Η Ενεργειακή Αιγαίου ίδρυσε μία νέα εταιρεία την Enearth για την δημιουργία μίας αποθήκης διοξειδίου του άνθρακα στον κόλπο της Καβάλας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ενημέρωσης της κ. Σωτήρη Χιωτάκη αυτή η επένδυση θα επιτείνει την παρουσία της Ενεργειακής για τουλάχιστον 20 χρόνια στην περιοχή.

Αρχικά ανέφερε ότι “Έχουμε μια νέα εταιρία. Μιλάμε για τη δημιουργία νέας εταιρείας με την επωνυμία EnEarth, ένα σημειολογικό όνομα, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στη δέσμευση, μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που ανακοινώθηκε την ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον.

Η EnEarth που έχει ένα πολύ σημαντικό έργο εμπρός της στοχεύει στη δημιουργία «πράσινων» κόμβων, αξιοποιώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων που είτε βαίνουν προς εξάντληση είτε έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα κριθούν κατάλληλοι να μετατραπούν σε βιώσιμες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ένα έργο που θα δώσει παράταση για πάνω από δύο 10ετίες στη βιομηχανική δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλας, κάτι που γνωρίζουμε ήδη και θα έχει και πολύ σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη μια και θα αποθηκεύει στο έδαφος το διοξείδιο που διαφορετικά θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα”.

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πιο συγκεκριμένα, η EnEarth θα δραστηριοποιηθεί:

-Στην αποθήκευση CO2, καταρχήν στον Πρίνο της Καβάλας, με προοπτική σε πλήρη ανάπτυξη να αποθηκεύονται μέχρι 3 εκατ. τόνοι CO2 ετησίως.

-Στη μεταφορά CO2 σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στις θαλάσσιες μεταφορές Prime Marine.

-Στην απευθείας δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα (Direct Air Capture and Storage- DACS).

ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτή η δράση είναι απλά μονόδρομος μια και κάθε βιομηχανία που δεν θα προβεί σε ανάλογη δράση θα έχει μεγάλες ποινές

“Η δραστηριότητα της EnEarth ξεκινά από την Καβάλα, όπου η εταιρεία θα υλοποιήσει πιλοτική δέσμευση CO2 απευθείας από την ατμόσφαιρα με στόχο να ξεκινήσει η λειτουργική δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα της Καβάλας από τις αρχές του 2026” σημείωσε.

Για τη θέση του project σε εφαρμογή, πρόκειται να εγκατασταθεί σύστημα απευθείας δέσμευσης CO2 στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ

«Με τη δημιουργία της EnEarth, προχωρούμε σε μια καινοτόμο πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να μετατρέψει την Βόρεια Ελλάδα σε έναν “πράσινο” κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο με την δέσμευση και την αποθήκευση CO2, εγκαινιάζοντας ένα νέο τρόπο χρήσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων. Η EnEarth προσφέρει μία νέα βιώσιμη και φιλική για το περιβάλλον βιομηχανική πρακτική, που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα οφέλη που προκύπτουν από την χρήση νέας τεχνογνωσίας σε παραδοσιακές βιομηχανικές δραστηριότητες. Μέχρι σήμερα ανάλογη προσπάθεια γίνεται στην Ραβένα της Ιταλίας».

ΠΙΛΟΤΙΚΗ

Και πρόσθεσε πως «Η αναγγελία αυτής της νέας δραστηριότητας από την Καβάλα και μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον δεν έχει μόνο συμβολική σημασία. Ο Πρίνος έχει αποτελέσει παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου με περιβαλλοντικά ευαίσθητες και εντυπωσιακού φυσικού κάλλους περιοχές, με τον τουρισμό, με την αλιεία και, γενικότερα, με κάθε δραστηριότητα στην περιοχή. O Πρίνος έχει μια ιδανική, στρατηγική γεωγραφική θέση για να φιλοξενήσει την αποθήκευση CO2, που θα έχει προφανή οφέλη για το περιβάλλον, θα συμβάλλει στην διατήρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και θα τροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, δημιουργώντας και τεχνογνωσία με προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. Μιλάμε για μια πιλοτική δράση δέσμευσης και θα δούμε πως θα λειτουργεί ένα σύστημα που δεν αφήνει το διοξείδιο ελεύθερο στο περιβάλλον».

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Ο ίδιος σημειώνει ότι «με τη δράση αυτή θα υπάρξουν και άλλα οφέλη, όπως θέσεις εργασίας, εισόδημα, θέσεις απασχόλησης ειδικά στο νέο κόσμο και νέες ειδικότητες και νέα τεχνογνωσία. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποκτήσει την αξία που είχε για την περιοχή μας η ανακάλυψη των κοιτασμάτων του πετρελαίου τη 10ετία του 1970.

Πιστεύουμε ότι το έργο θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2026 εφόσον αντιμετωπισθούν τα γραφειοκρατικά θέματα” πρόσθεσε.

ΚΑΡΒΑΛΗ

Τέλος αναφέρθηκε και σε πρόσφατη δραστηριότητα της εταιρείας στον Άγιο Λουκά στην Καβάλα . “Πραγματικά κάναμε μια εξαιρετική δράση. Δεν ήταν δική μας δράση βέβαια, έγινε μαζί με το Δήμο Καβάλας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Λουκά, στο πλαίσιο της οποίας συνεργάσθηκε ο Γιάννης Κανίογλου, το 21ο Δ.Σ. η ΑΡΤΑΤΑCK, και το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Καβάλας, Μια άριστη συνεργασία για τον καλλωπισμό του πάρκου. Ζωγραφίστηκε όλο με πολύ ωραίο τρόπο και φυτεύτηκαν και 15 καλλωπιστικές μουριές για να κάνουν όταν μεγαλώσουν μια όμορφη πράσινη όαση. Νομίζω ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος προσφέρεται για τέτοιες δράσεις αν και η μέριμνα για το περιβάλλον πρέπει να είναι καθημερινή. Την τελευταία 5ετία έχουμε καταφέρει να μειώσουμε κατά 86% το ενεργειακό μας αποτύπωμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ και νομίζω ότι καταφέραμε κάτι μαζί με τους κοινωνικούς μας εταίρους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθροΕυρωεκλογές 2024: Στο 26,1% η συμμετοχή έως τις 14:30
Επόμενο άρθροΘόδωρος Μαρκόπουλος: Ψηφίζουμε και καλούμε όλους τους Έλληνες να ψηφίσουν! Για την Ελλάδα ! Για την Ευρώπη!