Σταδιακά, χιλιάδες επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά από τα μέσα Μαρτίου ετοιμάζονται να ανοίξουν. Ανάμεσα σε αυτές, είναι χιλιάδες καταστήματα του κλάδου της εστίασης που δέχθηκε σφοδρά πλήγματα το τελευταίο διάστημα. “Ζητάμε άμεση στήριξη του κλάδου που βάλλεται περισσότερο από κάθε άλλο. Ο κλάδος της εστίασης ήταν αυτός που ανταποκρίθηκε πρώτος στο κάλεσμα της κεντρικής διοίκησης στο άμεσο κλείσιμο από την μία στιγμή στην άλλη. Η αντιμετώπιση που είχε από διάφορες πλευρές δεν ήταν αυτός που ο οποίος αναμενόταν”, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 ο πρόεδρος των καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφέιδης, το πρωί της Πέμπτης.

Μπορεί κάποια καταστήματα να έχουν την δυνατότητα να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, εγκαθιστώντας χωρίσματα από πλέξιγκλας και αγοράζοντας μάσκες για το προσωπικό τους, ωστόσο οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – η ραχοκοκκαλιά της εστίασης και γενικά της ελληνικής οικονομίας – ακούνε με ανησυχία τις σκέψεις για μείωση τραπεζοκαθισμάτων και αυστηρά μέτρα προστασίας προσωπικού και πελατών, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων της Τρίτης: “Είμαστε απογοητευμένοι, τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι. Όχι μόνο από τα μέτρα στήριξη αλλά και από το χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Έτσι όπως πάει να γίνει θεωρώ ότι με το lockdown θα έπρεπε να συνεχιστεί και μετά την 1η Ιουνίου. Δεν είναι δυνατό ο κλάδος μας με τους συγκεκριμένους χώρους να επιστρέψει στην κανονικότητα, ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα”, σημειώνει ο κ. Βαφείδης και συνεχίζει: “Σίγουρα κάποια καταστήματα που είναι εποχικά θα βρεθούν σε καλύτερη μοίρα, αλλά το πλήθος των καταστημάτων στο κέντρο της αγοράς θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα. Με όλα αυτά τα μέτρα θα κληθούν οι καταστηματάρχες του κλάδου να επιστρέψουν στην κανονικότητα του ενοικίου, θα αρχίσουν τρέχουν όλες οι εισφορές, προερχόμαστε από μία βαθιά κρίση. Ο κλάδος ήταν τελειωμένος προ κορωνοϊόυ αλλά και προ αντικαπνιστικού.

Τα αιτήματα που έχουν φτάσει στα συναρμόδια υπουργεία λαμβάνουν υπόψιν όχι μόνο την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά κυρίως τους μήνες που έπονται, όταν η επιστροφή στους κλειστούς χώρους και τα ακόμα αυστηρότερα μέτρα προστασίας, απειλούν να εξοντώσουν και τις τελευταίες επιχειρήσεις εστίαση. “Τα σωματεία δείξαμε από τη πρώτη στιγμή το άγχος και τη στήριξη προς τον πληττόμενο επαγγελματία. Κάναμε προτάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική διοίκηση και στην ΓΣΒΕΕ να προωθήσουμε αιτήματα που είχαν την ασφάλεια του κλάδου. Τώρα το σποτ ωθεί τον Καβαλιώτη καταναλωτή να στήριξη τις επιχειρήσεις που προέρχονται από μία μεγάλη καταστροφή”.

Ακούστε τα όσα δήλωσε στο Lobby 101.8 ο πρόεδρος των καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφέιδης, από το 31.48 έως 44.21

Προηγούμενο άρθρο“Μία σημαντική κίνηση για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ”
Επόμενο άρθροΤριάντα χρόνια σκάκι με τους αρχαιοκάπηλους | 65 υποθέσεις, 16.201 αρχαιότητες