«Ένα ραντεβού το Νοέμβριο 2024 στην έκθεση Τροφίμων στην Στοκχόλμη, προκειμένου να παρουσιαστούν τρόφιμα και ποτά από παραγωγούς της Περιφέρειας ΑΜΘ και 4 συμφωνίες συνεργασίες με εταιρίες εμπορίας και διακίνησης τροφίμων στην Σουηδική αγορά, είναι τα πρώτα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την ενδυνάμωση των εξαγωγών της προς τις ευρωπαϊκές αγορές» σημείωσε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, στο κλείσιμο του διήμερου που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 2 και 3 Ιουνίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Καβάλας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Επαγγελματική Αποστολή στην Καβάλα». Στην διήμερη συνάντηση 8 εκπρόσωποι Σουηδικών Επιχειρήσεων στον τομέα της εισαγωγής τροφίμων και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, είχαν συναντήσεις Β2Β με 30 εκπροσώπους επιχειρήσεων, από όλη την Περιφέρεια. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Σωτήρη Παπαδόπουλο αναμένουν άμεσα αποτελέσματα από αυτή την πρωτοβουλία.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «η πρόταση που δεχτήκαμε ήταν να δημιουργήσουμε μια δράση με ανθρώπους από την Σουηδία, οι οποίοι θα ερχόντουσαν από στοχευμένες ειδικότητες όπως εισαγωγείς διατροφικών προϊόντων, και διευθυντές μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να γνωρίσουνε τις ελληνικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ασχολούνται στον αγροδιατροφικό κλάδο κι ενδεχομένως να αναπτυχθούν συνεργασίες. Έτσι λοιπόν με πρωτοβουλία αλλά και χρηματοδότηση της Περιφέρειας καθώς δεν υπήρχε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μιας και κάτι τέτοιο θα μας πήγαινε χρονικά αρκετά πίσω, ήρθαν 29 εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό οι οποίες συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Σουηδικής αγοράς. Τα αποτελέσματα της συζήτησης αυτής σύμφωνα με τα λεγόμενα των Ελλήνων επιχειρηματιών είναι ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην σχέση αυτή καθώς σύμφωνα με τους ίδιους ήταν μια επιτυχημένη δράση. Αυτό που θα προσπαθήσουμε εμείς σαν Περιφέρεια είναι να συμμετέχουμε σε μια έκθεση στην Σουηδία τον ερχόμενο Νοέμβριο όπου θα ανακοινώσουμε μια πρόσκληση συμμετοχής των επιχειρήσεων που επιθυμούν να βρεθούν στην έκθεση έτσι ώστε να ανανεωθεί η γνωριμία που έγινε».

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Το σημαντικό για τον κ. Παπαδόπουλο είναι η δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στις σκανδιναβικές χώρες καθώς όπως τόνισε «μην ξεχνάμε πως πρόκειται για εύπορες χώρες, επομένως μπορούν τα προϊόντα μας τα οποία διαθέτουν μια προστιθέμενη αξία, είναι πιο ντελικατέσεν, μπορεί να μην έχουμε μεγάλη παραγωγή ως Ελλάδα, έχουμε όμως ποιοτική παραγωγή και μπορούμε να αναβαθμίσουμε την συσκευασία και την τυποποίηση. Μπορούμε λοιπόν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτών των αγορών, έτσι με τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγει η Περιφέρεια μας με όλες τις πιστοποιήσεις που διαθέτουμε νομίζω πως πολύ εύκολα αν δημιουργηθούν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, να ανταποκριθούν τα προϊόντα μας και να τύχουν ευρείας αποδοχής ώστε να προχωρήσουμε σιγά-σιγά και στις υπόλοιπες χώρες της Σκανδιναβίας».

Προηγούμενο άρθροΧωρίς ”Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης” θα μείνει για την επόμενη πενταετία ο Δήμος Καβάλας, όπως δηλώνει ο Αθανάσιος Αθανασίου
Επόμενο άρθροΑπόστολος Χρόνης: Κανένα πρόβλημα έλλειψης νερού στην κοινότητα Φιλίππων