Η αγορά εργασίας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζει μια σημαντική δυναμική ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις να επιλέγουν την εγκατάσταση και λειτουργία τους στην περιοχή, αξιοποιώντας το υψηλού επίπεδου ανθρώπινο δυναμικό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Randstad, ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, σε επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, για να καταγράψει τα στοιχεία της ζήτησης στην αγορά εργασίας της περιοχής, τέσσερις είναι οι βασικοί κλάδοι που καταγράφουν σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων θέσεων εργασίας: της βιομηχανίας, των υπηρεσιών τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τηλεφωνικών κέντρων. 

Οι κλάδοι της τεχνολογίας και των μηχανικών, μάλιστα, εμφανίζονται στις δύο πρώτες θέσεις και στη δυσκολία εύρεσης ταλέντων, όπως φαίνεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα της Randstad, HR Trends, η οποία διεξήχθη από τον Νοέμβριο 2021 έως τον Μάρτιο 2022 με τη συμμετοχή 545 στελεχών από διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς και σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων για το ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφορικά με τις ειδικότητες που καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στη Βόρεια Ελλάδα, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι μηχανικοί και ειδικότερα ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί, ειδικότητες στο χώρο της τεχνολογίας/IΤ, και ιδιαίτερα developers (.net, php, angular μεταξύ άλλων), ενώ σημαντική ζήτηση παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι πωλήσεων, καθώς και θέσεις εξυπηρέτησης πελατών σε τηλεφωνικά κέντρα. 

Η προσφορά εργασίας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, περιλαμβάνει τόσο υβριδικά και απομακρυσμένα μοντέλα εργασίας, όσο και θέσεις με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις τους, με τους υποψήφιους εργαζόμενους να προτιμούν, σχεδόν καθολικά, είτε υβριδικό μοντέλο είτε απομακρυσμένη εργασία.

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη μελέτη HR Trends της Randstad, οι εταιρείες, πανελλαδικά, φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει σε ποσοστό 66% το υβριδικό μοντέλο εργασίας το 2021 και το 28% των εταιρειών παρείχαν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για πλήρως απομακρυσμένη εργασία, ενώ το 80% των εταιρειών αυτών προτίθεται να διατηρήσει τις αλλαγές αυτές στο μέλλον.

σχετικά με τη randstad

Η Randstad είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο των υπηρεσιών HR. Αποστολή μας είναι να αποτελέσουμε τον πιο πολύτιμο συνεργάτη  στην επαγγελματική ζωή, υποστηρίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αξιοποιήσουν τις πραγματικές δυνατότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασιακής τους πορείας. Παρέχουμε στις επιχειρήσεις  υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και υποστηρίζουμε τους ανθρώπους να βρουν θέσεις εργασίας που τους ταιριάζουν και να παραμείνουν ‘επίκαιροι’ στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της εργασίας. Το 2021 υποστηρίξαμε περισσότερους από δύο εκατομμύρια υποψήφιους να βρουν τη θέση εργασίας που επιθυμούσαν, συμβουλεύσαμε 235.000 πελάτες σχετικά με τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό, από την απόκτηση ταλέντων έως τη συνολική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, και εκπαιδεύσαμε περισσότερους από 450.000 ανθρώπους. Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, παρέχουμε τις σωστές συμβουλές τη σωστή χρονική στιγμή, ενώ οι σύμβουλοί μας έχουν προσωπική σχέση με τους υποψήφιους και τους πελάτες σε σχεδόν 5.000 τοποθεσίες στις 38 χώρες όπου και δραστηριοποιούμαστε. Αυτός ο συνδυασμός τεχνολογίας και ανθρώπινης επαφής είναι που κάνει την προσφορά μας μοναδική.

Η Randstad ιδρύθηκε το 1960 και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Diemen της Ολλανδίας. Το 2021, η Randstadαπασχολούσε περίπου 39.530 υπαλλήλους με τα συνολικά της έσοδα να ανέρχονται τα 24,6 δισ. Ευρώ. Η μετοχή της Randstad Holding N.V είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο NYSE Euronext Amsterdam, όπου οι μετοχές του ομίλου είναι εμπορεύσιμες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site μας, www.randstad.gr.

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού (6 Απριλίου)
Επόμενο άρθροΣυνάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Πρέσβη, Victoria Nuland