Η καλύτερη περίοδος για το εμβόλιο κατά της γρίπης, αλλά και για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού είναι ο μήνας Νοέμβριος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.
«Για κάθε ηλικία υπάρχουν κάποια εμβόλια που πρέπει να γίνονται. Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη που λέει ότι κάνουμε τα εμβόλια όσο είμαστε παιδιά και μετά δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο στη ζωή μας. Αυτό δεν ισχύει», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.
«Υπάρχουν εμβόλια που πρέπει να τα κάνουμε ανά δεκαετία, άλλα που τα κάνουμε μία φορά και τελειώνουμε, υπάρχουν αυτά που πρέπει να τα κάνουμε σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως επίσης κι αυτά που κάνουμε κάθε χρόνο, όπως είναι το εμβόλιο της γρίπης και πλέον του κορωνοϊού, για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού πάντα. Άρα λοιπόν ο καθένας ανάλογα με την ηλικία του, ανάλογα με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει στην υγεία του και τις παθήσεις που έχει, θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του για το τι πρέπει να κάνει», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟ
«Αυτό που συστήνουμε στη συγκεκριμένη περίοδο του χειμώνα είναι να γίνονται τα εμβόλια της γρίπης και πλέον αυτό του κορωνοϊού για τους άνω των 60 ετών, που είναι αυτοί που κινδυνεύουν, ειδικά αν έχουν και προβλήματα υγείας. Μιλάμε για το επικαιροποιημένο εμβολιο του κορωνοϊού, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα εποχικό εμβόλιο, όπως και της γρίπης, που πρέπει να γίνονται κάθε έτος, γιατί η ανοσία τους δεν διαρκεί πάρα πολύ. Επιπλέον, όπως και της γρίπης έτσι και αυτό του κορωνοϊού, είναι επικαιροποιημένα, με την έννοια ότι τα εμβόλια αυτά προσαρμόζονται πλέον στους ιούς, γιατί αυτοί μεταλλάσσονται. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο και για τον έρπητα ζωστήρα, τα οποία πρέπει να τα κάνουν άτομα άνω των 65 ετών. Είναι εμβόλια που γίνονται μια φορά στη ζωή μας», ανέφερε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος.
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΕΜΒΟΛΙΑ…
«Κάθε χρόνο ο Νοέμβριος είναι ο καλύτερος μήνας για να κάνει κάποιος τα εμβόλια, τόσο της γρίπης, όσο και του κορωνοϊού, γιατί πιάνουν την περίοδο του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης, που είναι και η περίοδος που ο καιρός είναι πιο ψυχρός και είναι η περίοδος που ευνοεί τη μετάδοση ιών στους κλειστούς χώρους και ευνοεί την ανάπτυξη και τη διασπορά των ιώσεων. Ακριβώς είναι τώρα η καλύτερη περίοδος για αυτά τα δυο εμβόλια. Για τα άλλα που γίνονται άπαξ στη ζωή μας, δεν είναι ανάγκη να το κάνει κανείς άμεσα τώρα. Μπορεί να κάνει πρώτα αυτά και αργότερα τα άλλα, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα», σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
«Πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμβόλια είναι φάρμακα και όταν χορηγούνται θα πρέπει να υπάρχει προσοχή, να λαμβάνεται ένα ιστορικό, για να μην υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση και να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Ως φάρμακα θα πρέπει να συνταγογραφούνται και να γίνονται από γιατρούς. Είναι βασικό αυτό και το τονίζω. Είναι μία ιατρική πράξη, που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας. Θα πρέπει αυτός που χορηγεί το εμβόλιο να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα και επιπλέον θα πρέπει να λαμβάνει και ένα ιστορικό γιατί κάποιος, πολύ σπάνια βέβαια, μπορεί να έχει κάποια αντένδειξη όσον αφορά το να κάνει ένα εμβόλιο, είτε γιατί εκείνη τη στιγμή είναι άρρωστος ή γιατί είχε κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποια συστατικά του εμβολίου ή ενός άλλου εμβολίου με τα ίδια συστατικά με αυτό που θα κάνει. Αυτά μόνο ο γιατρός μπορεί να τα κρίνει», συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας.
ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΞΑΡΣΗ ΤΟΥ COVID ΚΑΙ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΥΦΕΣΗ
Αναφορικά με την πορεία του covid, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Καβάλας επισήμανε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο covid είχε μια έξαρση, η οποία φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί και μπαίνουμε σε μία φάση ύφεσης. Έχουμε συνηθίσει αυτές τις εξάρσεις, καθώς είχαμε αυτά τα επιδημικά κύματα που τα βλέπαμε παλιότερα δύο και τρία μέσα σε έναν χρόνο, που διαρκούν συνήθως μερικές εβδομάδες. Πιθανότατα όμως θα έχουμε ξανά αργότερα μέσα στον χειμώνα από τις γιορτές και μετά κάποια έξαρση. Θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτές τις εξάρσεις κι όταν συμβαίνουν δυστυχώς ακούμε και για ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, μπαίνουν στις Μ.Ε.Θ., διασωληνώνονται και ταλαιπωρούνται».
ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΝΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΟΣΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
Όσον αφορά τέλος την χρήση της προστατευτικής μάσκας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας τόνισε ότι καλό είναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς να φοριέται η μάσκα, όπως επίσης και σε ένα κλειστό περιβάλλον που δεν αερίζεται.
«Αυτός που θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του να φοράει μία μάσκα υψηλής προστασίας και όχι απλή χειρουργική. Έχουμε μάθει πλέον πως πρέπει να τη φοράμε, πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούμε, όποτε μπορεί να το κάνει κάποιος για να προστατέψει τον εαυτό του. Ειδικά αν είναι κάποιας ηλικίας και με προβλήματα υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Τσιτσιλικάκης: Δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη με τις προσλήψεις προσωπικού στο Ε.Κ.Α.Β
Επόμενο άρθροΈκθεση παραδοσιακής φορεσιάς διοργανώνει η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας