Το θέμα της πιθανής ενοποίησης των Επιμελητηρίων απασχολεί και τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο πρόεδρός του κ. Μάρκος Δέμπας σημείωσε ότι εξετάζουν όλα τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «όλη αυτή η συζήτηση είναι μια κουβέντα που απασχολεί κατά καιρούς τις κυβερνήσεις εδώ και χρόνια. Είχε ξεκινήσει η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για συγχώνευση των Επιμελητηρίων, με ένα ανά Περιφέρεια, την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 ξεκίνησε μια σοβαρή συζήτηση ενημέρωσης, υπήρξαν αντιδράσεις και είχε σχεδιαστεί οι εκλογές μας τότε να γίνουν ως περιφερειακά Επιμελητήρια. Μετά τις αντιδράσεις το μόνο που έγινε ήταν να δημιουργηθούν τα περιφερειακά συμβούλια των Επιμελητηρίων, με κάθε Περιφέρεια να έχει το δικό της. Τα έξι Επιμελητήρια συνεδριάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα κι έχουμε πιο οργανωμένες κεντρικές δράσεις. Αυτό υπήρχε άτυπα έτσι κι αλλιώς.

Η συζήτηση για ενοποίηση υπάρχει, αιωρείται. Αυτό κυρίως γίνεται διότι τα Επιμελητήρια της Αθήνας είναι 3, του Πειραιά επίσης 3, της Θεσσαλονίκη 3 κι αυτά. Η συζήτηση σίγουρα θα ενταθεί μέσα στη νέα χρονιά και θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης. Φέτος είναι για μας μία προεκλογική περίοδος, με την τελευταία παράταση ως τις 15 Νοεμβρίου 2024 να κάνουμε τις εκλογές μας. Αυτή ήταν η τρίτη παράταση και θα κλείσουμε 7 χρόνια ως διοίκηση. Υπάρχουν συζητήσεις και μέσα στην κοινότητα των Επιμελητηρίων για την πιθανότητα μιας συνένωσης.

Σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ίσως περισσότερα Επιμελητήρια βλέπουν θετικά μια συγχώνευση, ιδιαίτερα τα μικρά επιμελητήρια που δεν έχουν πόρους και δυνατότητες. Ενώ Επιμελητήρια όπως της Καβάλας που έχει και τους πόρους αλλά και τις δράσεις να στηρίξει τις επιχειρήσεις του, μας βρίσκει προβληματισμένους μία τέτοια κίνηση. Θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και θέλουμε να μην αιφνιδιαστούμε. Θέλουμε να υπάρχει μία διαβούλευση, αν υπάρχει αυτό το σκεπτικό, καθώς να ξέρουμε αν θα εφαρμοστεί τώρα ή μετά από 4 χρόνια».

ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Για την κίνηση της αγοράς τις μέρες των Χριστουγέννων είπε ότι «σύμφωνα με αυτά που βλέπουμε και ακούμε από τον εμπορικό κόσμο, φαίνεται ότι ήταν καλή, με αρκετούς τουρίστες Έλληνες αλλά και Βούλγαρους και Τούρκους. Όλο αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η κίνηση στην αγορά. Ο Έλληνας αυτές τις μέρες πάντα ξοδεύει περισσότερο από άλλες μέρες του χρόνου. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 20% του τζίρου των καταστημάτων γίνεται αυτήν τη χρονική περίοδο. Είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό για ένα 15ήμερο. Κι όταν υπάρχουν και τουρίστες, πέρα από τη διασκέδαση που επιδιώκουν, κατεβαίνουν στα εμπορικά καταστήματα. Γενικώς υπήρξε μία πολύ καλή κινητικότητα. Νομίζω ότι και τις επόμενες μέρες λόγω της Πρωτοχρονιάς θα δούμε κάτι ανάλογο και θα κλείσει το 2023 με ένα καλό πρόσημο. Ωστόσο μας απασχολεί πάντα η ακρίβεια. Ο πληθωρισμός είναι που ανησυχεί περισσότερο τα νοικοκυριά αλλά και τους επιχειρηματίες».

Προηγούμενο άρθροΑυξημένα τα περιστατικά στο Νοσοκομείο Καβάλας τις μέρες των Χριστουγέννων
Επόμενο άρθροΗ φάρμα του Βασίλη Καρρά: Ο παράδεισος του στο Κοκκινοχώρι και η τελευταία του κατοικία