Οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους σχεδόν, πλήττονται εξαιτίας των προβλημάτων που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Για πολλούς χαριστική βολή ήταν η επιβολή του νέου ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με αρκετούς να την χαρακτηρίζουν ως… ταφόπλακα. Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (19/8) στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Ν. Ηρακλείτσας, Γιάννης Σαρρής χτύπησε το καμπανάκι για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν, ώστε να αποφευχθούν λουκέτα και απολύσεις.

“Η επιβολή του νέου ωραρίου ήρθε για να δυσκολέψει τις επιχειρήσεις και δημιούργησε νέα προβλήματα. Τα νέα μέτρα πρέπει να παρθούν άμεσα. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους.Το βασικό για εμάς είναι ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις. Αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση άμεσα τις επιχειρήσεις, η ανεργία θα εκτοξευθεί. Το κρίσιμο κομμάτι είναι ότι πρέπει να βοηθηθεί η κάθε επιχείριση και όχι με κάποιο μέτρο που θα είναι προσωρινό, αλλά για μόνιμη στήριξη. Είτε για το κομμάτι του ΦΠΑ και δεν μιλούμε μόνο για την πτώση. Θα πρέπει δοθούν κίνητρα ώστε να μην απολυθούν άτομα. Κανένας επαγγελματίας δεν θέλει να προχωρήσει σε απολύσεις“, δήλωσε ο κ. Σαρρής.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει την εκπόνηση σεναρίων για το περιεχόμενο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αν και η ίδια η έκθεση έχει αποφασιστεί για λόγους κορωνοϊού να μην πραγματοποιηθεί φέτος, η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί κανονικά και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να επικοινωνήσει τις νέες προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομίας και όχι μόνο.

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι: “πρέπει να έχουμε αισιοδοξία αλλά να κοιτάμε και την πραγματικότητα. Έχουμε μιλήσει και με το επιμελητήριο, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την περιοχή μας αλλά και γενικότερα την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη”.

Το κλίμα στην οικονομία δεν είναι απλώς αρνητικό. Είναι πολύ κακό. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, η ανεργία βρίσκεται σε έντονα ανοδική τροχιά και η απασχόληση έχει μπει “στο γύψο” με μέτρα όπως είναι η μαζική αναστολή συμβάσεων εργασίας. Οι τζίροι των επιχειρήσεων βρίσκονται σε έντονα καθοδική πορεία και η κερδοφορία είναι πλέον ένα μέγεθος άγνωστο.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις“, επισημαίνει ο κ. Σαρρής και συνεχίζει: ” Όσο μένουν ανοιχτές έχει τη δυνατότητα να πολεμήσουν. Δεν ζητάμε μόνο χρήμα για την ρευστότητα, αλλά και να κρατήσουμε το προσωπικό, είτε με άλλα προγράμματα.

Σε ότι αφορά τις ημέρες του 15Αύγουστου ο κ. Σαρρής σημείωσε πως: “ήταν πολύ καλό για τις επιχειρήσεις μας. Δουλέψαμε με ντόπιους, Καβαλιώτες, Δραμινούς κλπ. Δεν είχαμε βαλκάνιους τουρίστες όπως άλλες χρονιές. Η Καβάλα έχει δείξει μεγάλη αγάπη για την Ηρακλείτσα. Το τριήμερο όμως δεν επαρκεί για καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω των καταστάσεων. Τα προβλήματα στον κλάδο μας είναι πολλά”.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ ΑΟΚ στην Β’ Εθνική εαν… | Ποιος ρόλος του Λευτέρη Αυγενάκη
Επόμενο άρθροΟ Σύλλογος Παραθεριστών & κατοίκων της παραλίας Τούζλας, Ορφανίου και Κάριανης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παγγαίου