Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, Βίκτωρ Ρουδομέτωφ, προχώρησαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 στην υπογραφή Συμφώνου Αμοιβαίας Κατανόησης για την παραχώρηση του Αρχείου των Πανελλαδικών και των Τοπικών Εφημερίδων του ΙΛΑΚ προς το Δήμο Καβάλας.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

1️⃣ Ο Δήμος Καβάλας, ως ένδειξη τιμής προς τον ιδρυτή του ΙΛΑΚ, αείμνηστο Νικόλαο Ρουδομέτωφ, πρόκειται να ονομάσει σχετική αίθουσα του Αρχείου Ιστορίας, στο κτήριο της Δημοτικής Καπναποθήκης επί της οδού Αβέρωφ, σε αίθουσα “Νικόλαου Ρουδομέτωφ”
2️⃣ Μετά την πραγματοποίηση των προαναφερθέντων, το ΙΛΑΚ θα παραχωρήσει κατά κυριότητα προς το Αρχείο Ιστορίας του Δήμου Καβάλας, το αρχείο των φωτογραφιών της Καβάλας του Νικόλαου Ρουδομέτωφ, καθώς και επιλεγμένα αρχεία με αναπαραγωγές φωτογραφιών και καρτ ποστάλ της περιοχής

3️⃣ Ο Δήμος Καβάλας και το ΙΛΑΚ θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας, αναφορικά με την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού του ΙΛΑΚ, τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη μελέτη του αρχειακού υλικού του Δήμου Καβάλας και του ΙΛΑΚ, τη διδασκαλία θερινών μαθημάτων στην Καβάλα για προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και τη χρηματοδότηση σχετικού ερευνητικού προγράμματος

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Είναι γεγονός ότι ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ άφησε πίσω ένα πολύ σημαντικό αρχείο, το οποίο θα μας βοηθήσει να φωτίσουμε την ιστορία της πόλης μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Βίκτωρ Ρουδομέτωφ για την απόφαση του να συνεργαστεί με το Δήμο Καβάλας και να παραχωρήσει το υλικό που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να ανοίξουμε νέους δρόμους στην έρευνα και την αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με όσα συνέβησαν κατά καιρούς στην περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης και τον κ. Μεβοράχ διότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, μέσω της προβολής του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού αποτυπώματος του εβραϊκού στοιχείου της Καβάλας”.

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΙΛΑΚ, ΒΙΚΤΩΡ ΡΟΥΔΟΜΕΤΩΦ: “Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο για την πρωτοβουλία του και κυρίως για την επιμονή του, διότι όλα αυτά που θα ανακοινωθούν σήμερα τα συζητήσαμε και με άλλους ανθρώπους το 2018. Είμαι χαρούμενος γιατί το αρχείο του Νικολάου Ρουδομέτωφ θα βρει ένα μόνιμο σπίτι. Ήταν κάτι που ήθελα να πραγματοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό. Όπως αναφέρεται και στο Σύμφωνο Αμοιβαίας Κατανόησης, η μεταξύ μας συνεργασία δεν θα σταματήσει στην παραχώρηση των Πανελλαδικών και των Τοπικών Εφημερίδων. Θα αξιοποιήσουμε μεγάλο μέρος του Αρχείου του ΙΛΑΚ και θα βάλουμε τις βάσεις για να περάσει αυτό το υλικό στη νέα γενιά”.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΒΡΑΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΙΩΣΗΦ ΜΕΒΟΡΑΧ: “Πιστεύω ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την ιστορία της Καβάλας. Στο αρχείο του ΙΛΑΚ υπάρχουν διάφορα στοιχεία και ντοκουμέντα που σημάδεψαν την πορεία του τόπου μας μέσα στο χρόνο”.

Προηγούμενο άρθροΘετική έκπληξη από Μητσοτάκη: Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ 40 εκ. στα τέλη Μαρτίου
Επόμενο άρθροΠρώτος σε σταυρούς στις εκλογές της ΠΕΔ ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης