Τράπεζες: Νέες χρεώσεις και σταδιακή κατάργηση παραδοσιακών λογαριασμών – Τι αλλάζει

Οι εγχώριες τράπεζες προχωρούν σε αλλαγές στη διαχείριση των καταθετικών τους προϊόντων, αντικαθιστώντας σταδιακά τους παραδοσιακούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τρεχούμενους με νέους τύπους λογαριασμών που συνοδεύονται από πάγια μηνιαία χρέωση από 0,60 έως και 10 ευρώ.

Οι νέοι λογαριασμοί παρουσιάζονται ως “προνομιακοί”, προσφέροντας στους πελάτες έναν ορισμένο αριθμό δωρεάν συναλλαγών, όμως στην πραγματικότητα καθιστούν τη διατήρηση ενός τραπεζικού λογαριασμού πιο δαπανηρή.

Νέα στρατηγική των τραπεζών: Αναζήτηση εσόδων από προμήθειες

Όπως αποκαλύπτει το skai.gr, οι τράπεζες εφαρμόζουν μια νέα στρατηγική επιβολής μηνιαίων εξόδων λογαριασμού, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη μείωση των βασικών επιτοκίων. Στο προηγούμενο διάστημα, η κερδοφορία τους βασίστηκε στα υψηλά επιτόκια και τη μεγάλη ρευστότητα από τις καταθέσεις, τις οποίες αξιοποιούσαν αποκομίζοντας έσοδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ωστόσο, με την πτώση των επιτοκίων, οι τράπεζες καλούνται να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων, με έμφαση στις προμήθειες και τις συνδρομές σε τραπεζικά προϊόντα.

Επιπλέον, με τη μετατροπή των παλιών λογαριασμών ταμιευτηρίου σε νέους προνομιακούς, οι τράπεζες μειώνουν το κόστος διαχείρισης ανενεργών ή πολλαπλών λογαριασμών, ενισχύοντας παράλληλα την αποδοτικότητά τους.

Ποιες τράπεζες εφαρμόζουν τις νέες χρεώσεις

Στη νέα αυτή πολιτική προχωρούν η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, εισάγοντας λογαριασμούς με μηνιαίες χρεώσεις που μπορεί να φτάσουν τα 10 ευρώ.

Κυβερνητική παρέμβαση και περιορισμός προμηθειών

Μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις, καταργήθηκαν κάποιες προμήθειες που ίσχυαν για τις καθημερινές συναλλαγές, όπως:

Μηδενική χρέωση για πληρωμές προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών κ.λπ., μέσω web banking και mobile banking (παλαιότερα κόστιζε 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή).
Μέγιστο κόστος 0,5 ευρώ για εισερχόμενα και εξερχόμενα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, αντί των προηγούμενων χρεώσεων 2,5 έως 5 ευρώ.
Παρόλα αυτά, οι τράπεζες συνεχίζουν να περιορίζουν τις επιλογές των πελατών τους. Όσοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στους νέους “προνομιακούς” λογαριασμούς, διατηρούν τη δυνατότητα να κρατήσουν τους παλιούς τους, αλλά με περιορισμούς στις συναλλαγές που μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Οι καταναλωτές καλούνται, λοιπόν, να σταθμίσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν αν οι αλλαγές αυτές τους συμφέρουν ή αν θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους.

Hot this week

Επιστολή παρέμβασης Κυριακίδη προς Μητσοτάκη: Ζητά έκτακτα μέτρα για το κόστος των καυσίμων στη Θάσο

Ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, απέστειλε επιστολή προς τον...

Η Θρακική Εστία Καβάλας τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό για τη νέα πολιτιστική χρονιά

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Θρακική Εστία...

Μάχη για τη ζωή ενός 50χρονου στο Παληό Καβάλας – Η συγκλονιστική περιγραφή διασώστη του ΕΚΑΒ

Μια ανακοπή καρδιάς, ένας απινιδωτής που έφτασε έγκαιρα στο...

Συνάντηση Αναστασιάδη – Δαβάκη στην Ελευθερούπολη με επίκεντρο ζητήματα της περιοχής

O Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό...

Topics

Συνάντηση Αναστασιάδη – Δαβάκη στην Ελευθερούπολη με επίκεντρο ζητήματα της περιοχής

O Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό...

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης επισκέφθηκε την 193 ΜΠΕΠ MLRS στην Ελευθερούπολη

Την 193 Μοίρα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) στην Ελευθερούπολη...

Η Καβάλα ενώνει τις δυνάμεις της για την πρόληψη – «We Pink Together» στις 11 Οκτωβρίου

Ένα ισχυρό μήνυμα ζωής και αλληλεγγύης στέλνει η Καβάλα...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες