Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το απόγευμα θα γίνει η πρώτη αποτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποκλείεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές που θα κάνει στο κόμμα και στους τομεάρχες. Επίσης, κάποιοι θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να αναφερθεί στις αλλαγές που θέλει να κάνει σε ό,τι αφορά το πειθαρχικό.

Στη χθεσινή συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε, πάντως, ότι «πρέπει να υπάρχει αντίβαρο στον πρόεδρο, δεν μπορεί να διαγράφει μόνος του, αλλά ο πρόεδρος πρέπει να έχει την ευελιξία να ασκεί αντιπολίτευση και να κυβερνήσει με βάση τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος».

Προφανώς, τη συνεδρίαση θα απασχολήσει η στάση που θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και συνολικά το κόμμα της Αριστεράς στη «δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης».
ΣΥΡΙΖΑ: Διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ένα βήμα πίσω από την αρχική του τοποθέτηση περί αυτόνομης πορείας του κόμματός του, στη χθεσινή συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 μίλησε για κοινοβουλευτική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή δύο στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για το πώς θα συμμετέχει το κόμμα τους στη μετεξέλιξη της Κεντροαριστεράς.

Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Με το δημοψήφισμα τα δύο στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου θα ζητήσουν από τη βάση την ενεργή συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου με στόχο το ενιαίο κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα θέσουν το θέμα στην πρώτη σύγκληση των οργάνων τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται πως η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ ήδη τα δύο αυτά στελέχη βρίσκονται σε επαφή και με άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος διατύπωσε μία πιο προχωρημένη πολιτικά πρόταση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να κινηθεί παράλληλα. Το κορυφαίο στέλεχος που συγκροτεί τον ισχυρότερο εσωκομματικό πόλο και στηρίζει μέχρι τώρα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προσέγγισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μακριά από τους μικρούς διθυράμβους ικανοποίησης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

«Η εκλογική κατάρρευση της ΝΔ ανοίγει το πολιτικό παιχνίδι και μεγιστοποιεί την πολιτική ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων με ορίζοντα την εκλογική συμπόρευση. Το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών μας, δεν θα κρυφτούμε μπροστά σε αυτή την ευθύνη. Ο λαός μας είπε “σας βλέπω, σας κοιτάω, σας ακούω, κάντε κάτι”. Θεωρώ οτι ο Στ. Κασσελάκης θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Και έγινε ακόμα πιο σαφής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως οργανωμένα κόμματα οφείλουν να εκκινήσουν διαδικασίες χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους. Ο ορίζοντας και ο στόχος πρέπει να είναι μια εκλογική συμπόρευση». Η ιδέα περί διεύρυνσης στο προοδευτικό κέντρο και σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που ο Νίκος Παππάς λέει εδώ και πολύ καιρό. Σε αντίθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη που αποκλείει συνεργασίες κορυφής και παραπέμπει σε συζητήσεις στην κοινωνία, ενώ προσκαλεί ακόμα και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ!

Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στα σενάρια της Κεντροαριστεράς, τόνισε ότι «απαιτείται συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εναλλακτικής πρότασης. Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει και η ίδια η κοινωνία μάς δείχνει ότι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Και θα πρέπει αυτόν τον δρόμο να τον βρούμε. Εγώ, όντας μέλος, στέλεχος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., προφανώς θέλω αυτές οι πρωτοβουλίες να παρθούν μέσα από το κόμμα μου, προκειμένου να ανοίξει αυτός ο διάλογος για να δώσουμε την πραγματική λύση στον ελληνικό λαό».
Κόντρα Κασσελάκη-Τεμπονέρα

Εν τω μεταξύ, υπήρξε και η πρώτη εσωκομματική κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 ανέφερε ότι «αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζουμε, είναι δικαίωμά του να αλλάξει πορεία».

Η αναφορά αυτή εκλήφθηκε από πολλούς αλλά και από τον ίδιο τον Διονύση Τεμπονέρα ως αιχμή εναντίον του. Η απάντηση του στελέχους της Πολιτικής Γραμματείας που πρέπει να πούμε ότι ήταν ο πρώτος που αντέδρασε μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές -καταθέτοντας, μάλιστα, μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά πρόταση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντροαριστερά, κάνοντας μάλιστα σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη- ήταν ότι «ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον και θα παραμείνω και μετά από αυτόν».

Συνέχισε, δε, για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας με έμφαση πως «δεν μας ικανοποιεί» και προσθέτοντας πως «το μήνυμα των εκλογών δείχνει πως είναι δική μας υποχρέωση να κάτσουμε σε τραπέζι διαλόγου – και με τις ηγεσίες».

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στον Ευρωκοινοβούλιο απέστειλε επιστολή σύμφωνα με την οποία καλεί τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας επτά κοινών στόχων στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Η επιστολή πήγε στους προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen, και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel.

Προηγούμενο άρθροΑνασχηματισμός: Έρχονται αλλαγές σε πέντε υπουργεία – Οι σκέψεις του Μητσοτάκη – Τα ονόματα που “παίζουν
Επόμενο άρθροΓ.Τερλάκης: Βάσει νόμου δεν μπορούμε να βγάζουμε τους ανθρώπους στον κεντρικό δρόμο