Τεράστια είναι η διασπορά του κορωνοϊού και στην Καβάλα. Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σημείωσε πως δυστυχώς ο κορωνοϊός είναι εδώ και επιβάλλεται οι πολίτες να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «παρακολουθώντας τον κορωνοϊό από το καλοκαίρι, είχαμε δει ότι υπήρχε αυξημένη διασπορά και περιμέναμε ότι το χειμώνα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Έτσι κι έγινε. Βλέπω ότι τόσο μεγάλη διασπορά δεν είχαμε ούτε την περίοδο της πανδημίας. Κολλάνε χιλιάδες κάθε μέρα αλλά στους περισσότερους περνάει ήπια, παρ’ όλα αυτά έχουμε αυξημένους θανάτους, περίπου 60-70 την εβδομάδα. Είναι πολλοί γι’ αυτά τα δεδομένα. Τώρα δεν έχουμε το αρχικό στέλεχος που ήταν πολύ επικίνδυνο κι αν είχαμε τότε αυτήν τη διασπορά θα μιλούσαμε για χιλιάδες νεκρούς. Έστω κι έτσι, δεν περνάει εύκολα, ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών και με προβλήματα υγείας. Και βλέπουμε ότι οι βαριές περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες της γρίπης. Είναι, λοιπόν, ένας ιός που μεταδίδεται πολύ εύκολα, κάνει εύκολα διασπορά και σε κάποιους ανθρώπους κάνει πνευμονίες, διασωληνώσεις και θανάτους.

Η γρίπη ανέκαθεν ήταν εδώ αλλά ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει και κάνει επαναλαμβανόμενα επιδημικά κύματα. Αλλάζει λίγο το στέλεχος κι έχουμε ξανά διασπορά. Και φαίνεται ότι είναι ένας ιός που μπορεί να κάνει πολύ εύκολα διασπορά, ειδικά τώρα στις γιορτές με τις πολλές συναθροίσεις. Ελπίζουμε να παραμείνουν ήπια τα κρούσματα, αλλά έχουμε και πιο σοβαρά περιστατικά από τα οποία επιβαρύνονται τα νοσοκομεία. Άρα θέλει προσοχή. Έπρεπε να είχαν κάνει το εμβόλιο όσοι είναι άνω των 60 ετών, κάτι που λέγαμε από τον Οκτώβριο, ότι θα έχουμε έξαρση. Και την είδαμε».

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας όπου υπάρχουν συναθροίσεις. Κυρίως η μάσκα είχε μειώσει πάρα πολύ τη διασπορά. Τα λοκ ντάουν είναι ακραία μέτρα όμως η μάσκα βοηθάει αρκετά στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Θα λέγαμε ότι ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει κι ό,τι καταλαβαίνει. Βλέπω κόσμο να φοράει μάσκα αλλά ήδη έχουν κολλήσει χιλιάδες. Όταν προειδοποιούμε δεν μας ακούν. Πρέπει να το δουν μόνοι τους για να αρχίσουν να παίρνουν κάποια μέτρα. Ειδικά το εμβόλιο θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν αρχίσει η έξαρση. Διότι μετά θα είναι αργά. Πρέπει να γίνεται νωρίς καθώς απαιτείται χρόνος για να δημιουργηθούν αντισώματα. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η γρίπη. Ήδη έχουμε κάποια κρούσματα, αλλά θα αρχίσει η έξαρση και σ’ αυτήν. Θέλει προσοχή».

Προηγούμενο άρθρο“Υπερβολικές οι αντιδράσεις για την μεταστέγαση της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών” δηλώνει ο δημοσιογράφος Κώστας Παπακοσμάς
Επόμενο άρθροΜε παραγωγή και από το κοίτασμα Έψιλον, η πρώτη φόρτωση αργού από τον Πρίνο για το 2024