Την ανάγκη ολοκλήρωσης της προετοιμασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει πλήρης ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων που θα σημειωθούν στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης.
Στη διάρκεια της πρόσφατης τακτικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ., ενόψει της χειμερινής περιόδου, οι φορείς παρουσίασαν τον βαθμό ετοιμότητας τους. Ο Σταύρος Κιβράκης σημείωσε με έμφαση ότι «σίγουρα χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία, η οποία θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο μας επιφυλάσσει ο καιρός, είτε αυτό είναι πλημμύρες, είτε χιονοπτώσεις».
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Ο ΜΗΝΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΒΡΟΧΕΡΟΣ
«Οι καιρικές συνθήκες πλέον έχουν εναρμονιστεί με τα φυσιολογικά επίπεδα της περιόδου που διανύουμε. Όσον αφορά τα φαινόμενα είχαμε μέτριας έντασης βροχοπτώσεις, το προπροηγούμενο σαββατοκύριακο, με κάποιες εξάρσεις, καθώς εκείνο το σύστημα, συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους που δημιούργησαν κάποια προβλήματα για λίγα λεπτά, καθώς επηρεάστηκε ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Στατιστικά ο μήνας Νοέμβριος είναι ο πιο βροχερός του έτους. Δεν ξέρουμε τι άλλο μας επιφυλάσσει, καθώς έχουμε φτάσει στα μισά του. Στον ορίζοντα φαίνεται ότι κάτι παρόμοιο θα μας επηρεάσει προς το σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Είναι ο γνωστός εβδομαδιαίος κύκλος που αυτή τη φορά έχει να κάνει με τα σαββατοκύριακα. Λίγες ώρες πριν το φαινόμενο η πρόγνωση είναι σίγουρα πιο ασφαλής και είναι αυτή που λαμβάνουμε υπόψιν, προκειμένου να πάρουμε και τα αναγκαία μέτρα που επιβάλλεται», ανέφερε
υπερπαρατεταμένη ξηροθερμική περίοδος
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
«Θερμοκρασιακά και καιρικά έχουμε μπει στο φθινόπωρο κι ό,τι είναι σε φυσιολογικές τιμές είναι καλοδεχούμενο και ευεργετικό. Μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από μία υπερπαρατεταμένη ξηροθερμική περίοδο κι αυτό έχει να κάνει και με τις αγροτικές καλλιέργειες και τις επιπτώσεις που άφησε το καλοκαίρι και δεν ήταν λίγες. Κι όλα αυτά μη ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν από την έλλειψη του χειμώνα πέρυσι. Ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει το νερό που θα θέλαμε, μην ξεγελιόμαστε από τις λίγες βροχές που είχαμε πρόσφατα. Φέτος δεν «μίλησαν» τα ποτάμια, οι χείμαρροι, ο υπόγειος υδροφορέας είναι χαμηλά. Αυτό βέβαια χρειάζεται και χειμώνα. Αν δεν έχουμε κλασικό χειμώνα είναι λογικό να έχουμε πρόβλημα», συμπλήρωσε σχετικά ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ.
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
Σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Νέστου.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Σ.Ο.Π.Π. έγινε και απολογισμός για την πρόσφατη ολοκληρωθείσα αντιπυρική περίοδο, για την οποία ο κ. Κιβράκης τόνισε: «Είχαμε τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στην περιοχή του Νέστου με σημαντικές συνέπειες. Ευτυχώς δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες, κάτι που θα μπορούσε να είχε συμβεί, γιατί οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς με ισχυρότατους ανέμους, για αυτό και σε μιάμιση ώρα περίπου η φωτιά κατέκαψε έξι οικισμούς, δύο εγκαταλειμμένους και τέσσερις κατοικημένους. Κάηκαν 54 περίπου σπίτια και δύο επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα στην περιοχή από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας, μιας και οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται άμεσα με τις πλημμύρες».
Όσον αφορά το ερώτημα για το αν θα έχουμε και φέτος έναν ακόμη ήπιο χειμώνα, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας επισήμανε ότι «Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το πως θα κυλήσει ο χειμώνας που έχουμε μπροστά μας. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στις προγνώσεις, αφού ακόμη και οι μακροσκοπικές που αφορούν τους επιστήμονες είναι σενάρια. Εμείς σε κάθε περίπτωση εκείνο που πρέπει να κάνουμε, τόσο οι υπηρεσίες, όσο και οι φορείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, για να εξασφαλίσουμε την καλή συνεργασία, να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους, αν είναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σε ασκήσεις, έστω επί χάρτου».
ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ
Τέλος, όσον αφορά την ατομική ευθύνη των πολιτών και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Σταύρος Κιβράκης σημείωσε ότι «Θα πρέπει οι πολίτες να αποφύγουν την έκθεση σε τέτοιου είδους φαινόμενα, είτε πλημμύρες, είτε χιονοπτώσεις αργότερα. Πρέπει ο πολίτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και ο πιο ασφαλής τρόπος για να προστατεύσει τη ζωή του, είναι να εξαντλήσει τις δικές του δυνατότητες και να μην περιμένει από τρίτους, είτε υπηρεσίες είναι, είτε οτιδήποτε άλλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπηρεσίες δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Επιβάλλεται να το κάνουν, για αυτό και εμείς κάνουμε αυτά τα συντονιστικά και για αυτό συνεχίζουμε με συσκέψεις διμερείς, τριμερείς ή πολυμερείς, προκειμένου να σφυρηλατήσουμε την καλή συνεργασία την ώρα της κρίσης, για να αντιμετωπίσουμε και παθογένειες, όπως είναι η υποστελέχωση. Αυτό βέβαια δεν είναι καμία δικαιολογία, καθώς με τις δυνάμεις που έχουμε μπορούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό».

Προηγούμενο άρθροΘόδωρος Μαρκόπουλος: Πρέπει να αλλάξουμε τακτική στις διεκδικήσεις μας, όλοι οι φορείς και συλλογικότητες είναι σύμμαχοι της Περιφέρειας
Επόμενο άρθροΔήλωση Χριστόδουλου Τοψίδη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου