Τις διευκολύνσεις που θα έχουν τα Άτομα με Αναπηρία στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος υπενθυμίζει το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως θα ψηφίσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και σε αυτές τις εκλογές.

Ειδικότερα, με άρθρο που συμπεριελήφθη στον εκλογικό νόμο (Άρθρο 83, παρ. 3Α του π.δ. 26/2012) και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, προβλέπεται η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα στα εκλογικά τμήματα που δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑΜεΑ.

Συνεπώς, επισημαίνεται ότι οι οικείοι δήμοι οφείλουν να φροντίσουν για τη δημιουργία του ειδικά διαμορφωμένου χώρου και να ορίσουν αρμόδιο υπάλληλο.

Από την πλευρά τους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καλούνται να συνδράμουν τον εκλογέα προκειμένου να ασκήσει απρόσκοπτα το εκλογικό του δικαίωμα.

Υπενθυμίζεται ότι στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας για την επιλογή του ψηφοδελτίου, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν:

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος
Τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας (οδηγών).

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης στον ΑΝΤ1: «Θα υπάρξει γερό ταρακούνημα στον σχηματισμό της κυβέρνησης» – Η ατάκα για τα κοστούμια
Επόμενο άρθροΚοινωνικός Τουρισμός 2023: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα – Δείτε εάν έχετε επιλεγεί