Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του Τεχνικού Κανονισμού για τον καθορισμό των εθνικών απαιτήσεων για συσκευές αφής πεζών και την χρήση τους σε φωτεινούς σηματοδότες, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας με το ΦΕΚ ανά χείρας, έκανε έλεγχο στις συσκευές που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε φωτεινούς σηματοδότες μέσα στην πόλη, για να εξακριβώσει ποιές πληρούν και ποιές όχι τις προδιαγραφές που ορίζονται πλέον με νόμο.

Μετά τη διαβούλευση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την χρήση από μέλη του Συνδέσμου Τυφλών συσκευών ηχητικής αναγγελίας του πράσινου που τοποθετήθηκαν πιλοτικά στην Αθήνα από διάφορες εταιρείες, προκειμένου να συνταχθεί ένας πλήρης εθνικός κανονισμός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικό ότι θα είναι γνωμοδοτημένος από τα ίδια τα άτομα με αναπηρία όρασης, τους τελικούς χρήστες δηλαδή, των ηχητικών συστημάτων, εγκρίθηκε πλέον και δημοσιεύτηκε ο τεχνικός κανονισμός, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα στην απόφαση, αναφέρεται, ότι για την επιλογή του είδους των συσκευών αφής και για τον καθορισμό του τρόπου λειτουργίας τους, αλλά και για τυχόν επιπρόσθετες προαιρετικές απαιτήσεις ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που είναι πιθανό να συντρέχουν σε κάθε περιοχή τοποθέτησης, θα λαμβάνεται υπόψη η γνώμη του τοπικού συλλόγου τυφλών.

ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης διαπίστωσε μετά από αυτοψία στις συσκευές ηχητικής αναγγελίας του πράσινου που έχουν τοποθετηθεί μέσα στην πόλη, ότι οι παλιότερες ηχητικές διατάξεις είναι ξεπερασμένες και δεν πληρούν ούτε κατά το ελάχιστο τις προδιαγραφές του τεχνικού κανονισμού. Σε αρκετούς φωτεινούς σηματοδότες οι συσκευές ηχητικής διάταξης δεν λειτουργούν (παρουσιάζουν βλάβη) δεν δίνεται καν δηλαδή ηχητική αναγγελία του πράσινου. Από τις υπάρχουσες συσκευές ηχητικών διατάξεων, οι μόνες που πληρούν όλες τις νέες προδιαγραφές, υποχρεωτικές και προαιρετικές, είναι αυτές που είχαν τοποθετηθεί πιλοτικά στον κόμβο των οδών Ερυθρού Σταυρού και Δαγκλή προσφάτως, κατόπιν υποδείξεως του συλλόγου μας. Στο επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουμε συνάντηση με το αρμόδιο τμήμα της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Καβάλας, προκειμένου να τους προσκομίσουμε το νέο ΦΕΚ, για να προγραμματιστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντικατάσταση των ακατάλληλων και κοστοβόρων στη συντήρηση πεπαλαιωμένων ηχητικών συστημάτων.

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΗλιοθεραπεία: Τι σας κάνουν οι ακτίνες UVA και UVB – Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά
Επόμενο άρθροΣυγχαρητήρια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Γιώργου Γραμμένου, στον νέο δήμαρχο Καβάλας, Θεόδωρο Μουριάδη