Φουλ του … pass από την Κυβέρνηση: «Αυτόματα» θα συνεχίσουν να παίρνουν από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο τα χρήματα του Market Pass που τους αναλογούν όσοι είναι ήδη δικαιούχοι της ενίσχυσης. Η τελευταία πληρωμή για τον πρώτο κύκλο γίνεται σήμερα, ενώ από τον επόμενο μήνα ενεργοποιείται και ο δεύτερος κύκλος που θα έχει εξάμηνη διάρκεια. Μετά το market pass έρχεται και το Υouth Pass που διαμορφώνεται στα 150 ευρώ και αφορά τους 18άρηδες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Το youth pass είναι ένα «δώρο» του Κράτους, θα μπορούσε να πει κανείς, σε όσους «κλείνουν» τα 18τους έτη ή διανύουν τα 19. Η ενίσχυση θα είναι ετήσια, θα καταβάλλεται δηλαδή κάθε χρόνο στους νέους με την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως.

Ποια θα είναι η διαδικασία για το Youth Pass

Το Youth Pass θα εκδίδεται μέσω αίτησης που θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσα από το vouchers.gov.gr.

Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet και θα λαμβάνουν SMS και email με πληροφορίες για την έκδοση και τη χρήση του Youth Pass -το οποίο θα έχει και ημερομηνία λήξης. Το εκπτωτικό «κουπόνι» θα είναι 150 ευρώ και δικαιούχοι θα είναι νέοι που συμπληρώνουν 18ο έτος – 19ο έτος ηλικίας. Θα είναι υποχρεωτική η απόκτηση κωδικών Taxisnet, ενώ το «κουπόνι» θα χρησιμοποιείται, σε:

Ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα
Μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια)
Ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής
Θέατρα – σινεμά – συναυλίες
«Αυτόματη» επέκταση του market pass

Σήμερα εξοφλείται πάντως η τελευταία δόση του πρώτου κύκλου του market pass και από Αύγουστο μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο ενισχύσεων: Το εκπτωτικό κουπόνι ενισχύσεων για αγορές σε super market θα συνεχίσει να χορηγείται σε όσους ήταν ήδη δικαιούχοι χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί νέος γύρος υποβολής των σχετικών αιτήσεων. Υπάρχει πάντως και η σκέψη να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για να υποβάλλουν αιτήσεις και εκείνοι που δεν έλαβαν στον προηγούμενο κύκλο το market pass.

Όπως και να έχει όπως όλα δείχνουν το μέτρο θα πάρει παράταση και 6 μήνες ακόμη και τα ποσά που χορηγούνται είναι τα εξής:

22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα
Πού μπορεί να αξιοποιηθεί το market pass

Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass, είναι:

Παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.
Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS).

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα έχει προγραμματιστεί βάσει του α’ κύκλου να παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023 και μετά, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που την χορήγησε ήταν υποχρεωμένο άμεσα να την απενεργοποιήσει και να διαγραφεί το όποιο υπόλοιπο δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Εφόσον, όμως το μέτρο θα συνεχιστεί τότε οι δικαιούχοι θα μπορούν κανονικά να συνεχίσουν να αξιοποιούν το υπόλοιπό τους έως τον Δεκέμβριο.

Προηγούμενο άρθρο2ος Διαγωνισμός Γλυπτικής στην άμμο
Επόμενο άρθροΟρκίζεται στις 11:00 η νέα Βουλή – Την Πέμπτη αρχίζει η τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις