Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως ο στόχος της επικράτησης στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε 10 από τις 13 περιφέρειες είναι αν μη τι άλλο υλοποιήσιμος


Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο εκλογικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας σε Μαξίμου και Πειραιώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται, όπως είναι φυσικό επόμενο, στις περιφερειακές κάλπες, οι οποίες θα καθορίσουν ως επί το πλείστον το πολιτικό αποτύπωμα της αναμέτρησης, και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου έκβαση αναμένεται ιδιαιτέρως αμφίρροπη, κυρίως λόγω της εμπλοκής στην προεκλογική εξίσωση μιας σειράς «γαλάζιων» ανταρτών.

Διαβάτε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: “Στοιχήματα” για Μητσοτάκη οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας – Σήμερα πάει σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι Περιφέρειες των «ανταρτών»

Ο λόγος για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ιονίων Νήσων, αλλά και την Πελοπόννησο, όπου ο Πέτρος Τατούλης, που βρίσκεται απέναντι στον επίσημο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρη Πτωχό, έχει διατελέσει ως γνωστόν μέχρι και στέλεχος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης από Κόρινθο: Εγγυώμαι προσωπικά για τον Δημήτρη Πτωχό (Εικόνες)

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, τον οποίο το σύστημα Μητσοτάκη επ’ ουδενί συμπεριλαμβάνει στο κάδρο των «ανταρτών», αλλά τον τοποθετεί ξεκάθαρα απέναντι στη Ν.Δ., θεωρώντας ότι οι συμπεριφορές και οι πρακτικές του δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία και την παράδοση της παράταξης.
Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο στόχος και η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου

Κεντρικός στόχος σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι των συγκεκριμένων μετώπων είναι πως η πολιτική σταθερότητα και η κυριαρχία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως καταγράφηκε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομευθεί χάριν προσωπικών παραπόνων ή επιδιώξεων.

Αντιθέτως, το μήνυμα της κάλπης των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πρέπει να δείχνει δίχως αμφιβολία προς την ίδια κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση PRORATA: Μπροστά η ΝΔ με 19 μονάδες – Ποιοι κερδίζουν σε Περιφέρεια Αττικής και δήμο Αθηναίων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κορυφαίοι υπουργοί στη μάχη

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πλάνο της ηγεσίας της κυβέρνησης, τόσο τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όσο και μια ομάδα βουλευτών πραγματοποιούν διαδοχικές επισκέψεις στις επίμαχες περιοχές, σε μια προσπάθεια να τονώσουν το παραταξιακό στοιχείο και να δώσουν αέρα στα πανιά των εκλεκτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης έχουν πάρει εργολαβία τη στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και την αναχαίτιση του προερχόμενου από τον χώρο της Ν.Δ., Γιώργου Αμανατίδη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επικεντρώνεται στα Ιόνια Νησιά και τη συνδρομή της Ρόδης Κράτσα, η οποία, αν και εσχάτως φαίνεται να κερδίζει έδαφος, θεωρείται ως η πλέον δύσκολη περίπτωση σε ό,τι αφορά την επανεκλογή της. Απέναντί της είναι ο αντάρτης Γιάννης Τρεπεκλής, με το μεγάλο της στοίχημα να αφορά την είσοδό της στον δεύτερο γύρο, με όλα τα ενδεχόμενα από κει και πέρα να είναι ανοιχτά.

Για την ίδια μάχη έχουν επιστρατευθεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς (ο οποίος έχει σπεύσει και στο Βόρειο Αιγαίο), η υπουργός Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, αλλά και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για χάρη του Χρήστου Μέτιου, ο οποίος έχει απέναντί του εν είδει εσωκομματικού πολέμου τον Χριστόδουλο Τοψίδη, αναμένεται να βρεθεί (εάν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, καθώς είναι από τους υπουργούς που εμπλέκονται άμεσα στο κομμάτι της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών), ο επικεφαλής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συνωστισμός προβεβλημένων υπουργών παρατηρείται στην Πελοπόννησο, όπου για την εκλογή του Δημήτρη Πτωχού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Θόδωρος Σκυλακάκης. Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλο Μαρινάκη, επί της ουσίας θα κάνει follow up στην ισχυρή προσωπική στήριξη που παρέχει ο πρωθυπουργός στον υποψήφιο περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου με το χρίσμα της Ν.Δ., Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς αναμένεται να δώσει το «παρών» στην κεντρική προεκλογική του ομιλία την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στόχος 10 από τις 13 Περιφέρειες

Με βάση τα παραπάνω και θεωρώντας ότι, με εξαίρεση το μεγάλο ερωτηματικό του Ιονίου, στις υπόλοιπες περιφέρειες η κούρσα είναι απολύτως ανοιχτή, με τους έχοντες τα «γαλάζια» χρίσματα να έχουν τις πιθανότητες με το μέρος τους, στο πρωθυπουργικό στρατηγείο εκτιμούν πως ο αρχικός στόχος της επικράτησης σε 10 από τις 13 περιφέρειες είναι αν μη τι άλλο υλοποιήσιμος.

Με δεδομένο ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς στην Αττική, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακενονία, ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, ο Αλέκος Καχριμάνης στην Ηπειρο, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα και ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο αποτελούν μεγάλα φαβορί των προσεχών εκλογών, είναι αν μη τι άλλο εφικτό να κερδηθούν ακόμη τρεις κάλπες.

Αρκεί, όπως λένε κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, να υπάρξει συσπείρωση των «γαλάζιων» δυνάμεων στις επίμαχες περιφέρειες, στα πρότυπα της εθνικής κάλπης, και να μη ρίξουν οι ψηφοφόροι του κόμματος νερό στον μύλο της αντιπολίτευσης, τα στελέχη και ο κόσμος των οποίων μοιραία θα συσπειρωθούν γύρω από τον όποιο αντίπαλο των επίσημων υποψηφίων της Ν.Δ., ειδικά στις αναμετρήσεις που θα οδηγηθούν σε δεύτερη Κυριακή.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής

Προηγούμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης: Δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Δημάρχου Νέστου στη λαϊκή αγορά της Χρυσούπολης