19 Σεπτεμβρίου 2024, 19:07
24.9 C
Kavala

Απόστολος Χρόνης: Είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε σε αύξηση τιμολογίων του νερού, που θα την επιβάλει είτε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων

”Είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε σε αύξηση τιμολογιών του νερού, που θα την επιβάλει είτε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), είτε το υπουργείο. Θα επιβάλουν αλλά τιμολόγια. Κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ μεγάλο το κόστος για τους καταναλωτές”.

Τα παραπάνω επισήμανε σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, σχετικά με το θέμα των επικείμενων συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. και τις πιθανές αυξήσεις στην τιμή του νερού, για τις οποίες ο κ. Χρόνης εμφανίστηκε βέβαιος, παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης όι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

”Όταν θα έχουμε μπροστά μας έγγραφο που θα επισημαίνει ακριβώς τα σημεία για τις συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., θα μπορούμε να πούμε ακόμη περισσότερα. Για την ώρα κρατάμε ότι το νερό πλέον, απ’ ό,τι φαίνεται, φεύγει από τον δημοτικό έλεγχο και θα γίνει πολύ ακριβότερο από αυτό που είναι σήμερα. Όταν θα αναλάβει η νέα Δ.Ε.Υ.Α. δεν ξέρω τι τιμολόγιο θα ‘χει, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερο απ’ ό,τι έχουμε σήμερα”, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Χρόνης και συμπλήρωσε ότι ”το σενάριο των συνενώσεων των Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας επανήλθε πολύ δυναμικά θα έλεγα. Πριν μερικές ημέρες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου όπου ουσιαστικά αποτύπωσαν τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν οι συνενώσεις”.

ΟΙ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ

”Την περασμένη Δευτέρα (9/9) είχαμε μία συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), Δημήτρη Ψυχογιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ύδατα και μας ρώτησε διάφορα πράγματα για την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και μας περιέγραψε ουσιαστικά το πλαίσιο με το οποίο θα γίνουν συνενώσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα. Απ’ ό,τι αντιληφθήκαμε από τη συνάντηση, μάλλον εμείς θα συνενωθούμε με τους δήμους Νέστου και Παγγαίου, στο χερσαίο τμήμα της Π.Ε. Καβάλας θα λειτουργεί δηλαδή μία Δ.Ε.Υ.Α. και μία ξεχωριστή στο νησί της Θάσου. Δεν ξέρουμε λεπτομερίες, μόνο από διαρροές ακούμε κάποια πράγματα. Περιμένουμε να μας έρθει κείμενο. Μέχρι να έρθει κείμενο γραπτώς με τα σημεία τα οποία θα προχωρήσει αυτή η συνένωση, δεν έχουμε κάτι παρά μόνο, ό,τι βγαίνει από τις δηλώσεις των υπουργών ή των αρμοδίων από τα υπουργεία”, σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ

Να επισημανθεί ότι η Ένωση Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας πραγματοποίησε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής (13/9) στην Αθήνα.

”Μετά τις εξαγγελίες που έκανε ο υπουργός νομίζω ότι οι αντιδράσεις θα είναι πλέον πιο έντονες και από την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και από τους εργαζόμενους, γιατί είναι θολό και ασαφές το τοπίο για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η διαδικασία της συνένωσης. Αυτό που του ζητήσαμε εμείς του αντιπροέδρου της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. είναι πως θα πρέπει να φτάσουν όλοι στο ίδιο ύψος, γιατί όλες οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν είναι στο ίδιο σημείο, καθώς άλλες έχουν προχωρήσει αρκετά, όπως η δική μας. Άλλες είναι αρκετά πίσω, υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. καθόλου που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν μεγάλα έργα όπως κάνουμε εμείς, οπότε πρέπει και εκείνες να φτάσουν σε κάποιο επίπεδο και μετά να γίνει μία κάποιου είδους συνένωση”, ανέφερε στη συνέχεια ο Απόστολος Χρόνης.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΑΒΑΛΑΣ

”Επίσης σημαντικό είναι το πώς θα διαχειριστούμε την περιουσία των δήμων και των Δ.Ε.Υ.Α., γιατί μη ξεχνάμε ότι η περιουσία της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας είναι των Καβαλιωτών. Για παράδειγμα ο βιολογικός σταθμός της Καβάλας χρηματοδοτήθηκε με 35% από το κράτος και 65% από τους Καβαλιώτες. Ακόμα πληρώνουμε τον βιολογικό που κατασκευάστηκε το 1990 και δίνουμε κάθε χρόνο 460.000 ευρώ δόση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μας έχουν μείνει δύο δόσεις για το 2024 και το 2025. Πώς θα δώσεις σε κάποιον τρίτο να διαχειριστεί αυτό το περιουσιακό στοιχείο ή τα αντλιοστάσια, τα οποία ανήκουν επίσης στον δήμο Καβάλας και έχουν παραχωρηθεί για χρήση στη Δ.Ε.Υ.Α. Υπάρχουν δηλαδή και τεχνικής φύσεως ζητήματα και νομικά κωλύματα που θα προκύψουν στην πορεία”, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

”Πάντως απ’ ό,τι φαίνεται είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι η άρδευση που αφορά το 86% των υδάτων της χώρας. Οι Δ.Ε.Υ.Α. διαχειρίζονται το 14% του νερού και το υπόλοιπο αφορά την άρδευση. Επίσης κι εκεί το τοπίο είναι πολύ θολό. Τους είπαμε ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε με τεχνική βοήθεια γιατί ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε το νερό και στους δήμους, αλλά τους είπαμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν υπηρεσίες ύδρευσης. Από ό,τι μας είπε και ο ίδιος ο κ. Ψυχογιός είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο που οι διευθύνσεις υδάτων λειτουργούν ανά τη χώρα. Θεωρούν ότι είναι προβληματικός αυτός ο τρόπος και θέλουν να τον αλλάξουν. Εμείς δεν λέμε όχι στις αλλαγές, εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να γίνουν αλλαγές προς το καλύτερο, όχι όμως αλλαγές που θα επηρεάσουν αρνητικά τους δημότες της Καβάλας”, συμπλήρωσε καταληκτικά ο κ. Χρόνης.

Hot this week

Ν. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ: «Δεν υπήρχε ποτέ και ούτε υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών- Ζητάμε να εφαρμοστεί όλο αυτό το πλέγμα των συμφωνιών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε...

Ομιλία της Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη για το ΣΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα...

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...

Topics

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...

“Βροχή” προστίμων στο πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού ελεγχόμενης στάθμευσης των μονίμων κατοίκων

Παναγία Καβάλας: "Βροχή" προστίμων στο πλαίσιο εφαρμογής του κανονισμού...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img