Προβλημάτισαν οι βορειοδυτικοί άνεμοι που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες στην Καβάλα. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρος Κυβράκης σημείωσε ότι οι ριπές των ανέμων ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ήταν βορειοδυτικός ο άνεμος. Δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αλλά κατά περιοχές οι ριπές ήταν έντονες, ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτά δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα συνέβησαν στο επίκεντρο του συστήματος και αναφέρομαι κυρίως στα παράλια της Μικράς Ασίας και προς άλλες περιοχές.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι προοδευτικά από τις αρχές του μήνα, μαζί με τα συστήματα που έχουν μια εβδομαδιαία περιοδικότητα, παρατηρούμε ότι κάθε Σάββατο έχουμε σταθερά φαινόμενα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα εκείνη τη μέρα στον κόσμο. Είναι και η λαϊκή αγορά εκείνη τη μέρα στην πόλη. Όμως το στοιχείο που κρατάμε είναι ότι προοδευτικά κάθε φορά πέφτει και λίγο η θερμοκρασία. Ιδιαίτερα την Κυριακή και τη Δευτέρα, όταν έγινε η ψυχρή εισβολή, είχαμε και κάποια ασθενή χιονόπτωση σε μεγάλα υψόμετρα από 700 μέτρα και πάνω, ιδιαίτερα στη Λεκάνη λόγω του μικροκλίματος. Είδαμε το πρώτο στρώσιμο του χιονιού έστω και μερικούς πόντους. Το κρατάμε αυτό διότι αν συνεχιστεί έτσι ο καιρός, θα πάμε σε έναν χειμώνα κλασικό που τα τελευταία χρόνια δεν τον είχαμε, ιδιαίτερα πέρυσι.
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα. Είναι κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα αυτές οι τιμές. Σημασία έχει πως προετοιμαζόμαστε για να υποδεχθούμε κάθε φαινόμενο. Όταν έχουμε μια αιφνίδια καταιγίδα ή ισχυρούς ανέμους, μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα αν βρεθούμε σε λάθος σημείο ή αν υποτιμήσουμε τον κίνδυνο. Πέρα από τις Υπηρεσίες που πρέπει να κάνουν τα απαραίτητα, πολύ μεγάλη σημασία έχει το πως συμπεριφέρεται ο κόσμος. Αφορά την ασφάλειά του και πρέπει να είναι προσεκτικός. Πρέπει να είμαστε καλά διαβασμένοι και να φερθούμε έξυπνα. Υπάρχουν πολλές οδηγίες, οι περισσότεροι ξέρουμε κι απλά πολλές φορές υποτιμούμε τον κίνδυνο. Πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση σε φαινόμενα που μπορεί να μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ή ακόμη και ατυχήματα».
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ
Με αφορμή τις πρώτες παγωνιές είπε ότι «χρειάζεται καλή συντήρηση των αυτοκινήτων, να είναι εφοδιασμένα μα αλυσίδες, ό,τι βλάβες υπάρχουν από διαρροές πρέπει να τις επισκευάσουμε, προκειμένου να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας. Όσο γίνεται να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο.
Τις επόμενες μέρες φαίνεται να συνεχιστεί αυτό το μοτίβο. Από την Τρίτη θα έχουμε ένα καινούργιο σύστημα, ίσως και το Σαββατοκύριακο. Οι προγνώσεις εντός διημέρου είναι πολύ ασφαλείς, ενώ σε βάθος περισσότερους χρόνου, απλά γνωρίζουμε την τάση. Όλοι μπορούμε να γνωρίζουμε για τον καιρό μέσα από τις ιστοσελίδες και να προσαρμόσουμε κατάλληλα τη συμπεριφορά μας».

Προηγούμενο άρθροΗ Black Friday άφησε γλυκιά γεύση και στον κλάδο της εστίασης
Επόμενο άρθροΕπιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο στους επαγγελματίες αγρότες