Στη Βουλή θα δοθεί σήμερα η μεγάλη μάχη για την τροπολογία – μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές. Μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου τη Μεγάλη Δευτέρα, η κόντρα μεταφέρεται στο κοινοβούλιο. Εκεί όπου η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει σαφείς απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Νίκος Αλιβιζάτος: Η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη ήταν επιβεβλημένη
Η ρύθμιση που θα ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι η ανακήρυξη ή όχι θα γίνεται όχι από ένα υποσύνολο του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου αλλά από την πλήρη σύνθεση του τμήματος αυτού, και από τους 10 δικαστές που συμμετέχουν και τα υπομνήματα προς τεκμηρίωση θα μπορούν να υποβάλλονται στον Άρειο Πάγο ενόψει της ανακήρυξης και από άλλες δικαστικές Αρχές ή από κάθε διοικητική Αρχή. Στόχος, σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση της δικαστικής κρίσης, η θωράκιση ώστε αυτή -όποια και να είναι- να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη μέμφθηκε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι που κλείνουν τελικά το μάτι στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι που θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο Κοινοβούλιο». Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης είπε ότι «δεν είχαν δυσκολία στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευτεί».

Βορίδης για κόμμα Κασιδιάρη: Οι διατάξεις της τροπολογίας δεν είναι φωτογραφικές – Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το ματάκι στην αντισυστηματική ψήφο
Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι χρειάζεται ένα ξεκάθαρο ναι ή όχι απέναντι στην ακροδεξιά. Η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι και είπε ότι «ο ερασιτεχνισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη ενέχουν κινδύνους και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ σε αυτούς τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουμε, θα την αφήσουμε να πάρει την ευθύνη μόνη της».
«Είναι παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη. Εμείς ξέρετε μπροστά στο μείζον να μην επιτραπεί στην εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει ο πολιτικός οργανισμός και να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και να λέει “ψηφίστε με”», πρόσθεσε. Έτσι έδωσε το στίγμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για το κόμμα Κασσιδιάρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της εκπροσώπου Τύπου, Πόπης Τσαπανίδου, καλεί τη ΝΔ να ψηφίσει «έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα». Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση για «αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις», με τις οποίες, «αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύσει την Ακροδεξιά».

Τσαπανίδου για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Να ψηφίσουν έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Εκτός από το κυβερνών κόμμα, την τροπολογία θα ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ παρά τις ενστάσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές. Γιατί αυτό είναι προστασία της Δημοκρατίας» είπε στη Βουλή η κ. Ευαγγελία Λιακούλη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Υποκριτικό το άγχος και το ενδιαφέρον σας όταν μέχρι σήμερα δεν κάνατε το ελάχιστο ώστε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η δίκη, να υπήρχε η αμετάκλητη καταδίκη των εγκληματιών, ναζιστών της Χρυσής Αυγής» ανέφερε χθες η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Είχε δίκιο ο Τζανερίκος. Δεν μπορεί μέχρι χθες, σε όλες τις αποφάσεις, να ήταν εντάξει και σήμερα να θέλει Ολομέλεια το Α1 Τμήμα» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μυλωνάκης Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια! σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.

Προηγούμενο άρθροΕκλογές 2023: Στις 22 Απριλίου η επίσημη προκήρυξή τους – Η διαδικασία
Επόμενο άρθροΗ Αλεξανδρούπολη αποχαιρέτισε τον επίτιμο δήμαρχο Αναστάσιο Σουλακάκη