”Η Παλιά Καβάλα που είχε πηγές μέσα στον οικισμό, οι οποίες έτρεχαν για 300 χρόνια, που είχε τον καταρράκτη της και πήγαινε εκεί κάθε καλοκαίρι πολύς κόσμος, φέτος έμεινε από νερό! Η Παλιά Καβάλα παίρνει νερό από μία πηγή που στέρεψε ουσιαστικά και δίνει πάρα πολύ λίγο νερό πλέον, το οποίο δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της”.
Τα παραπάνω σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., Απόστολος Χρόνης, ο οποίος συμπλήρωσε σχετικά: ”Αναγκαστήκαμε εδώ και έναν μήνα περίπου να κουβαλάμε νερό με το βυτίο για να γεμίζουμε τη δεξαμενή. Το πρόβλημα προέκυψε από την παρατεταμένη ανομβρία που υπάρχει και το χειρότερο είναι ότι τα μοντέλα των επιστημόνων δείχνουν ότι και το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα έχουν υψηλές θερμοκρασίες και φυσικά άνυδροι, δεν θα έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις”.
ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ
”Αν δεν υπάρχουν λοιπόν βροχοπτώσεις και χιόνια κυρίως από τα οποία μπορεί να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφορέας, η κατάσταση θα είναι αυτή που βλέπουμε τώρα. Έρχονται δύσκολα χρόνια, αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις και χιόνια δεν θα μπορεί να εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφορέας, οπότε θα αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι είχαμε παρατεταμένο καύσωνα και ανομβρία, τα υπόλοιπα χωριά του δήμου και η πόλη δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Είχαμε πλήρη επάρκεια νερού γιατί παίρνουμε από γεωτρήσεις. Πρέπει να προετοιμαστούμε κι αυτό κάνουμε. Βέβαια η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια για τέτοιου είδους ζητήματα, κυρίως όχι για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία που την περιμέναμε, αλλά για να προστατεύσουμε τον υδάτινο πόρο και στο τέλος το περιβάλλον, με έργα όπως είναι οι τηλεμετρίες και ο έλεγχος των διαρροών που έχει βοηθήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό μέχρι τώρα”, ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ
”Έχει γίνει μία πρόσκληση αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εσωτερικών που μπορεί να δώσει μέχρι 150.000 ευρώ της Δ.Ε.Υ.Α. για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Εμείς ήδη ασχολούμαστε με μία μελέτη, με την οποία θέλουμε να έχουμε σε ετοιμότητα το εφεδρικό αντλιοστάσιο που βρίσκεται στα Αμισιανά. Έχουμε τρεις γεωτρήσεις εκεί, οπότε κάνουμε μία μελέτη για να πάρουμε τα χρήματα αυτά να το έχουμε σαν χρυσή εφεδρεία όπως λέμε αν αντιμετωπιστεί πρόβλημα στο μέλλον στις πηγές Βοϊράνης, για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία. Παράλληλα και με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Καβάλας είμαστε σε συνεργασία, ώστε αν αντιμετωπίσουμε πρόβλημα σε κάποιους οικισμούς να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε γεωτρήσεις, οι οποίες προορίζονται για την άρδευση. Θα είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ήδη προχωράει η μελέτη που ανατέθηκε σε εταιρεία για τις συνενώσεις των Δ.ΕΥ.Α., οπότε το θέμα θα το αντιμετωπίσει ο καινούργιος φορέας που θα λειτουργεί ανά νομό”, επισήμανε καταληκτικά ο Απόστολος Χρόνης.