Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων «3η e-λικία» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκινάει την 1η Ιουνίου 2022 η πιλοτική δράση που υλοποιεί η ΕΔΥΤΕ Α.Ε., για τη λειτουργία ομάδων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης ατόμων τρίτης ηλικίας στους Δήμους Καβάλας και Φλώρινας.

Από την 1η Ιουνίου, δημότες ηλικίας 65+, των Δήμων Καβάλας και Φλώρινας θα μπορούν να λάβουν μέρος στο δωρεάν πρόγραμμα Ψηφιακής Ενδυνάμωσης Ηλικιωμένων, «3η e-λικία». Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα παρέχει καθοδήγηση στη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, με σκοπό την εξατομικευμένη υποστήριξη στη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται από το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το πρόγραμμα έχει υποστηρικτικό ρόλο, και κατ’ επέκταση εκπαιδευτικό καθώς μέσω της καθοδήγησης που θα λάβουν οι ηλικιωμένοι, θα αποκτήσουν σταδιακά τις απαιτούμενες δεξιότητες με σκοπό να μπορούν να εξυπηρετούνται ψηφιακά από το Δημόσιο π.χ. να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές, να μπορούν να πλοηγηθούν και να εξυπηρετηθούν μέσω των σελίδων gov.gr κτλ..

Δημότες της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών που ίσως δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλες συμβατές συσκευές και μπορεί να έχουν ελλιπείς γνωσιακές ψηφιακές δεξιότητες υπολογιστών και διαδικτύου, θα λάβουν υποστήριξη έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής καθημερινότητας, και να εξυπηρετούνται γρήγορα, εύκολα και ψηφιακά από Δημόσιες υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα στους Δήμους Καβάλας και Φλώρινας θα διαρκέσει έξι μήνες. Η υποστήριξη των πολιτών γίνεται σε χώρους που έχουν καθορίσει οι Δήμοι και σε ωράριο που θα εξυπηρετεί τους ηλικιωμένους. Με το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής στους πρώτους δύο Δήμους, θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν τα άμεσα οφέλη και αποτελέσματα, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ευρύτερου έργου που θα υλοποιηθεί σε όλη τη χώρα.

Η πιλοτική δράση του προγράμματος «3η e-λικία» αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο τη Ψηφιακή Ενδυνάμωση των Ηλικιωμένων, μέσα από τη λειτουργία Ομάδων Ψηφιακής Υποστήριξης, και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδιάζει και υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας «3η e-λικία», έπειτα από την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. και των Δήμων Καβάλας και Φλώρινας για την υλοποίηση της πιλοτικής δράσης.

Το πρόγραμμα 3η e-λικία, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στον Δήμο Καβάλας, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Προγραμματισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών, Γιώργος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανέστης Δημητριάδης.

Στην παρουσίαση μίλησαν, μέσω skype, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Στέφανος Κόλλιας, και η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψηφιακών Ικανοτήτων της ΕΔΥΤΕ, Ευγενία Λοκανά.

Παρόντες ήταν οι υπεύθυνοι των ΚΑΠΗ του Δήμου και οι 5 ψηφιακοί βοηθοί του προγράμματος με τον επικεφαλής τους Βασίλη Κούγκουλα.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στα 4 ΚΑΠΗ της πόλης της Καβάλας, καθώς και στα ΚΑΠΗ Νέας Καρβάλης και Κρηνίδων.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «επιτέλους, περισσότεροι δημότες μας δεν θα έχουν την ανάγκη να προστρέχουν στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή να περιμένουν σε ουρές τραπεζών για να εξυπηρετηθούν». Ευχαρίστησε, δε, ιδιαιτέρως τόσο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη «για τα τεράστια ψηφιακά βήματα που έφεραν τη χώρα σε σύγχρονη τροχιά», όσο και τον Καβαλιώτη συγκοινωνιολόγο Νότη Παρασκευόπουλο, «με παρέμβαση του οποίου η Καβάλα επιλέχθηκε ως πιλοτικός τόπος για την εφαρμογή ενός προγράμματος με σπουδαία κοινωνική διάσταση».
Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «όπως οι μεγαλύτεροι μας προστατεύουν από τον φυσικό κόσμο, έτσι θα πρέπει να τους προστέψουμε από τον ψηφιακό κόσμο».
Ο κ. Δημητριάδης γνωστοποίησε ότι ήδη πολλά μέλη των ΚΑΠΗ εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο «θα είναι ένα παράθυρο προς τα έξω».
Ο κ. Κόλλιας υπογράμμισε την βούληση του Δήμου Καβάλας να αποδεχτεί να συμμετάσχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα.
Η κ. Λοκανά χαρακτήρισε ως συλλογική δραστηριότητα το πρόγραμμα, η οποία, με απλές προσπάθειες θα μπορέσει να διευκολύνει την καθημερινότητα και να βγάλει από τον αποκλεισμό της ψηφιακής εποχής μεγάλη ομάδα πολιτών.

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας προς τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις
Επόμενο άρθροe- ΕΦΚΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις – Οι δικαιούχοι