Έτσι, στα τέλη του 1821, υπέγραψαν συνθήκη μαζί του, γεγονός που εξόργισε τους Ψαριανούς ναυτικούς γιατί αυτή η κίνηση των Θασίων οδήγησε την εξέγερση στην αποτυχία. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, η Θάσος με τα άλλα νησιά σήκωσε τη σημαία της επανάστασης. Πάνω από 1000 άτομα κατασφάγησαν ανηλεώς, άλλοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και πολλοί έχασαν τις περιουσίες τους.

Οι Νεότουρκοι, μετά την ανακήρυξη του τουρκικού συντάγματος και όταν αντιβασιλέας της Αιγύπτου ήταν ο Αμπάς Χιλμή πασάς, κατήργησαν όλα τα προνόμια που απολάμβαναν οι κάτοικοι του νησιού ως τότε από τον Μωχάμεντ Αλή.

Η Θάσος παρέμεινε υπό τη διοίκηση του Αμπάς Χιλμή μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους, οπότε και ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό και στόλο (8 Οκτωβρίου 1912). Από τότε αποτελεί μέρος της ελληνικής δημοκρατίας, γεγονός που απορρέει από την ισχύ της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Οι Τούρκοι όμως ανέκτησαν τη Θάσο το 1902 και μέχρι το 1912 βρισκόταν υπό την κυριαρχία τους. Στο διάστημα αυτό, δάσκαλοι, ιερείς των εκκλησιών και λόγιοι, καλλιέργησαν την εθνική συνείδηση των κατοίκων. Έτσι, ο Σεπτέμβριος του 1912 βρίσκει τους Έλληνες πατριωτικά, ψυχικά και πνευματικά έτοιμους να αγωνίζονται μαζί με τους Βούλγαρους και τους Σέρβους, για να αποτινάξουν το ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα νησιά αλλά και τις περιοχές πάνω από τον Όλυμπο. Τον Ιούνιο του 1912, οι Βούλγαροι επιτέθηκαν κατά των Σέρβων στη Γευγελή και εναντίων των Ελλήνων στις ελεύθερες περιοχές, γεγονός που σήμανε και την έναρξη του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Τότε, άρχισε και η δράση του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο που οδήγησε τον Οκτώβριο του 1912 στην υπογραφή διαγγέλματος από τον ναύαρχο Κουντουριώτη. Στις 18 του ίδιου μήνα, τα αντιτορπιλικά του στόλου «Λόγχη» και «θύελλα», συνοδευόμενα από το οπλιταγωγό «Πέλου», κατέλαβαν τη Θάσο. Μετά από την απελευθέρωση του νησιού, διορίζεται προσωρινός διοικητής ο Κωνσταντίνος Μελάς, αδερφός του πασίγνωστου μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Μάλιστα σε ένα γράμμα του προς την Πηνελόπη Δέλτα, αναφέρει πως η Θάσος είναι το ωραιότερο ελληνικό νησί· ένας παράδεισος με γνήσιους Έλληνες, αταλάντευτα πατριώτες κι ευαίσθητους ανθρώπους.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θάσου, στάλθηκε εκεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Σωτηριάδης πρώτος έλληνας έφορος των αρχαιοτήτων και των χριστιανικών μνημείων του νησιού.

Όσον αφορά στην εποχή του μεσοπολέμου, τα πιο σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί ήταν η άφιξη των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη μετά την καταστροφή του 1922, καθώς και η απαλλοτρίωση, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αυγούστου Θεολογίτη, ακίνητης περιουσίας των μοναστηριών του Αγίου Όρους, που μοιράστηκε στους κατοίκους του νησιού.

Στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ή Θάσος καταλήφθηκε, όπως και ή υπόλοιπη Ελλάδα, από τους Γερμανούς που την παραχώρησαν στη συνέχεια στους Βουλγάρους. Οι βουλγαρικές στρατιωτικές και πολιτικές αρχές κατοχής μεταχειρίσθηκαν σκληρά τον ελληνικό πληθυσμό. Απελευθερώθηκε το 1945.

Σήμερα πλέον, το νησί της Θάσου είναι ένας πανέμορφος τουριστικός τόπος. Η κατασκευή ξενοδοχείων και δρόμων, η γρήγορη εξυπηρέτηση με πλοία και δελφίνια, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Σιγά-σιγά η Θάσος άρχισε να ανακτά την παλιά της αίγλη κι έγινε πάλι εκείνος ο πανέμορφος παράδεισος που περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Μελάς και τόσοι και τόσοι άλλοι έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, ποιητές, περιηγητές.

Πηγή:www.thassos-island.gr

Προηγούμενο άρθροΟλυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-2: Το ντέρμπι βάφτηκε «ασπρόμαυρο»
Επόμενο άρθροΣτον εισαγγελέα Καβάλας βρέθηκε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δ.Καβάλας Ανέστης Δημητριάδης