Για ελλιπή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το θέμα της χάραξης της σιδηροδρομικής σύνδεσης Νέας Καρβάλης – Τοξοτών, μιλά ο πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Καρακεϊσογλου, σε δηλώσεις που έκανε.
”H δική μας βασική ένσταση ως κάτοικοι της Νέας Καρβάλης, είναι η μη έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση από πλευράς των αρμοδίων φορέων. Αυτό είναι το κυριότερο ζήτημά μας”, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νέας Καρβάλης.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΡΘΕ ΣΤΙΣ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
”Το άλλο ζήτημα είναι ότι αφού δεν έγινε αυτό το οποίο επιβάλλεται από τον νόμο, δηλαδή η διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό, γιατί θα πρέπει εμείς αυτά να τα μαθαίνουμε μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Γι’ αυτόν τον λόγο ως τοπικό συμβούλιο στις 21 Μαρτίου στείλαμε ένα έγγραφο προς την ΕΡΓΟΣΕ, με κοινοποίηση στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλο και τον δήμαρχο μας, Θ. Μουριάδη, ζητώντας να προγραμματιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μια σχετική ενημέρωση, ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να γνωστοποιήσουμε ως κοινότητα πως αντιλαμβανόμαστε αυτό το έργο. Η απάντηση ήρθε στις 15 Απριλίου από την ΕΡΓΟΣΕ και μιλάει για αποφάσεις παλαιότερων χρόνων και πιστεύω ότι όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν επικαιροποιηθεί, γιατί άλλες οι συνθήκες και οι ανάγκες το 2000, άλλες οι συνθήκες το 2012 και άλλες οι συνθήκες το 2024”, τόνισε στη συνέχεια ο Νίκος Καρακεϊσογλου.
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ
”Στην απάντησή της η ΕΡΓΟΣΕ λέει ”σε συνέχεια του σχετικού σας εγγράφου θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της ισχύουσας απόφασης έγκρισης περιβάλλοντικών όρων 3204098/ 31/12/2012, για την οποία είχε προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία δημοσιοποίησης / διαβούλευσης, όπως ακριβώς ορίζεται και στην κείμενη νομοθεσία”. Επειδή εγώ συμβαίνει να ‘μαι στην κοινότητα από το 2010, τουλάχιστον στην Νέα Καρβάλη, δεν έχει γίνει καμία δημοσιοποίηση και καμία διαβούλευση σχετικά με το θέμα. Και συνεχίζω στην απάντηση: ”Μεταξύ των άλλων η εν λόγω χάραξη της προαναφερθείσας δημοσιοποίησης / διαβούλευσης έχει και τη θετική γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απόφαση 381 του 2012”, ανέφερε ακόμη για το θέμα ο πρόεδρος της Νέας Καρβάλης.
ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
”Είχα και τηλεφωνική επικοινωνία με την ΕΡΓΟΣΕ είπαν ότι εμείς σαν εταιρεία θέσαμε το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο και αυτό μεταβίβασε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η υποχρεωτική διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό, γιατί το ενδιαφερόμενο κοινό δεν είναι μόνο οι αρμόδιοι φορείς είναι και οι κάτοικοι που ζουν στα χωριά και ένα από αυτά τα χωριά είναι η Νέα Καρβάλη, δεν έγινε ούτε στο πλαίσιο του τοπικού συμβουλίου, αλλά ούτε και σε ανοιχτή διαβούλευση με τους ανθρώπους του χωριού. Επιπλέον είχε προηγηθεί και παλαιότερη προβλεπόμενη διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης, απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου 1069 του 51/3/4/2000. Όλα αυτά ναι μεν μπορεί να έγιναν, αλλά έγιναν σε παλαιότερα χρόνια και θα χρειαζόταν μία επικαιροποιημένη απόφαση έχοντας λάβει υπόψη τις καινούργιες συνθήκες που επικρατούν στη Νέα Καρβάλη και γενικά σε όλη τη διαδρομή που είναι από τους Τοξότες μέχρι τη Νέα Καρβάλη. Τώρα τίθενται θέματα ασφάλειας για το εργοστάσιο, εμείς θέτουμε θέμα ότι περνάει μέσα από παραγωγική γη, βάσει της οποίας οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με τα κηπευτικά, με τους ελαιώνες και λοιπά, έχουν οργανώσει τη ζωή τους, το μέλλον τους με βάση την καλλιέργεια της γης. Όλα αυτά έχουνε παρακαμφθεί. Γίνονται βέβαια κάποιες συναντήσεις, αλλά εκείνοι οι άνθρωποι, οι οποίοι θίγονται δεν έχουν ενημερωθεί κι αυτή είναι η ένστασή μας”, ανέφερε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Νέας Καρβάλης.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση Σωματείων στα Λιπάσματα
Επόμενο άρθροΗ Ολυμπιακή φλόγα στην Καβάλα- Φωτογραφίες