”Υπάρχει επάρκεια στα κρέατα, το θέμα είναι όμως ποιο είναι το βαλάντιο που έχει να διαθέσει ο καθένας από μας, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες που έχει. Διότι πολλοί προτιμούν τη γαλοπούλα, άλλοι αρνί ή κατσίκι, άλλοι κοτόπουλο και κάποιοι τρώνε λάχανα, γιατί δεν έχουν να αγοράσουν τα υπόλοιπα”.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, ερωτηθείς αναφορικά με την επάρκεια σε κρέατα ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΣΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

”Γενικότερα τίποτα δεν είναι φθηνό, τα πάντα έχουν ανέβει στα ύψη. Στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και θα δείτε χαρακτηριστικά ότι στις αρχές της χρονιάς που θα έχει αποτυπωθεί η απογραφή στα αιγοπρόβατα, γιατί στα βοειδή η καταγραφή είναι αυτόματη μέσω το συστήματος, πόσο θα έχει μειωθεί στην Περιφέρεια μας το ζωικό κεφάλαιο. Το πρόβειο γάλα πέρυσι ήταν γύρω στο 1,60, το γίδινο κοντά στο 1 ευρώ, το μοσχαρίσιο κρέας έχει πάει από 5,80 μέχρι 6,20 ευρώ το κιλό. Και πάλι όμως υπάρχουν συνάδελφοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, διότι δεν βγαίνει οικονομικά το πράγμα”, ανέφερε σχετικά ο Νίκος Δημόπουλος.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΡΟΦΗ

”Το να πουλάς φθηνό προϊόν και να έχεις φθηνό κόστος παραγωγής είναι το αντίστοιχο με το να πουλάς ακριβά και να αγοράζεις ακριβά. Το θέμα είναι τι μένει στην τσέπη του κάθε κτηνοτρόφου και δυστυχώς αυτό είναι ακόμη χειρότερο, διότι όταν είναι ακριβές οι τιμές των εφοδίων πρέπει να έχεις και τα αντίστοιχα κεφάλαια. Γι’ αυτό και ο κλάδος μας φθίνει συνεχώς. Οι κτηνοτρόφοι ζουν κατά 90% σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μικρά χωριά ή λίγο μεγαλύτερα. Όταν εγκαταλείπουν το επάγγελμα ή θα φύγουν από εκεί ή θα κάνουν κάτι άλλο. Αν φύγουν εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, γι’ αυτό και καταντήσαν τα χωριά μας, χωριά γερόντων. Είναι θέμα της πολιτείας να κατανοήσει ότι οι άνθρωποι που παράγουν τροφή, δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη. Έχουν ανάγκη από πραγματικά μέτρα στήριξης για να μπορέσουν και αυτοί να στηρίξουν την εθνική οικονομία και τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού”, επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας.

Προηγούμενο άρθροΜε το ένα πόδι στη… Νέα Αριστερά ακόμα ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Σε καθεστώς διακριτικής παρακολούθησης από την Κουμουνδούρου
Επόμενο άρθροΤρεις συνεχόμενες Κυριακές ανοιχτή η αγορά την περίοδο των Γιορτών