Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα για τη μη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στο αρχαίο θέατρο της Θάσου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας πληροφορεί το κοινό ότι το αρχαίο θέατρο της Θάσου ήταν και είναι μερικώς προσβάσιμο με όχημα εκτός δρόμου μέσω δασικού δρόμου από τη δημοτική οδό Λιμένα-Μακρυάμμου.

Για τον δρόμο αυτό που διέρχεται από δημοτική δασική έκταση έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη βελτίωσης βατότητας, η υλοποίηση της οποίας προγραμματίζεται από το Δήμο Θάσου.
Ως γνωστόν, το αρχαίο θέατρο της Θάσου χωροθετείται σε δασική έκταση, σε υψόμετρο 55μ., θέση που παρουσιάζει δυσκολίες εν τη γενέσει της. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί ότι ανάμεσα σε δημόσιες και δημοτικές γαίες μεσολαβούν και ιδιωτικές. Η ολιστική επίλυση του θέματος είναι ένα σύνθετο τεχνικό έργο που απαιτεί ώριμες τεχνικές μελέτες και σύμπραξη και άλλων φορέων στους οποίους ανήκει η γη.

Το έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ 2014-2020, περιλάμβανε την αποκατάσταση του κοίλου, το δίκτυο αποστράγγισης όμβριων υδάτων, τη βελτίωση του πυροσβεστικού δικτύου, τη βελτίωση του φωτισμού και παροχής ρεύματος, τη βελτίωση του ανατολικού μονοπατιού, τη βελτίωση του δυτικού λιθόστρωτου βαθμιδωτού μονοπατιού, και την κατασκευή νέας περίφραξης.
Επρόκειτο για ένα μεγαλεπήβολο έργο με πολλές περιφερειακές εργασίες, πλην του αναστηλωτικού έργου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί από μόνο του άθλο.
Στην φάση αυτή η πρόβλεψη για ΑΜΕΑ είναι η τοποθέτηση infokiosk στο Μουσείο Θάσου, όπου θα υπάρχει εικονική περιήγηση 360, η οποία μπορεί να λειτουργεί και σε ιστοσελίδα εκτός μουσείου, ώστε να είναι προσβάσιμη από παντού. Η λύση αυτή χρησιμοποιείται και στα μνημεία του Αγίου Όρους, όπου αποκλείεται η προσβασιμότητα του 50% σχεδόν του πληθυσμού, και γίνεται αποδεκτή κατά την αξιολόγηση των προγραμμάτων, όταν οι δυσκολίες σε πρώτη φάση είναι ανυπέρβλητες.
Κάθε έργο εντασσόμενο σε συγχρηματοδοτημένο πρόγραμμα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, και ως εκ τούτου οι εργασίες που επιλέγονται να ενταχθούν είναι αυτές που υποστηρίζονται από ώριμες μελέτες, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν και να μην κινδυνεύσει να απενταχθεί το έργο.
Στόχος της υπηρεσίας μας είναι να συμπράξουμε και με άλλους φορείς, ώστε να ωριμάσουν οι ενδεδειγμένες λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Προηγούμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας βάζει αυξήσεις 50% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ!
Επόμενο άρθροΜε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική δράση για την οστεοπόρωση στο Δήμο Παγγαίου