Κινητικότητα παρατηρείται με την μεταφορά των εγκαταστάσεων σε άλλο χώρο για την Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (ΣΦΓΤ). Ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Παπακοσμάς σημείωσε πως η Μητρόπολη προσφέρει ένα άλλο χώρο, το Κέντρο Νεότητας στην οδό Βενιζέλου για να δημιουργήσει στο κτήριο ένα Μουσείο Κειμηλίων.

Όπως ανέφερε αρχικά “ Κινητικότητα επικοινωνιακή υπάρχει και με εκπλήσσει μια και περίμενα μεγαλύτερη κινητικότητα για άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα το μέλλον του Πανεπιστημίου στην Καβάλα. Τι θα γίνει αν πάει προς Θεσσαλονίκη ή προς Κομοτηνή. Κάνουμε όμως θέμα με την μεταφορά των εγκαταστάσεων, δηλαδή των τεχνικών υποδομών ενός σωματείου σε έναν άλλο χώρο που προσφέρει η Μητρόπολη.

Η ΣΦΓΤ είναι ένα σωματείο στην Καβάλα με ζωή πάνω από 60 χρόνια. Είναι από τα πρώτα πολιτιστικά, κοινωνικά, λογοτεχνικά σωματεία που έγιναν στην Καβάλα με ιδιαίτερη δραστηριότητα στις πρώτες 10ετίες της ίδρυσής του.

Έχει μια ανεκτίμητη ιστορική διαδρομή. Αυτή η διαδρομή έχει συνδεθεί με πληθώρα εκδηλώσεων αλλά και με παραγωγή πολιτιστικού έργου σε μια δύσκολη εποχή, στα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Σήμερα ο χώρος στον οποίο βρίσκεται η ΣΦΓΤ είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης. Δόθηκε με δωρεά από τον Σύλλογο Καπνεμπόρων. Η Μητρόπολη μας λοιπόν εδώ και 10ετίες είχε δεχθεί την παρουσία στον ισόγειο χώρο – μια και το κτήριο έχει έναν μεγαλύτερο χώρο στον όροφο – της ΣΦΓΤ μια και αυτή ήταν η επιθυμία των αρχικών κατασκευαστών και δημιουργών του κτηρίου. Και ο χώρος δόθηκε στη ΣΦΓΤ. Στην πορεία όμως ο Μητροπολίτης και η Μητρόπολη ακολουθώντας τα χνάρια και τα βήματα του μακαριστού Προκοπίου, θέλησε να αξιοποιήσει μια τεράστια συλλογή πολιτισμού, μια τεράστια συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών σκευών που υπάρχουν στην Μητρόπολη μας “.

Ο ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος σημείωσε στην συνέχεια ότι «ο χώρος που θα έπρεπε να εκτεθούν τα κειμήλια που συνδέουν τον τόπο μας με τις πατρίδες της Ανατολής έκρινε η Μητρόπολη ότι θα πρέπει να είναι ο χώρος του κτηρίου της Μητρόπολης.

Ο Μητροπολίτης μας όμως κ.κ Στέφανος μη θέλοντας να διαταράξει την λειτουργία του σωματείου, παραχώρησε χώρο επίσης της Μητρόπολης, στο συγκρότημα των κατοικιών που υπάρχουν κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στην ΣΦΓΤ και εκεί να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις και οι όποιες δραστηριότητές της. Αν και τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι σύλλογοι πραγματοποιούν εκδηλώσεις σε μεγαλύτερους χώρους, όπως βιβλιοθήκη, διοικητήριο κλπ. Κανείς δεν θέλει να καταργήσει την Στέγη και θα έπρεπε να επαινούμε τον Μητροπολίτη μας , ο οποίος αξιοποιεί μια τεράστια συλλογή με κειμήλια της Εκκλησίας μας, τα οποία θα είναι προσιτά στους πολίτες και κυρίως στους επισκέπτες. Άρα ένας ακόμη χώρος πολιτισμού δημιουργείται στην Καβάλα, στην οδό Κύπρου, με την Μεγάλη Λέσχη, το Δημαρχείο, έναν χώρος που θα επισκέπ0ονται ντόπιοι και ξένοι και θα βλέπουν τον θρησκευτικό, πολιτιστικό μας πλούτο μαζί με την ιστορία μας».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Πρόσθεσε δε πως «Τα σχέδια μας τα έδειξαν όταν ήρθε πριν ένα χρόνο ο Πατριάρχης μας εδώ και παρουσιάσθηκαν τα σχέδια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας.

Γι αυτό και με εκπλήσσει μια αντίδραση θα έλεγα μειοψηφίας των πολιτών στο να παραμείνει ο χώρος ως έχει με τα τεράστια του προβλήματα. Μιλάμε για ένα κτήριο 70 χρόνων, που παραμένει κλειστό και βγάζει και πολλά προβλήματα. Όλα αυτά όμως θα επιλυθούν με την πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου και θα δοθεί το κτήριο στην χρήση του πολιτισμού. Θεωρώ ότι όλες οι επικοινωνιακές αντιδράσεις δεν έχουν σκοπό την πολιτιστική άνοδο της πόλης μας. Κανείς δεν εμποδίζει την ΣΦΓΤ να δημιουργήσει εκδηλώσεις και εκδόσεις και από την άλλη ως μέλος της Θρακικής θα πω ότι οι δικοί μας πρόγονοι με την ίδρυση του σωματείου πριν από μισό αιώνα, δημιούργησαν στέγη που μάλιστα αγόρασαν. Εμείς φέτος ως Δ.Σ. της Θρακικής ματώνουμε κάθε μήνα ώστε να πληρώσουμε και τα τέλη, και το ρεύμα Το να λειτουργείς έναν χώρο δεν είναι εύκολο. Και εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική να ζητήσουμε βοήθεια οικονομική ή κάποιο άλλο χώρο. Είναι και η Λέσχη Ποντίων, οι Μικρασιάτες, σωματεία που προάγουν τον πολιτισμό, την αλληλεγγύη των μελών τους και προβάλλουν την ίδια την Καβάλα.

Υπερβολικές οι αντιδράσεις ενώ θα περίμενα αντιδράσεις ή προτάσεις για αυτό που θα γίνει ή δεν θα γίνει στο Πανεπιστήμιο μας Τα εύσημα θα πρέπει να τα δώσουμε στον Μητροπολίτη μας που ήρθε και προσφέρει στην Καβάλα. Αξιοποιεί έναν πολιτιστικό πλούτο που ήταν στις κούτες και αυτός ο πλούτος θα εκτεθεί επιτέλους όταν ήρθε μάλιστα με φόβο και πόνο στις πλάτες των προγόνων μας Γι αυτό και όταν βάζουμε τον πολιτισμό σε πλαίσια δεν μου αρέσει, πολιτισμός είναι και αυτό που θα γίνει και είθε να γίνει γρήγορα για να θαυμάσουμε τον πλούτο όλων μας, τον πλούτο των προγόνων μας. Εύχομαι η λογική να πρυτανεύσει και άλλωστε το Δ.Σ. της ΣΦΓΤ έχει βρει το δίαυλο επικοινωνία με την Μητρόπολη και ελπίζω όλα να κυλήσουν ομαλά”.

Προηγούμενο άρθρο44 εκατ. ευρώ για 20 Βιομηχανικά πάρκα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Επόμενο άρθροΤεράστια η διασπορά του κορωνοϊού και στην Καβάλα, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει από νωρίς η Διεύθυνση Υγείας