Η μισθοδοσία του προσωπικού του Δήμου Καβάλας γίνεται από τα τακτικά έσοδα του σύμφωνα με τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Χατζηκωνσταντίνου. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Γιάννη Προμούσα λόγω των ανταποδοτικών τελών υπάρχει μία υστέρηση εσόδων.

Συγκεκριμένα είπε ότι «πάει να γίνει μια παρερμηνεία από τον τοπικό Τύπο σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Χατζηκωνσταντίνου. Καλώς έκανε και απάντησε διότι δέχθηκε μια αγενή και απρεπέστατη επίθεση από τον κ. Ξανθόπουλο και είναι ιστορικά πρωτοφανές να επιτίθενται εναντίον υπηρεσιακού παράγοντα. Ξεπέρασε και σε μένα τα όρια και πήγε σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αυτή η τακτική του κ. Ξανθόπουλου είναι γνωστή και δεν μου προκαλεί περιέργεια. Το να επιτεθεί, όμως, στον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών που κάνει τη δουλειά του με εξαιρετικό τρόπο, ήταν απαράδεκτο και πρωτοφανές.

Θέλοντας να απαντήσει τον κ. Ξανθόπουλο ουσιαστικά θέλησε να αναδείξει την άστοχη επιλογή της αντιπολίτευσης στην επιλογή λανθασμένων τελών. Είναι κάτι που το λέω εδώ και καιρό και χτυπούσα το καμπανάκι του κινδύνου. Πέρυσι είχαν επιβληθεί νέα τέλη, μειωμένα, αλλά με λανθασμένο τρόπο. Ουσιαστικά είχαν υπολογιστεί γύρω στο 1 εκατομμύριο πλασματικά τετραγωνικά που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της αντιπολίτευσης έδιναν κάποια έσοδα που θα ισοσκέλιζαν τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών τελών αλλά τελικά αυτό φυσικά δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα να είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός. Αυτά τα έσοδα ο Δήμος Καβάλας τα αξιοποιεί για την καθαριότητα και το φωτισμό των δρόμων και των πλατειών. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να υπάρχει υστέρηση εσόδων για τα οποία ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να κάνει κάτι. Η εισπραξιμότητα δεν οφείλεται στην ικανότητα του Δήμου Καβάλας αλλά στη συνέπεια των καταναλωτών. Με αυτήν τη υστέρηση εσόδων υπάρχει πρόβλημα στην αποπληρωμή κάποιων δαπανών, κυρίως της μισθοδοσίας».

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Και πρόσθεσε πως «Έχει έρθει έγγραφο που μας δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουμε τη μισθοδοσία από τα τακτικά έσοδα και όχι από τα ανταποδοτικά. Δεν είναι παράνομο. Απλώς ο κ. Χατζηκωνσταντίνου θέλοντας να αναδείξει το μέγιστο πρόβλημα που έχουμε, αναγκαστήκαμε να καταλήξουμε σε πρακτικές, με νόμιμο τρόπο, που μέχρι τώρα ήταν παράνομες. Ως τώρα ο Δήμος Καβάλας δεν μπορούσε να πληρώσει μισθοδοσία καθαριότητας από τα τακτικά έσοδα. Μας έδωσε τη δυνατότητα ο νόμος αλλά καταλήξαμε να εφαρμόσουμε πρακτικές παράνομες ως τώρα.

Ουσιαστικά ο Δήμος Καβάλας εκ του νόμου έχει τη δυνατότητα να έχει μία απόκλιση της τάξης του 10% του προϋπολογισμού των ανταποδοτικών. Αλλά με το έγγραφο που έχει έρθει, μπορούμε πλέον και πληρώνουμε. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά και να μείνει κάποιος υπάλληλος της καθαριότητας απλήρωτος».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο Δήμος Καβάλας μεριμνά ώστε να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, όσο κι αν το θέλουν κάποιοι «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» για να κάνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια. Δεν μένουμε μόνο σ’ αυτό. Την Πέμπτη θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση και συζήτηση με το σχεδιασμό του Δήμου Καβάλας για την ενεργειακή κοινότητα που θα δώσει ηλεκτρική αυτονομία στην πόλη μας και δωρεάν ρεύμα σε 2500 νοικοκυριά. Επίσης θα συζητηθεί ένα πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε για να αντικαταστήσουμε 11700 λαμπτήρες στους δρόμους της πόλης με σύγχρονους λαμπτήρες led, κάτι που θα αλλάξει την ποιότητα του φωτισμού και των υπηρεσιών. Ο Δήμος Καβάλας δεν θα πληρώσει από το ταμείο του αλλά θα έχει και όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας. Εδώ έπρεπε να επικεντρωθεί η συζήτηση και όχι να βρίζουμε και να προσβάλλουμε υπηρεσιακούς παράγοντες».

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτική Εναρκτήρια Συνάντηση – Διαβούλευση του έργου: «Μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα»
Επόμενο άρθροΕπετειακό Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας