Για “κατάφορη αδικία” εις βάρος τωνεπενδυτών αγροτών και συλλογικών σχημάτων των περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάνει λόγο το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, με επιστολή του σχετικά με την κατανομή των πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και κάθε ενδιαφερόμενο. Αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες

Με την υπ’ αριθ. 17/18-1-2020 επιστολή μας το παράρτημα μας ζητούσε την δίκαιη και ισότιμη, αναλογικά σε όλες τις περιφέρειες, κατανομή της υπερδέσμευσης που αφορούσε το Μέτρο 4.1, εκφράζοντας παράλληλα τους λόγους που η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαιτούσαν αν όχι παραπάνω ποσά την ισότιμή της μεταχείριση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Ενδεικτικά σας θυμίζουμε τα παρακάτω:

• Το μεγάλο βάρος της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης που αυτή υφίσταται,

• Τον έντονο ανταγωνισμό από όμορες χώρες (Βουλγαρία – Τουρκία) που δέχεται στον πρωτογενή τομέα,

• Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των Γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την αντιμετώπιση του παραπάνω ανταγωνισμού,

• Την άνω του 50% μείωση του Ζωικού κεφαλαίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω των προσβολών από ζωονόσους τα τελευταία χρόνια αλλά και της μάστιγας των ελληνοποιήσεων των ζωικών προϊόντων,

• Την ένταξη ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού Νέων Αγροτών στις τελευταίες προσκλήσεις του ΠΑΑ,

• Την υποβολή προτάσεων από πολλά Συλλογικά Σχήματα στην παρούσα πρόσκληση.

• Και φυσικά το γεγονός ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά αναλογικά και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις φτωχότερες της χώρας και της Ευρώπης σε συνδυασμό με την έντονη εγκατάλειψη της υπαίθρου της από τους νέους της.

Αντιθέτως με όλα τα παραπάνω, με την υπ’ αριθ. 312/22-1-2020 9η Τροποποίηση της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 που αφορά τη κατανομή επιπλέον πιστώσεων από την υπερδέσμευση, διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για άλλη μία φορά υφίστανται μία κατάφορη αδικία από την κεντρική διοίκηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε καμία περίπτωση στις εν λόγω περιφέρειες δεν ισχύει η δήλωση του Υπουργείου ότι εντάσσονται 2 στους 3 υποψηφίους. Αντιθέτως για τις περιφέρειες μας η αναλογία είναι 1 στους 2 υποψηφίους.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται καθαρά η αδικία που υφίσταται οι περιφέρειες ΑΜΘ & ΚΜ:

Όπως οφθαλμοφανώς διαπιστώνεται από την ανάγνωση του πίνακα, τόσο σε συνολικό ποσοστό κάλυψης των αιτήσεων όσο και σε ποσοστό κάλυψης μόνο του Υπομέτρου 4.1.1 οι 2 προαναφερόμενες περιφέρειες είναι στις 2 τελευταίες θέσεις μετά την κατανομή της υπερδέσμευσης. Με την παραπάνω κατανομή είναι αδύνατον να δοθεί λύση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα που έχουν αναφερθεί, και για άλλη μία φορά οι εν λόγω περιφέρειες (βλέπε πρόσκληση Βιολογικών) θα αποτελέσουν ουραγό στην προσπάθεια ανάκαμψης του πρωτογενούς τομέα.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε να αποκατασταθεί η αδικία που υφιστάμεθα, είτε με νέα ανακατανομή των πόρων, είτε με επιπρόσθετη πίστωση μέσω νέας υπερδέσμευσης.

Προηγούμενο άρθροΑύριο Τετάρτη η κοπή της Βασιλόπιτας στο νοσοκομείο Καβάλας
Επόμενο άρθροΑκατάσχετος λογαριασμός: Πώς μπορείτε να τον κατοχυρώσετε – Πότε αυξάνεται το ποσό