Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειωθεί με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο.

Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες από το Σουδάν – Ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ανάμεσά τους είναι και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι Έλληνες πολίτες που έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής είναι έξι.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Αναλυτικά, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

Σουδάν: Πυρά δέχτηκε το αυτοκίνητο του Μητροπολίτη Σάββα και άλλων τεσσάρων που προσπάθησαν να διαφύγουν
«Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και συντονισμού ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη μόλις ολοκληρώθηκε.

Σε συνέχεια και των διαρκών επικοινωνιών του Υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σουδάν: Αγωνία για τους Έλληνες, χτυπήθηκε το κομβόι της Γαλλίας – Τι γίνεται με την επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ»
Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη».

Η επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΣ»

Το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι απογειώθηκαν τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ένα C-130H και ένα C-27J Spartan) μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, με θέμα την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους από αυτήν την αφρικανική χώρα.

Επίσης, το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Όπως έγραφε το enikos.gr, ένα τρίγωνο επικοινωνίας, που έχει στηθεί εδώ και 48 ώρες με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από την Πέμπτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε ενεργοποιήσει τα 2 μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», που βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα έως ότου ανάψει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της γαλλο-ελληνο-αιγυπτιακής επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ήδη δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να απομακρύνουν δικούς τους υπηκόους με μεταγωγικό αεροσκάφος ενώ και η Σαουδική Αραβία κατάφερε να απεγκλωβίσει υπηκόους της σε επιχείρηση που οργανώθηκε μέσω θαλάσσης.

Τα 2 μεταγωγικά της ΠΑ θα μετασταθμεύσουν σε αεροδρόμιο της Νότιας Αιγύπτου. Εκεί όπου οι 2 πενταμελείς ομάδες των «Σκιών του Αιγαίου», της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, θα βρίσκονται για εγγύς υποστήριξη, βάσει του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ». Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η ελληνική αποστολή να φτάσει στη Νότια Αίγυπτο κι εκεί θα παραμείνει, χωρίς να έχει εμπλοκή εισόδου στο Σουδάν. Της επιχείρησης ηγείται η Γαλλία σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

Αντίστροφη μέτρηση

Το βράδυ της Τετάρτης, με εντολή Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εξωτερικών, αποφασίστηκε ότι πρέπει να γίνει ανάληψη ενεργειών για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στο Σουδάν, που βυθίζεται στην δίνη του εμφυλίου.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον ύπατο Αρμοστή Εξωτερικών της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ. Ταυτόχρονα, χθες υπήρξε διαδοχική επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών με το ΥΠΕΞ της Γαλλίας, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, από την Πέμπτη είχε ζητήσει τόσο από τον Κλάδο Επιχειρήσεων όσο και από τις «Σκιές του Αιγαίου», τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) να αναμοχλεύσουν το σχέδιο και να ορίσουν τα στελέχη που αν χρειαστεί θα βρεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιείται με κάθε προσφιλές μέσο, εναέριο, θαλάσσιο ή επίγειο ενώ κατά το παρελθόν έχει ενεργοποιηθεί 4 φορές με πρόσφατη το 2014, οπότε και πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση Ελλήνων από την Τρίπολη της Λιβύης ενώ η χώρα βυθιζόταν στο εμφυλιακό χάος.

Οι ανακοινώσεις Δένδια

Νωρίτερα, στις 11.30 το πρωί ο Νίκος Δένδιας έκανε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών για την εν εξελίξει επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το Σουδάν, μαζί με Κύπριους, που επίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

«Έχει ενεργοποιηθεί, με εντολή μου, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΜΔΚ) του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας, αλλά και συνεδριάζει δυο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα, με παρουσία και στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, γενικότερα, παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων. Το θέμα θα το θέσω αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία, Δένδιας – Μπρορέλ εξέτασαν περαιτέρω τις ενέργειες παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και ιδίως τα σχέδια απεγκλωβισμού τους το συντομότερο δυνατό. Στο πλαίσιο του αυριανού ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι θα θέσει τον απεγκλωβισμό των πολιτών ΕΕ από τo Σουδάν ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των πολιτών που θα απεγκλωβιστούν, υπολογίζεται ότι Έλληνες και Κύπριοι ενδεχομένως να φτάσουν τους 150.

Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της Realnews της Κυριακής, από την κοινότητα στο Σουδάν, με την οποία έχει συνεχή επικοινωνία το Υπ.Εξ., υπάρχουν καταγεγραμμένοι 80 Έλληνες. Ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με όλους. Εκτιμάται ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν φύγει από την χώρα πριν από τις συγκρούσεις λόγω Πάσχα.

Προηγούμενο άρθροΠεριφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας
Επόμενο άρθροΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 1-2: «Πράσινη» νικηφόρα «απόδραση» από την Τούμπα