Πολύ εύστοχα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στην ευαγγελική περικοπή της Κυριακής, παραθέτει ένα κύριο πρόβλημα της ζωής και καθημερινότητας των ανθρώπων, την μέριμνα των βιοτικών αναγκών μέσα από τον παραβολικό και διδακτικό λόγο του Ιησού Χριστού.
Οι ανάγκες του σώματος πολλές και ποικίλες στην εποχή μας. Ανάγκη για καθημερινή τροφή, αγωνία για καθημερινή ένδυση, καθημερινή αναζήτηση της αμφιέσεως στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων, στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.
Και όμως η πρόνοια του Θεού μεριμνά με περίσσια φροντίδα για τον καθένα μας, όπως για τα πετεινά του ουρανού και για τα κρίνα του αγρού. Παρ όλο που τα πουλιά δεν έχουν την δυνατότητα να θερίζουν και να αποθηκεύουν τροφή, να ενδύονται και να περιποιούνται τρέφονται ακατάπαυστα και είναι πολύ περισσότερο όμορφα και από τους βασιλείς της γης που ενδύονται με τα πιο ακριβά ρούχα. Με έναν αλληγορικό τρόπο ο Χριστός ομιλεί για ένα μεγάλο θαύμα. Το θαύμα του Θεού να φροντίζει για όλο το φυσικό περιβάλλον, που είναι δημιούργημά Του.
Ζούμε λοιπόν μέσα στην παραζάλη της σημερινής εποχής, που στην καθημερινότητά συναντούμε έναν κόσμο με αγχώδη τρέλα και προσπάθεια να εκπληρώνει εφήμερους στόχους, να εγκλωβίζεται και να καταναλώνεται σε ουτοπικές προσδοκίες και να παραμελεί τα πιο σημαντικά και ουσιώδη. Να λησμονεί τις ψυχικές και πνευματικές του ανάγκες και να φροντίζει περισσότερο τις ανάγκες του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει μέσα του για ποιο λόγο ζει. Ποια είναι τα ουσιώδη και τα πρωτεύοντα στη ζωή του.
Αυτό λοιπόν μας διδάσκει το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής. Που να δίνουμε προτεραιότητα ως άνθρωποι γενικά αλλά και ως χριστιανοί. Αξίζει περισσότερο το σώμα ή το ένδυμα; Γι΄αυτό η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως εποχή των συγκρούσεων στο ερώτημα ποιο είναι το αληθινό νόημα της ζωής. Δυστυχώς έχουμε απομακρύνει την καθημερινότητά μας από την αναζήτηση της Αληθείας και ζούμε εγκλωβισμένοι στο φαίνεσθαι και στην προτεραιότητα του εγώ.
Τι σημαίνει να είναι κάποιος σωστός χριστιανός στην σημερινή εποχή της απόλυτης συγχύσεως; Να συμμορφώνεται με το θέλημα του Θεού, να καταπατά τον εμπαθή εαυτό του και να καταργεί το δικό του θέλημα, το οποίο είναι ξένο προς τον Θεό. Η επιθυμία να γινόμαστε θεοί χωρίς τον Αληθινό Θεό μας απομακρύνει από την πηγή της ζωής.
Το ευαγγέλιο και ο Λόγος του Θεού είναι το φως που απομακρύνει το σκοτάδι και χαρίζει άπλετα την Ανάσταση και την εν Χριστώ αγάπη στη ζωή μας και στην πορεία μας. Ας ανοίξουμε τους οφθαλμούς μας.

Προηγούμενο άρθροΠροεκλογική ομιλία υποψήφιων βουλευτών της Ν.Δ. στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΟι Γιατροί του Κόσμου στον Νέστο