Στο στάδιο της κύριας ανάκρισης βρίσκεται η περίπτωση ενός γιατρού παθολόγου σε νοσοκομείο της βόρειας Ελλάδας, ο οποίος σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, συνταγογραφούσε ανεξέλεγκτα ειδικό φαρμακευτικό σκεύασμα από το 2015 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, ζημιώνοντας έτσι τον ΕΟΠΥΥ πάνω από 6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ειδικό σκεύασμα κυρίως για γαστρεντερολογική πάθηση του οποίου η συσκευασία του αποτελούνταν από 36 χάπια.
Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από πληροφορία η οποία έφτασε στις Αρχές από έναν άλλο γιατρό. Στα πλαίσια των ερευνών, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων πως φαρμακευτικός αντιπρόσωπος στη βόρεια Ελλάδα, κατείχε πολλά βιβλιάρια ασθενών τα οποία τα χρησιμοποιούσε για να γράφεται το συγκεκριμένο φάρμακο. Επίσης βρέθηκε ότι σε πολλά βιβλιάρια ασθενών οι οποίοι βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές, είχε επίσης συνταγογραφηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο από τον ίδιο γιατρό.
Ο παθολόγος, το προηγούμενο διάστημα πέρασε από πειθαρχικό και του επεβλήθη πρόστιμο 120.000 ευρώ ενώ έχει τεθεί και σε δυνητική αργία.
Στα πλαίσια της υπόθεσης αυτής, διερευνάται επίσης εάν υπάρχει συμμετοχή φαρμακοποιών αλλά και φαρμακευτικής εταιρείας στον μεγάλο αυτό τζίρο συνταγογραφήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί ασθενείς δεν γνώριζαν πως τους είχαν συνταγογραφήσει το σκεύασμα αυτό.
Μάλιστα όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο συγκεκριμένος γιατρός δεν είχε κάποιο εξωτερικό ιατρείο, με αποτέλεσμα όλες τις συνταγογραφήσεις να τις πραγματοποιεί εντός του νοσοκομείου.
Η ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα του Σαββάτου εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την υπόθεση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
«Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών, διακριβώθηκε η συστηματική παραβατική συμπεριφορά γιατρού περιφερειακού δημόσιου Νοσοκομείου, στο πεδίο των παράνομων συνταγογραφήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ο γιατρός φέρεται ότι προέβη σε σωρεία παράτυπων και καταχρηστικών συνταγογραφήσεων ειδικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, την τριετία 2015, 2016 και 2017, με τη συνολική ζημιά σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) να προσδιορίζεται στα 6.204.334 ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε αρμοδίως.»