Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη η ανάπτυξη για το 2ο τρίμηνο του 2021, φθάνοντας το 16,2%, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Πλέον σε επίπεδα 6μηνου κινείται με ρυθμό 7%, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη.

Σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 3,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Η σημαντική αυτή ανάκαμψη της οικονομίας, οφείλεται τόσο στην αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων, αλλά και των εξαγωγών.

Να σημειωθεί ότι η μέση ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2ο τρίμηνο του έτους έτρεξε με ρυθμό 13,7%.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, σε σχέση με το 1οτρίμηνο του 2021, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 16,2%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 16,4% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο 2020.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΛΤΑ, τα στοιχεία για το 2ο τρίμηνο του 2021 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.
Ετήσιες μεταβολές

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2οτρίμηνο του 2020.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2οτρίμηνο του 2020.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2οτρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Μόνο ικανοποιημένος θα μπορούσε να είναι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη.

Σε δήλωσή του ανέφερε πως με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνεται η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η εξέλιξη «από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών».

Όλη η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%.

Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων.

Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών.

Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών».

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΕμβολιασμοί παιδιών και από παιδιάτρους
Επόμενο άρθροΑυγοφέτες γλυκές