– Τι πέναλτι θα πληρώνουμε και πόσο φόρο θα κερδίζουμε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών
– Ποιοί εξαιρούνται και πρέπει να συγκεντρώνουν τις χάρτινες αποδείξεις
– Πως θα μετράνε στην έκπτωση φόρου οι ιατρικές δαπάνες
– Λοταρία για τους συνεπείς με δώρα ακόμα και ακίνητα και αυτοκίνητα!Το πλαστικό χρήμα και η γενικευμένη χρήση του έρχεται πιο κοντά και αναμένεται αν όχι την 1 Ιανουαρίου, σίγουρα το πρώτο δίμηνο του 2017 να τεθεί σε ισχύ. Η προσέγγιση που έχει γίνει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς είναι σημαντική και αναμένονται να μπουν και οι τελευταίες πινελιές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα καταρτιστεί αμέσως μετά την 5η Δεκεμβρίου και με σκοπό να ψηφιστεί ως το τέλος Δεκεμβρίου. Προς το παρόν φαίνεται πως δεν υπάρχουν εμπόδια ικανά να μεταθέσουν την κατάθεση του νομοσχεδίου για αργότερα και για έναν πρόσθετο λόγο. Αυτός είναι η εκτίμηση πως η εφαρμογή του θα συμβάλλει αποφασιστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως στον περιορισμό των απωλειών από τη μη απόδοση του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι συναλλαγές μεγαλύτερης αξίας των 500 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος (με κάρτες, ηλεκτρονική τραπεζική κλπ). Στους πολίτες θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των καρτών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το αφορολόγητο, αλλά συμμετοχή σε κληρώσεις δώρων.
Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν το 10% των αγορών τους με πλαστικό χρήμα για να διατηρούν ακέραιο το πόσο της μείωσης του φόρου. Αντίστοιχα, όσοι έχουν εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 θα πρέπει να πραγματοποιούν το 15% των δαπανών τους με πλαστικό χρήμα, ενώ για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό θα πρέπει να φτάνει το 20%.
Αντιθέτως όσοι φορολογούμενοι δεν πραγματοποιούν τις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πληρώνουν παραπάνω φόρους. Το πέναλτι μπορεί να φτάσει τα 2.100 ευρώ στην περίπτωση που κάποιος δεν κάνει καθόλου χρήση του πλαστικού χρήματος για αγορές και δεν ανήκει στις ομάδες που εξαιρούνται.
Ποιοί πρέπει να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις
Όσοι πολίτες εξαιρεθούν, (οι ηλικιωμένοι και οι κάτοικοι ορεινών και απομακρυσμένων χωριών, οι υπάλληλοι τού υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς επίσης και όσοι διαμένουν σε οίκους Ευγηρίας, σε ψυχιατρικά καταστήματα και οι φυλακισμένοι) από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης του πλαστικού χρήματος, θα πρέπει για να κερδίσουν τα αφορολόγητα να συγκεντρώνουν τα ανάλογα ποσά με τις χάρτινες αποδείξεις.
Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, μόνο όταν έχουν εξοφληθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Το ίδιο θα ισχύει και για τις δαπάνες άλλων επαγγελμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για φοροδιαφυγή.
Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών θα καθιερώσει λοταρία, προκειμένου να δώσει επιπρόσθετα κίνητρα στους καταναλωτές να κάνουν χρήση του πλαστικού χρήματος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, όσοι διενεργούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, με το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι τυχεροί θα επιβραβεύονται τόσο με χρηματικά ποσά όσο και με δώρα, όπως για παράδειγμα ένα διαμέρισμα ή ένα αυτοκίνητο. Η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων θα ξεκαθαριστούν με αποφάσεις που θα ληφθούν από τον υπουργό Οικονομικών.