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Για το πώς πάει η εφαρμογή του νόμου, είπε ότι «η Καβάλα ήταν μία από τις 2-3 πόλεις πανελλαδικά που εφάρμοζε από το νόμο από την αρχή, το 2010. Δεν είναι κάτι καινούργιο για την Καβάλα. Απλώς τώρα μπήκε η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και το Λιμεναρχείο στην εφαρμογή του νόμου και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πιο ουσιαστικό. Και να  καταλάβουν όλοι  ότι, όπως είπε κι ο πρωθυπουργός, κυνηγάμε τον καπνό όχι τους καπνιστές. Κι ότι όπως σέβονται οι μη καπνιστές του καπνιστές, θα πρέπει να γίνει και το αντίθετο».

Προηγούμενο άρθροΘέμα οικονομικής διαχείρισης της διοίκησης Τσανάκα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας
Επόμενο άρθροΠώς θα χορηγηθεί το κοινωνικό μέρισμα στους δικαιούχους – Τα σενάρια που εξετάζονται