Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί άδεια σε περίπου 30.000 παράνομους μετανάστες για να εργαστούν ως εργάτες γης. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Σάββας Αργυράκης σημείωσε ότι χρειάζονται πάρα πολλά εργατικά χέρια που δεν τα έχουν.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων ετών που καταθέτουμε όλοι οι αγροτικοί φορείς. Ζητάμε λύση στο πρόβλημα των εργατικών χεριών που είναι όλο και λιγότερα σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην περιοχή μας. Στο νομό Καβάλας επειδή έχουν αυξηθεί οι εντατικές καλλιέργειες τα τελευταία χρόνια, είτε με τα αμπέλια, είτε με τις επιτραπέζιες ελιές, είτε με τα ακτινίδια, βλέπουμε ότι λιγοστεύουν τα εργατικά χέρια χρόνο με το χρόνο. Υπάρχουν παραδοσιακά οι Αλβανοί που δουλεύουν ως εργάτες γης αλλά κι αυτοί λόγω ότι μεγαλώνουν σε ηλικία είτε επειδή μεταναστεύουν στο εξωτερικό, δεν επαρκούν για τις αγροτικές εργασίες. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μία λύση νομιμοποιώντας κάποιους μετανάστες που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις σύμφωνα με το νομοσχέδιο κι αυτό σίγουρα θα απαλύνει το πρόβλημα. Δεν θα δώσει την οριστική λύση αλλά κάτι θα διορθωθεί. Οπότε βλέπουμε θετικό αυτό το σχέδιο και περιμένουμε κι άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα».

ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ 40 ΕΥΡΩ

Πρόσθεσε ότι «οι περίοδοι της συγκομιδής και κάποιων συγκεκριμένων εργασιών χρειάζονται πάρα πολλά εργατικά χέρια. Στη συγκομιδή τα φρούτα και οι καρποί δεν μπορούν να περιμένουν πάνω στα δέντρα. Πρέπει να γίνει συγκομιδή σε συγκεκριμένες μέρες. Όταν υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών και η ζήτηση είναι μεγάλη, εκεί ανεβαίνει πάρα πολύ το μεροκάματο που αυτήν τη στιγμή στον κάμπο του Νέστου είναι 40 ευρώ καθαρά. Είναι ένα ικανοποιητικό μεροκάματο. Το άσχημο στην όλη διαδικασία είναι όταν δεν τηρούνται οι συμφωνίες από τους εργαζόμενους διότι πιέζονται από άλλους εργοδότες ή εκβιάζονται με παραπάνω χρήματα, οπότε επιλέγουν να πάνε εκεί και δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα. Αν έχει κάθε περιοχή των αριθμό των ατόμων που πρέπει, είτε για τις αγροτικές εργασίες, είτε στην οικοδομή, είτε στην εστίαση, πιστεύω ότι θα υπάρξει μία ηρεμία. Πάλι τα μεροκάματα θα είναι ικανοποιητικά, εμείς δεν θέλουμε να πιέσουμε τους ανθρώπους και να μην έχουν τα προβλεπόμενα για ένα καλό μεροκάματο, αλλά δεν θα έχουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τέτοιου είδους εργασίες. Διότι δεν υπάρχει εξαρτημένη σύμβαση με τον εργαζόμενο, αφού είναι οι καιρικές συνθήκες, έχουμε διάφορες καλλιεργητικές εργασίες κλπ, κι απαιτούνται συμφωνίες. Οπότε με το να έχουμε παραπάνω εργάτες, πιστεύουμε ότι όλα θα κυλούν πιο ομαλά στις αγροτικές εργασίες. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται συνήθως και στην εστίαση και στην οικοδομή, οπότε καλύπτονται πολλά κενά».

Προηγούμενο άρθροΣυλλυπητήριο μήνυμα του Μακάριου Λαζαρίδη για τον θάνατο του Βασίλη Καρρά
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης για τον θάνατο του Βασίλη Καρρά: «Σίγησε μια γνήσια λαϊκή φωνή»