Στη Βρέστη της Γαλλίας, μεταβαίνει σήμερα 12/1 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος για να συμμετάσχει στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για την πρώτη άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας για το 2022.

Οι εργασίες της Συνόδου περιλαμβάνουν την εξέταση θεμάτων που αφορούν στην Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Αμύνας, αλλά και τη Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε. η οποία πρόκειται να εγκριθεί από τη Γαλλική Προεδρία προκειμένου να εκπονηθεί η «Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Άμυνα».
Μετά τη Σύνοδο, την Πέμπτη 13/1, ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογος του, θα μεταβούν στην πόλη Λωριάν, όπου βρίσκονται τα ναυπηγεία της Naval Group.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Φλοράνς Παρλί θα ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Naval Group όπου ναυπηγούνται οι φρεγάτες Belharra και θα παρακολουθήσουν την τοποθέτηση της τρόπιδος του δεύτερου πλοίου, που θα είναι και το πρώτο που θα παραδοθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ έχει προγραμματιστεί και κοινή συνέντευξη τύπου.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 σε ειδική τελετή είχε παρουσιαστεί από τη Naval Group η τρόπιδα της πρώτης Belharra, που κατασκευάζεται για λογαριασμό του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και θα είναι όμοια με την πρώτη ελληνική.
Ωστόσο, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει το τι θα συζητήσουν κατ’ ιδίαν οι δύο Υπουργοί. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση τους θα επικεντρωθεί στην πορεία του προγράμματος απόκτησης των 24 μαχητικών Rafale που θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και του προγράμματος κατασκευής των τριών φρεγατών Belh@rra, ενώ θα δοθεί έμφαση στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης των φρεγατών.
Στο τραπέζι θα πέσει και πρόταση των Γάλλων για τις κορβέτες Go Wind, που προβλέπει 5 πλοία με γρήγορη παράδοση και κόστος περίπου τα 1,7 δις ευρώ.
Μάλιστα σύμφωνα με Στρατιωτικές Πηγές ο Ν. Παναγιωτόπουλος θα ξεναγηθεί και στους χώρους που θα κατασκευαστούν και οι κορβέτες Go Wind, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Να θυμίσουμε ότι οι «ριπές ανέμου» – όπως έχει χαρακτηρίσει τα Rafale ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος- αναμένεται να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας στις 19 Ιανουαρίου, σε μια ειδική τελετή, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Προηγούμενο άρθροΣε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου
Επόμενο άρθροΚλειστά τα σχολεία στη Θάσο