20 Σεπτεμβρίου 2024, 5:52
21 C
Kavala

Γιώργος Καλλινικίδης: Μας προβληματίζει η ανομβρία και η ζέστη που πλήττει τη γεωργική παραγωγή

Σύσκεψη με θέμα τις συνέπειες της πρωτοφανούς ανομβρίας και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών στα Τενάγη Φιλίππων συγκάλεσε η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Παγγαίου με το γραφείο του ΕΛΓΑ Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε διάλογος ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Παγγαίου κ. Γιώργο Καλλινικίδη προσδιορίστηκε ο τρόπος αλλά και οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες καλλιεργητές.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “Κάποτε ένας ευλογημένος κάμπος, τα ΤΕΝΑΓΗ Φιλίππων, έχουν μετατραπεί σε έναν κάμπο όπου τα προβλήματα είναι συνεχόμενα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πια σοβαρά προβλήματα για τους καλλιεργητές. Γιατί οι παραγωγές, είναι διαρκώς μειούμενες. Έτσι λοιπόν ο Δήμος Παγγαίου ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλισης σύσκεψης.

Η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα Δήμου Παγγαίου συγκάλεσε σύσκεψη με το γραφείο του ΕΛΓΑ Καβάλας με θέμα τις συνέπειες της πρωτοφανούς ανομβρίας και των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών στα Τενάγη Φιλίππων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε παραγωγικός διάλογος ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς. Προσδιορίστηκε ο τρόπος αλλά και οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες καλλιεργητές. Αυτό μας απασχόλησε μια και το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η ανομβρία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι μειώσεις στην παραγωγή μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 60%».

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Και πρόσθεσε ότι «Άρα όταν μιλάμε για ένα υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειώσεις στο 60% δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ο ΕΛΓΑ έχει έναν κανονισμό βέβαια που προβλέπει ότι θα πρέπει να υπάρξει καύσωνας για να μπορεί να υπάρξει αποζημίωση.

Καύσωνας σημαίνει θερμοκρασία άνω των σαράντα βαθμών. Εμείς είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και μη βροχές αλλά ο ΕΛΓΑ αναγνωρίζει αποζημιώσεις μόνο σε περίπτωση καύσωνα. Άρα η άλλη λύση είναι να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και να δοθεί αποζημίωση μέσω των ΚΟΕ. Των κρατικών δηλαδή ενισχύσεων. Γιατί αν φτάσουμε στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ το όριο είναι το 25% της αποζημίωσης. Ενώ με τις ΚΟΕ θα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό. Εκεί επειδή υπήρχαν και εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου αυτό που συζητήσαμε είναι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση των ΚΟΕ. Είναι μια χρονοβόρα βέβαια διαδικασία που απαιτεί 3 χρόνια περίπου ώστε να έρθουν οι αποζημιώσεις. Εμπλέκεται και η ΕΕ οπότε έχουμε δρόμο και είναι βέβαιο ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Παγγαίου Αναστασιάδης Φίλιππος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε Ελευθερούπολης, ο Προέδρος της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Επιτροπής, Εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Δ. Παγγαίου & Καβάλας και αγρότες.

“Ο Δήμος Παγγαίου βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον Πρωτογενή Τομέα, διεκδικεί μαζί τους και εργάζεται για τη συνεχή βελτίωση των υποδομών, δημιουργώντας καλύτερες και αποδοτικότερες συνθήκες εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έγινε η συζήτηση για να ξέρουμε και εμείς προς τα που να κινηθούμε, Απλά ο κανονισμός του ΕΛΓΑ είναι δεσμευτικός και αποζημιώσεις δεν φαίνονται. Οπότε πάμε στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις με την ελπίδα βέβαια να έχουμε πια αποζημιώσεις και να ευχηθούμε να μην είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο μια και θα είναι θέμα το πως θα μπορούν να βιοπορίζονται αυτοί οι άνθρωποι” τόνισε ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης.

Hot this week

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...

Ν. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ: «Δεν υπήρχε ποτέ και ούτε υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών- Ζητάμε να εφαρμοστεί όλο αυτό το πλέγμα των συμφωνιών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε...

Ομιλία της Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη για το ΣΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα...

Topics

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img