Νέες άγνωστες λεπτομέρειες από τη δράση του κυκλώματος των συνοριοφυλάκων, οι οποίοι συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr. Τα μέλη τμήματος συνοριακής φύλαξης στον Έβρο στις προανακριτικές τους απολογίες αποδέχθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Έβρος: Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα των συνοριοφυλάκων – Οι καταθέσεις σε ψηφιακές τράπεζες και οι αγορές ακινήτων
Του Μίλτου Σακελλάρη

Από την εξέταση των εμπλεκόμενων προσώπων κατά την διάρκεια των απολογιών τους, προέκυψαν τα εξής, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία της υπόθεσης: «Ο …. κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας δήλωσε ότι ο …. είχε εκ των προτέρων ενημέρωση για το ακριβές σημείο αναχώρησης και άφιξης των μεταναστών από την παρέβρια περιοχή της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια και επιπρόσθετα, τελούσε εις γνώση του το άτομο αλλά και ο τύπος του οχήματος που επρόκειτο να προωθήσει τα άτομα στην ενδοχώρα. Επίσης, απεδέχθη ότι ο ίδιος και τα λοιπά μέλη της «ειδικής ομάδας» επέτρεπαν την παράνομη είσοδο των μη νόμιμων μεταναστών και δεν προέβαιναν στη σύλληψη του διακινητή που τα συνόδευε κατά την παράνομη διέλευση, τον οποίο αποκαλούν «κατσάκι-κομάντο», διότι αυτός ήταν αποτελεσματικότερος τρόπος εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης.

Έβρος: Σε αυξημένη ετοιμότητα η ελληνική συνοριοφυλακή – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση
Τέλος, ανέφερε ότι αντιλήφθηκε σε δυο περιπτώσεις τον …. να παραλαμβάνει, κατόπιν συνεννόησης, από συγκεκριμένο σημείο στις όχθες του ποταμού Έβρου, σακούλες και τσάντες περιέχουσες είδη ρουχισμού, που του απέστειλε άγνωστο άτομο, που στη μία περίπτωση προσήλθε από Τουρκία».

Οι σχέσεις με τους Τούρκους διακινητές αποδεικνύονται και από την απολογία άλλου κατηγορούμενου για την πολύκροτη υπόθεση: «Ο …. κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας δήλωσε, ότι ο …γνώριζε το ακριβές σημείο αναχώρησης από την τουρκική μεθόριο και άφιξης σε ελληνικό έδαφος, των μη νόμιμων μεταναστών και δεν προέβαιναν στην αποτροπή αυτής, γιατί επιδίωκαν την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των οδηγών – διακινητών, που θα τους προωθούσαν παράνομα στην ενδοχώρα. Ακόμη, ανέφερε ότι ο …. παρέλαβε από άγνωστο διακινητή – «κατσάκι», ένα ζευγάρι παπούτσια, το οποίο παραχώρησε στο ίδιον ακολούθως».

Έβρος: «Οι διακινητές συνεργάζονται με τις τουρκικές αρχές» – Τι λέει ο Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων στο enikos.gr
Άλλος κατηγορούμενος στην προανακριτική του απολογία δήλωσε ότι: «Ο…. ήταν ενήμερος εκ των προτέρων για το ακριβή αριθμό των μεταναστών που πρόκειται να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, το ακριβές σημείο αναχώρησης (από την τουρκική πλευρά) και άφιξης (στην ελληνική πλευρά), καθώς και τον τύπο του οχήματος που επρόκειτο να επιβιβαστούν ώστε να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, δήλωσε ότι δεν απέτρεπαν την είσοδο των μη νόμιμων μεταναστών, προκειμένου εξαρθρώσουν τα κυκλώματα διακίνησης. Ακόμη, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2023 ο …. παρέλαβε από διακινητή μια σακούλα σκουπιδιών περιέχουσα είδη ρουχισμού».

Ακόμη ένα μέλος του κυκλώματος αρνήθηκε τις αποδιδόμενες εις βάρος του κατηγορίες και δήλωσε πως ο αρχηγός της οργάνωσης: «είχε απευθείας επικοινωνία με έναν Σπύρο και τον «γραμματέα», οι οποίοι τον ενημέρωναν για το ακριβές σημείο αναχώρησης από την τουρκική επικράτεια, το σημείο άφιξης σε ελληνικό έδαφος και το σημείο επιβίβασης σε όχημα μεταφοράς και προώθησης στην ενδοχώρα, των μη νόμιμων αλλοδαπών.

Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν προέβαιναν στην αποτροπή εισόδου των μεταναστών, διότι απώτερος σκοπός τους ήταν η σύλληψη και εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Τέλος, ανέφερε ότι ο…. κατά το παρελθόν έλαβε από άγνωστο διακινητή – «κατσάκι» μία σακούλα περιέχουσα με είδη ρουχισμού».

Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας ο… δήλωσε ότι επικοινωνούσε με άτομα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία, λάμβανε πληροφορίες για ομάδες παράνομων αλλοδαπών που επρόκειτο να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

«Απώτερος σκοπός των ενεργειών του ήταν η σύλληψη των διακινητών που εκτελούσαν την περεταίρω προώθηση και όχι αυτών που συνόδευαν τους αλλοδαπούς κατά την παράνομη διέλευση, διότι τον διευκόλυναν, γνωστοποιώντας του συνεχώς πληροφορίες της διακίνησης. Επιπλέον, αποδέχθηκε την συναλλακτική σχέση που διατηρούσε με διακινητές, από τους οποίους παραλάμβανε είδη ρουχισμού και προς τους οποίους έστελνε συσκευασίες καφέ και αλκοολούχων ποτών. Οι ως άνω συναλλαγές διεκπεραιώνονταν σύμφωνα με τον απολογούμενο, από τον διακινητή-«κατσάκι». Τέλος, αναφορικά με τα ανευρεθέντα στην κατοικία του δολάρια, δήλωσε ότι βρίσκονται στην κατοχή του από το διάστημα 1992-1999 όταν και διέμενε στη Γερμανία, ενώ ένα μέρος αυτών τα βρήκε τυχαία» ανέφερε χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό.

Το enikos.gr αποκαλύπτει σήμερα και την γραπτή καταγγελία (email) που έλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. «Στην περιοχή του Διδυμοτείχου Έβρου, οι….. αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνεργαζόμενοι με υπήκοο Πακιστάν ονόματι «Κώστας Σινγκ», έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση και διευκολύνουν, έναντι αμοιβής, την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όταν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία», ανέφερε η καταγγελία που έλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΔιακομματική για ντιμπέιτ: Δεκτές οι προτάσεις των δημοσιογράφων – Και ελεύθερη ερώτηση και διευκρινιστική
Επόμενο άρθροΠαναγιωτόπουλος: Το καλοκαίρι του 2020 φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης με την Τουρκία – Τα Rafale είναι «άσος στο μανίκι» της Ελλάδας