%ce%b1%ce%bc%ce%b8-624x4401

Εγκρίθηκε και επίσημα η πρόταση για τις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Ο πίνακας κατάταξης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των προτάσεων που υποβλήθηκαν είναι ο εξής:
α/α Φορέας Πρότασης Βαθμολογία Προϋπολογισμός (ΕΤΠΑ & ΕΚΤ) Σχόλια
1 Δήμος Αλεξανδρούπολης 7,4 8.572.771,50 €
2 Δήμος Καβάλας 7,2 8.599.657,51 €
3 Δήμος Δράμας 6,8 8.406.438,06 €
4 Δήμος Κομοτηνής 6,5 7.561.882,60 €
5 Δήμος Ξάνθης 5,9 8.565.818,65 €
6 Δήμος Ορεστιάδας Αποκλείστηκε κατά το στάδιο Α και δεν αξιολογήθηκε.

Με την ευκαιρία αυτή, ο περιφερειάρχης Α.Μ.-Θ. προέβη στις εξής παρατηρήσεις:
Α. Η συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, δηλαδή της Περιφέρειας και των Δήμων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020, αλλά ακόμα περισσότερο για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της περιοχής μας.

Από το σύνολο των 89 ενταγμένων έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 133 εκατομμυρίων ευρώ, τα 55 έργα, προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου το 50%, υλοποιούνται με δικαιούχους του Δήμους της Περιφέρειας.
Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τα έργα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, τα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, φτάνουμε στο ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ άλλα 24 εκατομμύρια από πρόσθετους πόρους, είναι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων σε Δήμους της Περιφέρειας.
Συνεπώς, μέσα από αυτή τη συνεργασία, ένα πραγματικά σημαντικό ποσό της τάξεως των 154 εκατομμυρίων ευρώ κατευθύνονται στην ανάπτυξη των Δήμων της Περιφέρειάς μας.

B. Με την έγκριση των τριών Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Σ.Β.Α.Α.) των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, με προϋπολογισμό 8,6 εκατομμύρια ευρώ για τον κάθε Δήμο, πετυχαίνουμε την υλοποίηση σημαντικών δράσεων τοπικού αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Στο σημείο αυτό, είναι κρίσιμο να τονιστεί, η σημαντική επιτυχία της Περιφέρειας, η οποία αφορά στην τελική έγκριση τριών Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν μία έως δύο.

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις συνήθεις διαδικασίες ένταξης έργων, είναι ότι για τις Στρατηγικές Β.Α.Α. ακολουθήθηκε συγκριτική διαδικασία, η οποία κατέληξε στην επιλογή των καλύτερων, ποιοτικότερων και πιο ώριμων σχεδίων και κυρίως, αυτών που έχουν προκύψει σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία.

Η αξιολόγηση των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έγινε σύμφωνα με τα εγκεκριμένα από την επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος κριτήρια αξιολόγησης και η υποβολή τους έγινε σύμφωνα με σχετικό οδηγό, ο οποίος καταρτίστηκε σε στενή συνεργασία και διαβούλευση, για διάστημα πάνω από ένα έτος, με τους Δήμους της Περιφέρειας.

Η αξιολόγηση των Στρατηγικών Β.Α.Α. έγινε σε δύο φάσεις. Η α΄ φάση αφορούσε στην αξιολόγηση από τη Διαχειριστική Αρχή της πληρότητας των φακέλων και την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων από τους Δήμους. Η β΄ φάση της αξιολόγησης, περιλάμβανε επιτόπιες επισκέψεις από την επιτροπή αξιολόγησης στους Δήμους, για την καλύτερη κατανόηση των προτεινόμενων στρατηγικών.
Β. Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καβάλας

Ο στόχος της Στρατηγικής Β.Α.Α. του Δήμου Καβάλας, είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του ιστορικού κέντρου της πόλης με την περιοχή της Παναγίας και την ευρύτερη περιοχή του αστικού λιμένος, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων υποδομών στον τομέα του τουρισμού. Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις αφορούν:
1. Στην ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή πλατείας Καπνεργάτη, προϋπολογισμού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

2. Στην αποκατάσταση κτιρίων στο χερσαίο τείχος, για εγκατάσταση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ανάπλαση του ακάλυπτου χώρου τους (πρώην οικόπεδο Κρέη), προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου ευρώ.

3. Επέκταση ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών – επίστρωση στον προσήνεμο μόλο του κεντρικού λιμένα Καβάλας, προϋπολογισμού 1,55 εκατομμυρίου ευρώ.

4. Ενεργειακή αναβάθμιση 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίου ευρώ.

Η Στρατηγική Β.Α.Α. του Δήμου Καβάλας αξιολογήθηκε με τη μέγιστη βαθμολογία (3,1/3,5) αναφορικά με την ωριμότητα της στρατηγικής, ενώ παρουσιάζει και την υψηλότερη βαθμολογία σε ότι αφορά στη συμμετοχικότητα, ικανότητα και αντιπροσωπευτικότητα του εταιρικού σχήματος. Η πρόταση του Δήμου Καβάλας ήταν μία εξαιρετική πρόταση και θέλω να συγχαρώ γι’ αυτό τη δήμαρχο, κ. Τσανάκα.

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω όλους, ότι δεν έγινε καμία παρέμβαση από τη διοίκηση στη βαθμολόγηση των προτάσεων. Η αξιολόγηση έγινε με διαφάνεια και αξιοκρατία, αποκλειστικά από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης. Όσον αφορά στα έργα που δεν θα χρηματοδοτηθούν μέσω των Στρατηγικών Β.Α.Α., θα επιδιώξουμε να τα υλοποιήσουμε, είτε εντάσσοντάς τα στην Ο.Χ.Ε., είτε μέσω νέων προσκλήσεων

Προηγούμενο άρθροΑΜΘ | Πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας – Ένα ακόμη φιάσκο και η αδικία συνεχίζεται
Επόμενο άρθροΛεωφορείο έπεσε πάνω σε μαθητές. Τραυματίστηκε σοβαρά 14χρονη