Σήμερα, Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, στις 10:00 το πρωί, η Πρωτοβουλία Ελλήνων Αλιέων πραγματοποίησε διαμαρτυρία στο κεντρικό λιμάνι και στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας, αντιδρώντας στην Υπουργική Απόφαση 65/23344/2024 (ΦΕΚ Β΄78). Η απόφαση αυτή απαιτεί τη ζύγιση των αλιευτικών προϊόντων κατά την εκφόρτωση, πρακτική που οι αλιείς θεωρούν ανεφάρμοστη και επικίνδυνη.
Παρόμοιες διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα ταυτόχρονα σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως στο κεντρικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος), στον Πειραιά, στον Βόλο, καθώς και στις Ιχθυόσκαλες Νέας Μηχανιώνας, Κερατσινίου, Πάτρας και Χαλκίδας. Οι αλιείς εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των ενωσιακών διατάξεων του Κοινοτικού Συστήματος Ελέγχου της αλιείας, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτούμενες πρακτικές ζύγισης είναι ανεφάρμοστες και τους οδηγούν σε αδιέξοδη και επικίνδυνη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των αλιέων γρι-γρι Ελλάδος, Κωνσταντίνο Παγώνη, η νέα απόφαση είναι επικίνδυνη και χρονοβόρα, καθώς απαιτεί από τους αλιείς να ζυγίζουν τα αλιεύματα πριν την πρόσδεση του σκάφους στο λιμάνι, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Αυτό, όπως υποστηρίζει, θα μειώσει τον χρόνο μεταφοράς των ψαριών στις ιχθυόσκαλες και θα παραλύσει την αλιεία.
Οι αλιείς ζητούν από τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανεξετάσουν την απόφαση, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους και θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της αλιευτικής δραστηριότητας.