Έντονη ήταν η αντιπαράθεση σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η διαδικασία σημαδεύτηκε από αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις.
Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε ως αντισυνταγματική τη διαδικασία, τονίζοντας ότι η απόφαση για την παραπομπή βασίζεται σε μεθοδεύσεις και παραβιάσεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Όπως είπε, «η κυβέρνηση επιχειρεί να φιμώσει τη Βουλή και να καλύψει τις ευθύνες της», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία “προσβλητική” και ζήτησε την άμεση διακοπή της. Λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την αίθουσα, όπως και είχαν προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες.
Στο ίδιο κλίμα, αποχώρησε και η Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να κατηγορεί την κυβέρνηση για συγκάλυψη και να τονίζει ότι η συμμετοχή στη διαδικασία θα ισοδυναμούσε με αποδοχή της. Ακολούθησε η αποχώρηση του ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να δηλώνει ότι «δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την προανακριτική-καρικατούρα».
Συνολικά, αποχώρησαν από τη διαδικασία οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου.
Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε επίσης έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για εργαλειοποίηση των θεσμών και ευθεία υπονόμευση της Δημοκρατίας. Όπως είπε, «παίζετε με τους θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος», ενώ έκανε λόγο για μεθόδευση συγκάλυψης των ευθυνών των υπουργών. Επιπλέον, επέκρινε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και αναρωτήθηκε γιατί απέρριψε τις δικές της επίσημες διαπιστώσεις.
Στην ομιλία του, έθιξε και ζητήματα που αφορούν στη διασπορά παραπληροφόρησης, κάνοντας αναφορά σε αποκαλύψεις για σχέση κυβερνητικών μηχανισμών με εταιρείες επικοινωνίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των υποκλοπών, λέγοντας πως η κυβέρνηση επιδεικνύει απαράδεκτη ανοχή απέναντι σε πράξεις που υπονομεύουν θεμελιώδη δικαιώματα και τη Δημοκρατία.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η εισηγήτρια της ΝΔ Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη τόνισε ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά ζητείται παραπομπή πρώην υφυπουργού κατόπιν στοιχείων που έχουν προκύψει από τη Δικαιοσύνη. Όπως είπε, «η Επιτροπή εκτέλεσε τη συνταγματική της επιταγή» και το πόρισμα που κατατέθηκε επιδιώκει «να αποδοθεί δικαιοσύνη και να λάμψει η αλήθεια», με σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων και το κράτος δικαίου.
Η ψηφοφορία για το πόρισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, με τις πολιτικές εντάσεις να παραμένουν στα ύψη.